Cu toții trebuie să păstrăm apele curate

0
552

Administrațiile Bazinale de Apă alături de  diferiți colaboratori au desfășurat,în luna martie a.c., 34 de acțiuni de igienizare,din care s-au colectat 30 de tone de deșeuri.

După cum este cunoscut, la nivelul întregii țări curățenia de primăvară este în plină desfășurare, Apele Române Jiu profitând  de ocazia acestei luni dedicate Zilei Mondiale a Apei și  a organizat cât mai multe acțiuni de ecologizare. Acestea au fost desfășurate fie doar cu voluntari din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu, fie colaboratori de la ONG-uri, instituții publice sau distribuitorii de apă.

La nivelul celor 4 județe, Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara, unde Apele Române Jiu deține subunități, acțiunile de ecologizare au fost făcute cel puțin una pe săptămână, invitați să le fie alături fiind ONG-urile partenere: Ape fără Plastic, Go România, Mai Mult Verde, dar și  Compania de Apă Oltenia,  primăriile Novaci, Țicleni și Tismana.Astfel, au fost igienizate malurile râurilor Jiu (cu zona barajul Ișalnița, Defileul Jiului), Gilort, Tismana și Cioiana, fluviul Dunărea în zona localității Pristol.

“Chiar dacă în interiorul și în jurul localităților responsabilitățile de salubrizare a apelor aparțin autorităților locale, cu toții trebuie să păstrăm apele curate. Acesta a fost și mesajul pe care am dorit să îl transmitem prin igienizările din “Spătămâna Apelor” din cadrul programului Cu apele Curate! unde parteneri ne-au fost la nievlul județului Dolj cei de la Ape fără Plastic, iar la nivel național Mai Mult Verde” .

O parte dintre aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare unde am chemat alături de Apele Române Jiu și celelalte instituții abilitate.

Instituția Prefectului Dolj s-a alăturat demersului, prefectul Daniela Barbu exprimându-și dorința, în cadrul ședinței Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre, de a reuni la aceeași masă factorii decizionali și de a găsi soluții  care să se transpună într-un program pe termen lung de ecologizare a județului.

Oricâte mâini ar aduna și oricâte camioane am strânge, nu vom reuși niciodată să avem râurile și lacurile mereu curate fără sprijinul comunităților riverane. Pentru aceasta este nevoie ca fiecare dintre noi să respecte spațiile special amenajate pentru depozitarea deșeurilor