1 aprilie, ultima zi în care fermierii mai pot să depună cereri de înscriere în Programul TOMATA

0
422

     Guvernul a aprobat anul acesta mai multe hotărâri privind măsuri de sprijin pentru producătorii agricoli. Printre acestea este și programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru 2022. Schema de ajutor de minimis se acordă fermierilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, respectiv a celor care cultivă tomate, ardei gras şi/sau lung-kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. 

Noutatea este că se elimină partea birocratică a depunerii certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal din sarcina fermierului, pentru că aşa cum a declarat şi ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, “rolul acestuia este să stea în câmp și să producă, iar rolul funcționarilor din structurile ministerului este de a-l sprijini în procesul de implementare al accesării programelor”.

În luarea deciziei s-a ținut cont și de faptul că majoritatea solicitanților ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităților, a cheltuielilor necesare pentru achiziția de sămânță pentru înființarea culturilor, precum și cu alte costuri generate de încălzirea spațiilor protejate dar și a faptului că, aceștia întâmpină dificultăți în accesarea și utilizarea bazelor de date ale instituțiilor implicate în eliberarea documentelor necesare înscrierii în programe.

“Direcţia pentru Agricultura Judeţeană  Dolj reamintește,  fermierilor interesați, faptul că, termenul pentru depunerea cererilor de înscriere în programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 (CICLUL I-TOMATA) este data de 1 aprilie a.c, inclusiv. În plus, se elimină certificatul de atestare fiscală și a cazierului fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.”, a menţionat Sorin Romulus Agapie, director DAJ Dolj.

Şi pentru că întotdeauna e bine să venim cu exemple, Stochita Viorel,  din Poiana Mare, este primul fermier din judetul Dolj care a solicitat evaluarea productiei de legume inainte de recoltare.