Comisia îndeamnă statele membre să ia măsuri cu privire la „pașapoartele de aur”

0
269

Comisia îndeamnă statele membre să ia măsuri privind sistemele prin care se eliberează pașapoarte și permise de ședere „de aur” și să acționeze imediat în acest sens în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Într-o recomandare publicată astăzi, 28 martie, Comisia îndeamnă statele membre să abroge imediat eventualele sisteme de dobândire a cetățeniei prin investiție și să se asigure că există controale riguroase pentru contracararea riscurilor pe care le prezintă sistemele de acordare a dreptului de ședere prin investiție. Comisia și-a exprimat în mod repetat și constant îngrijorarea profundă cu privire la sistemele de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere prin investiție și la riscurile inerente pe care le prezintă acestea. Recomandarea de astăzi face parte din politica mai amplă a Comisiei de a lua măsuri ferme cu privire la aceste sisteme. În contextul actual al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, aceste riscuri sunt, încă o dată, puse în evidență.

Este posibil ca, în cadrul acestor sisteme, unii cetățeni ruși sau belaruși care fac obiectul sancțiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetățenia UE sau accesul privilegiat în UE, inclusiv dreptul de a călător liber în spațiul Schengen. Pentru a contracara aceste riscuri imediate, Comisia recomandă statelor membre, de asemenea, să evalueze oportunitatea retragerii cetățeniei europene acordate în temeiul unui sistem de tip „pașaport de aur” cetățenilor ruși sau belaruși care figurează pe o listă de sancțiuni a UE în legătură cu războiul din Ucraina. Cetățenilor ruși sau belaruși care fac obiectul unor sancțiuni ar trebui să li se retragă imediat permisele eliberate în cadrul unui sistem de acordare a dreptului de ședere prin investiție. Această măsură ar trebui să fie luată în urma unei evaluări individuale și să respecte principiul proporționalității, drepturile fundamentale și legislația națională a statelor membre. Aceste măsuri ar trebui să li se aplice cetățenilor ruși sau belaruși care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina.

Comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders, a declarat: Valorile europene nu sunt de vânzare. Considerăm că vânzarea cetățeniei prin intermediul „pașapoartelor de aur” este ilegală în temeiul legislației UE și prezintă riscuri grave pentru securitatea noastră. Deschide ușa corupției, spălării de bani și evaziunii fiscale. Toate statele membre în cauză ar trebui să pună capăt imediat sistemelor prin care se acordă cetățenie investitorilor. În plus, statele ar trebui să evalueze oportunitatea revocării eventualelor „pașapoarte de aur” eliberate deja persoanelor sancționate și altor persoane care sprijină în mod semnificativ războiul lui Putin.