Timp de două zile, în perioada 24-25 martie a.c, la Bruxelles, s-a desfășurat miniplenarea Parlamnetului European. Europarlamnetarul Marian Jean Marinescu și-a concentrat discursul pe bugetul Uniunii Europene și reformarea acestuia care în opinia eurodeputatului român a devenit obligatorie ca urmare a crizei economice generate de pandemia Covid 19. “Introducerea unor noi surse bugetare, dar și simplificarea modului de colectare au fost necesare pentru a finanța împrumuturile de pe piața de capital, în valoare de 750 miliarde, prevăzute în Instrumentul de recuperare, parte a inițiativei Viitoarea generație UE, fără a pune în pericol celelalte programe și instrumente financiare stabilite prin Bugetul multianual 2021-20217”, a transmis Marian Jean Marinescu.
Cele trei noi surse de finanțare a bugetului UE sunt: baza de impozitare corporativă consolidată comună; sistemul de comercializare a emisiilor și taxa pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate. “Cele trei acte legislative dezbătute săptămâna aceasta în PE sunt necesare pentru a stabili prevederile tehnice ale modului de funcționare a noului sistem, inclusiv reguli de implementare, metodele de calcul, reguli de control și inspecție.
Un punct asupra căruia Parlamentul European a insistat de multă vreme și care acum este cuprins în textul final se referă la simplificarea modului de calculare, implementare și control al contribuției la bugetul UE din TVA. Introducerea de noi surse de finanțare este obligatorie dacă avem în vedere că economia Uniunii nu are de înfruntat doar efectele crizei sanitare, ci și ambițioasele standarde impuse de Pactul ecologic și trebuie să rămână competitivă”, a mai explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, prin contribuție scrisă la miniplenara Parlamentului European, Bruxelles, 24-25 martie 2021.