Arestaţi după ce au omorât un cioban şi i-au furat oile

1
239

Poliţiştii şi procurorii doljeni au avut de-a face cu varianta oltenească a baladei “Mioriţa”. Ciobanul “din poveste” omorât pentru oile sale a ajuns motiv de dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Asta pentru că, după o anchetă complexă, care a durat mai bine de un an, poliţiştii craioveni de investigaţii criminale au reuşit să-i reţină pe cei care în luna martie a anului trecut au omorât un cioban vâlcean, care lucra la o stână din comuna doljeană Teslui şi i-au furat oile. Cei doi, de 24 respectiv 16 ani, ciobani şi ei, dar şi hoţi de animale, sunt dintr-o comună din judeţul Olt şi au ajuns acum în arestul IPJ Dolj împreună cu cel căruia i-au dat oile.

Cazul a fost prezentat pe larg, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Dolj, comisar-şef Cristi Ciocoiu şi purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, agent Amelia Căprin. Astfel, în urmă cu mai bine de un an, pe 25 martie 2010, poliţiştii au fost anunţaţi despre faptul că într-o zonă cunoscută ca “Pădurea de Salcâmi”, de pe raza comunei Teslui, a fost găsit un cioban omorât în bătaie, mai exact cu capul făcut zob după ce primise mai multe lovituri cu o bâtă. S-a stabilit că este vorba despre Ion Rambela, de 49 de ani, din judeţul Vâlcea, angajat ca cioban la stâna de la Teslui, numai că, din cele 84 de oi pe care le îngrijea acesta, oamenii legii n-au mai găsit decât un miel pus într-o plasă agăţată într-un pom. La momentul respectiv cauza a fost înregistrată în evidenţele celor comise de autori necunoscuţi, fiind demarată o anchetă care a durat mai bine de un an, pentru stabilirea autorilor. “Fapta s-a comis într-o zonă izolată, astfel că ancheta s-a derulat foarte greu. Nu am avut martori sau alte mijloace de probă, astfel că cercetările au avansat pas cu pas. Ţinând seama de relieful din zonă, pentru că victima păştea oile într-o vale unde se ajunge foarte greu cu orice mijloc de transport, neam gândit că cel mai simplu pentru autori era să plece pe jos, către judeţul Olt. Numai că a fost dificil să-i identificăm şi să probăm activitatea infracţională. Au fost angrenate foarte multe forţe, s-a discutat cu foarte multe persoane şi, în cele din urmă am reuşit să stabilim cine sunt autorii”, ne-a explicat comisarul-şef Cristi Ciocoiu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Dolj, care a adăugat că ancheta a fost numită, neoficial, “Mioriţa”.

Şi-au supravegheat victima mai multe zile

“În urma anchetei s-a stabilit că Adrian Ivaşcu, de 24 de ani, împreună cu un alt tânăr, în vârstă de 16 ani, tot ciobani, ambii din comuna Cezieni, judeţul Olt, care se învecinează cu localitatea Teslui, s-au hotărât să fure oile de care avea grijă victima. Anterior comiterii faptei aceştia au supravegheat zona mai multe zile şi au văzut că după-amiaza ciobanul rămâne singur. Pe 25 martie 2010 s-au dus hotărâţi să fure oile, au intrat în conflict cu ciobanul, iar Ivaşcu i-a aplicat mai multe lovituri cu o bâtă în cap. Au plecat cu cele 84 de oi către judeţul Olt şi i le-au dat lui Cristinel Bădescu, de 26 de ani, tot din Olt, ca să le vândă, spunându-i şi modul în care au intrat în posesia lor. Bărbatul a vândut, la rândul său oile, în judeţul Teleorman”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu. Cei trei tineri s-au ales în urma crimei cu … 4.000 de lei. Atât au obţinut pe oi, deşi valoarea lor era mult mai mare, după cum au precizat oamenii legii. Ieri, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au descins în comuna Cezieni şi i-au “săltat” pe cei trei tineri. În timpul audierii, aceştia au povestit cum s-a întâmplat totul şi chiar le-au explicat poliţiştilor că victima, ciobanul din Vâlcea, ţinea un miel în braţe când au tăbărât pe el, şi că ei au pus mielul în plasa găsită de poliţişti agăţată în copac. Cei trei au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi apoi instanţei, pe numele lor fiind emise mandate de arestare preventivă. În sarcina lui Adrian Ivaşcu s-a reţinut comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav şi tâlhărie, Florin D., tânărul de 16 ani este acuzat tot de tâlhărie, în timp ce în sarcina lui Cristinel Bădescu s-a reţinut infracţiunea de tăinuire. De altfel, Bădescu are antecedente penale pentru infracţiuni cu violenţă şi împreună cu Ivaşcu mai este cercetat de poliţiştii din Olt pentru furturi de animale.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.