Costel Tulitu, fostul primar din Bechet, deferit justiţiei pentru abuz în serviciu şi conflict de interese

2
540

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, acuzat de 6 infracţiuni de abuz în serviciu, din care trei în formă continuată şi 4 infracţiuni de conflict de interese, Marin Petroi, diriginte de şantier, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), Laurenţiu Păunescu, administrator al S.C. Consrep Construct S.R.L., acuzat de complicitate la abuz în serviciu (2 acte materiale) şi S.C. Consrep Construct S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu (2 acte materiale). Procurorii au instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor, întrucât prejudiciul reţinut în sarcina lor depăşeşte 1,5 milioane lei, iar dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj pentru soluţionare.

O parte dintre infracţiunile reţinute în sarcina lui Costel Tulitu, primar al oraşului Bechet în perioada 2008-2012, au fost prezentate pe larg în paginile cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, încă de pe vremea când era în activitate. Şi, din câte se pare, şi procurorii anticorupţie adunau probe împotriva lui, astfel că, ieri, au anunţat că l-au trimis în judecată pentru fapte de corupţie. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în zilele de 24 august 2009 şi 3 septembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al oraşului Bechet, în baza contractului de proiectare şi execuţie lucrări privind realizarea obiectivului „Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E.1”, a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro.
În acest context, Marin Petroi, în calitate de diriginte de
şantier, cu ajutorul administratorului S.C. Consrep Construct S.R.L., Laurenţiu Păunescu, au confirmat cheltuielile aferente realizării obiectivului „Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1”, respectiv achiziţionarea unor componente ale staţiei de epurare, prin acte întocmite în lunile august 2009 şi septembrie 2010 şi prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deşi staţia a fost achiziţionată în anul 2011. Prin aceasta, inculpaţii au produs un prejudiciu în sumă de 1.138.440,95 lei în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale (ce a preluat în patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice) şi în sumă de 200.901,34 lei în dauna Primăriei Bechet, precum şi un folos material necuvenit pentru S.C. Consrep Construct S.R.L. în valoare totală de 1.339.342,29 lei, după cum se arată în comunicatul DNA – Serviciul Teritorial Craiova.

În perioada iulie – septembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al oraşului Bechet, judeţul Dolj, şi ordonator principal de credite, a aprobat plata a patru facturi emise de o societate comercială, în lipsa unui angajament legal (contract), în baza căruia să se poată efectua lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu serviciile de pază din fonduri publice, în valoare totală de 48.862,45 lei, echivalentul a 11.470,87 euro, prin aceasta producând o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, societăţii comerciale respective.

Afacerile fictive cu firma fiului său l-au „înfundat” şi mai rău

Anchetatorii au mai reţinut că, în cursul anului 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al oraşului Bechet, judeţul Dolj, şi ordonator principal de credite, a încheiat mai multe contracte prin încălcarea dispoziţiilor art. 76 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 161/2003, care prevede faptul că „Primarii şi viceprimarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută”, astfel încât contractele respective au fost lovite de nulitate absolută. Mai exact, este vorba de SC Agroindustrie Company SRL, firma fiului său, Cătălin Tulitu, care a încasat o grămadă de bani de la bugetul local, pentru servicii pe care nu le-a prestat niciodată. Astfel, pe 1 aprilie 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de prestări servicii privind fertilizarea terenurilor reprezentând pajişti în suprafaţă de 86 ha., proprietatea publică a Consiliului Local Bechet, cu o societate comercială în care acţionar principal este o rudă apropiată (care deţinea la momentul respectiv 80% din beneficii şi pierderi) – firma fiului său. Ulterior, inculpatul a aprobat plata contravalorii facturii emise de societatea respectivă, în sumă de 54.331 lei, echivalentul a 13.113,93 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

Pe 19 octombrie 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un alt contract de prestări servicii privind lucrări agricole asupra terenurilor reprezentând pajişti în suprafaţă de 86 ha, proprietatea publică a Consiliului Local Bechet, cu aceeaşi societate comercială a fiului său şi a aprobat plata contravalorii facturii emise de societatea respectivă, în sumă de 31.000 lei, echivalentul a 7.248 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet în acelaşi cuantum.

Pe 12 august 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din oraşul Bechet cu o societate comercială în care unul dintre acţionari era tot fiul său. În perioada octombrie 2010 – iunie 2011, în baza acestui contract, inculpatul a aprobat în mod repetat, achitarea în total a sumei de 27.124,32 lei, echivalentul a 6.568,11 euro, către societatea comercială respectivă, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet, în acelaşi cuantum. În data de 30 noiembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de prestări servicii privind încasarea taxei de drum, cu aceeaşi societate comercială, în care unul dintre acţionari era fiul său şi a dispus plata serviciilor prestate de societatea respectivă, în sumă de 2.890,60 lei, echivalentul a 672,14 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În acest fel, prejudiciul cauzat depăşeşte 1,5 milioane lei, iar procurorii anticorupţie au dispus în cauză instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost înregistrat luni, 27 aprilie a.c., la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

2 COMENTARII

  1. o intreaga familie de hoti,cat a furat si socru-sau mai ales de la fabrica de bere sau nevasta lui pe unde a lucrat a jupuit,se scaldau la propriu in bani acum sa plateasca ptr toate hotiile.dar averea nu e luata la puricat? sau s-au asigurat cu acte?

  2. Pt faptele sale d-l Tulitu va primi din partea instantei pedeapsa cuvenita.Pe mine ma intereseaza cand DNA va lua in cercetare faptele exprimarului IONELE GH.impreuna cu toata gasca lui (vice,contabila,consilierul Dranceanu si ceilalti) care pusesera talpa pe Primaria Bechet crezand ca nimeni nu are ce sa le faca.D-lor din gasca lui Ionele pregatiti-va caci urmati la rand.Ce le veti spune procurorilor cand veti fi intrebati de ce ati acordat atatea lucrari firmei de casa a fratilor Ivancea (scoala,salon de nunti,restaurant,biblioteca,muzeu)fara nici un fel de licitatie?Aceasta firma a fost sponsorul principal al campaniei lui Ionele pt functia de primar.

Comments are closed.