Proiect româno – bulgar, inaugurat la Moţăţei

0
398

Ieri, în comuna Moţăţei, a avut loc lansarea oficială a proiectului „Echipamente pentru salvarea vieţilor noastre”, unul transfrontalier, cu Bulgaria, comunitatea din localitatea Montana, de peste Dunăre, fiind lider al programului, finanţat din fonduri europene, valoarea depăşind 910.000 de euro . Pentru comuna Moţăţei, proiectul este cât se poate de binevenit, acţiunile  în cazuri de risc având timpi de intervenţie mult mai mici.

Prin acest proiect, cei doi partenerii îşi propun să crească şi să facă răspunsul autorităţilor mai eficace în situaţii de urgenţă, cauzate de dezastre naturale (inundaâii, incendii, furtuni, valuri de căldură, cutremure). „Este un proiect de anvergură, care are, ca termen de finalizare, data de 8 martie 2020, şi am discutat cu partenerii bulgari despre necesitatea , din partea ambelor părţi, de reducere a riscurilor în cazul unor dezastre. La Moţăţei, pe lângă un utilaj de intervenţie pe pârâul Balasan, este prinsă şi achiziţionarea unei autospeciale pentru intervenţii în ncaz de incendii. Încercăm să îi atragem lângă noi, şi pe primarii din localităţile învecinate, prin derularea unor parteneriate”, a precizat  Liana Tătăranu, expert pentru comunicare, în cadrul proiectului.

„Cred că am rezolvat o problemă mare a comunei”

Pentru comuna Moţăţei , proiectul este unul dintre cele mai bune din ultimii ani. Detalii au fost oferite de primarul Constantin Enea: „Avem, de ani de zile, o problemă cu pârâul Balasan, care se întinde, de-a lungul localităţii, pe  mai bine de 6,5 km. În urmă cu aproximativ 60 de ani, s-a deviat fostul curs. Au intervenit, atunci, lucrările în irigaţii, iar pânza freatică s-a ridicat. Acum 40 de ani, s-a revenit la cursul anterior, s-au executat lucrări, finalizate în 1984, dar problemele au rămas. An de an, am avut probleme mai ales la inundaţii. S-au făcut decolmatări, dar tot nu era de ajuns. Am accesat acest proiect şi, să fiu sincer, am fost sceptic, la început. Acum, când am văzut că este în derulare, şi am primit un buldoexcavator, (un preţ undeva la 140.000 de euro), pot spune că vom avea succes în continuare, iar şi cu maşina pentru pompieri, care va veni în foarte scurt timp, cred că am rezolvat o problemă mare a comunei”. Coordonator de proiect, din partea română este vicepriamarul comunei, Liviu Marius Bărbulescu, care a menţionat: „Am pus cap la cap toate problemele şi am ajuns la concluzia că o colaborare cu partenerii din Bulgaria este benefică pentru ambele părţi. Noi mai avem proiecte cu vecinii noştri de peste Dunăre, pe care sunt sigur că le vom duce la bun sfârşit. Referitor la acest program, nu pot spune decât că suntem foarte mulţumiţi, deoarece avem posibilitatea să rezolvăm o mare parte din problemele cu care se confruntă comuna”.

Bulgarii, mulţumiţi de proiect

La deschiderea oficială de ieri, a participat şi o delegaţie ( Vasia Simeonova – manager de proiect,  Katia Mituva – contabil al proiectului, Reni Yaneva – traducător, respectiv Krum Krumov, reprezentat al Departamentului de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă ) din Montana, Bulgaria, regiune muntoasă, cu multe păduri, unde este nevoie de intervenţii rapide în cazuri extreme. Aceştia au declarat că sunt foarte mulţumiţi de proiect, „cu atât mai mult cu cât la noi este nevoie de intervenţii rapide, având multe zone cu risc ridicat, accesând pentru achiziţionare de maşini mai mici, dar foarte rapide, pentru pătrunderea în zone cu incendii. Colaborarea va continua pe parcursul derulării proiectului, atât prin întocmirea unor planuri comune de intervenţie, cât şi prin schimburi de experienţă între parteneri”.