Război în Ucraina: O nouă rundă de negocieri, astăzi, la Istanbul

0
374

La Istanbul (Turcia), în palatul Dolmabahce, se reiau astăzi discuţiile între negociatorii ruşi şi ucrainiani, în tentativa de a pune capăt războiului din Ucraina. Precedenta sesiune de negocieri, tot la Istanbul, a avut loc la 10 martie a.c. între miniştrii de externe ai celor două ţări şi nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret. Inedită este participarea la discuţii, ca mediator, a miliardarului Roman Abramovici, după ce Wall Street Journal lansase zvonul unei posibile otrăviri a acestuia. Preşedintele Turciei, Regep Tayyip Erdogan, a prefaţat discuţiile, cu un îndemn la a pune capăt tragediei. Ucraina a anunţat prin ministrul său de interne, Denigs Monastyrvski că Irpinul, un cartier al Kievului, ar fi fost eliberat de sub ocupaţia rusă. Lupte intense continuă la Bucha şi Gostomel, tot în vecinătarea Kievului, trupele ruse controlând nordul regiunii. Obiectivul minimal al rundei de dialog de astăzi este rezolvarea problemelor umanitare şi încetarea focului.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a insistat asupra dorinţei Moscovei de a continua dialogul care „se va relua în format fizic astăzi sau mâine la Istanbul, după o serie întreagă de videoconferinţe”.

„Ne dorim ca aceste discuţii să reuşească”, a mai spus ministrul rus, adoptând un ton mai împăciuitor în faţa presei sârbe.

Obiectivele Moscovei la aceste negocieri sunt „în primul rând încetarea uciderilor de civili în Donbas, care au durat opt ani îndelungaţi, în timp ce întreaga comunitate occidentală progresistă a rămas tăcută, fără a face un singur comentariu critic, în ciuda faptului că vedea bombardamente asupra infrastructurii civile, spitalelor şi locuinţelor”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, evitând să spună câţi soldaţi şi ofiţeri ruşi şi-au făcut concediul în Donbas din 2014 până la invazie, aşa cum declara Moscova, în timp îşi detaşa forţe regulate în estul Ucrainei pentru a lupta de partea separatiştilor.