Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, galben pe Desnăţui şi Jiu

0
506

Avertizarea cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre a fost prelungită până săptămâna viitoare, pe 4 aprilie. Sunt vizate judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi. De asemenea, hidrologii au emis o atenţionare cod galben pentru Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Motru – afluenţi bazin inferior şi Jiu – bazin aferent sectorului aval S. H. Rovinari – S.H. Podari (judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj), valabilă până astăzi, la ora 16.00.

Având în vedere situaţia hidro-meteorologică actuală pe cursurile de apă din judeţul Dolj, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor, a luat o serie de măsuri în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Formaţia Desnăţui a monitorizat râul Terpeziţa în zona comunelor Carpen, Terpeziţa, Vârvoru de Jos, sat Gabru şi sat Drăgoia. S-au luat măsuri de prevenţie în satul Gabru cu formaţia de intervenţie rapidă formată din 6 muncitori şi 2 Tesa, cu 100 saci cu nisip pentru blocarea unui clapet şi supraînălţare de dig în zona staţiei de apă, pentru a împiedica pătrunderea apei din pârâul Terpeziţa pe raza localităţii. Se continuă monitorizarea până la revenirea situaţiei la normal.

Formaţia Robăneşti a monitorizat pârâul Vlaşca pe raza comunei Robăneşti, sat Lăcriţa. S-a intervenit cu formaţia Robăneşti, formată din 3 muncitori şi un buldoexcavator al SVSU local în două puncte (două poduri subdimensionate) cu 120 saci cu nisip şi folie polietilenă. Monitorizarea continuă şi pe pârâul Vlaşca până la revenirea situaţiei la normal.

Jiul a depăşit cota de atenţie la Răcari

În urma  precipitaţiilor căzute şi a cedării apei din stratul de zăpadă, s-au produs scurgeri de pe versanţi şi torenţi, ducând la creşteri de niveluri şi debite pe pârâul Teslui, fără depăşirea cotelor de apărare, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Pârşani, pe o lungime de 60 m, cu o înalţime a lamei de apă de 50 cm, din cauza incapacităţii de preluare a debitului de tuburile de scurgere din zona de subtraversare a podului de cale ferată.

Circulaţia în zonă a fost închisă de Poliţia Rurală şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, fiind dirijată pe o ruta ocolitoare, situată aval 500 m, până la retragerea apei de pe carosabil.

Pe Jiu, nivelurile şi debitele au fost ieri staţionare şi uşor variabile pe cursul superior şi în creştere pe cel mijlociu şi inferior. Râul a depăşit cota de atenţie la Răcari. În ceea ce priveşte afluenţii şi râurile interioare, peste cota de atenţie s-au aflat Desnăţuiul, la s.h. Călugărei, şi Terpeziţa, la s.h Gabru. De asemenea, râul Desnăţui a depăşit cota de inundaţie la s.h Drăgoia.

Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al ABA Jiu, în următorul interval, debitele vor fi variabile, cu tendinţă de creştere, ca urmare a efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării din amonte. Sunt posibile scurgeri importante pe vesanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri semnificative de niveluri şi debite cu posibilitatea atingerii şi depăşirii cotelor de atenţie.

Dunărea scade, dar rămâne peste cota de atenţie la Calafat

Conform diagnozei INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost în scădere până la valoarea de 10.700 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s). Debitul Dunării, aval Porţile de Fier, a fost în scădere la Gruia şi Calafat. Ieri dimineaţă, fluviul se situa peste cota de atenţie la s.h Calafat, tendinţa fiind de scădere, şi peste cota de inundaţie la  s.h. Bechet, tot cu o tendinţă de scădere.

În următorul interval, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei  INHGA-CNPH, va fi în scădere la valoarea de 10.500 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii martie (6.700 mc/s).

  Pentru intervalul 30 martie–3 aprilie, conform  prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 10.100 mc/s în ultima zi din interval, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor martie (6.700 mc/s) şi aprilie (7.900 mc/s).

Feribot Bechet: S-a reluat circulaţia pentru toate autovehiculele

Conform informaţiilor preluate de la observatorul ABA Jiu, în urma scăderii nivelului fluviului, în punctul de trecere a frontierei România-Bulgaria circulaţia s-a reluat pentru toate categoriile de autovehicule, după ce fusese restricţionată ca urmare a faptului că Dunărea a inundat calea de acces spre feribot. La SPET Bechet se menţine inundată parcarea pentru autoturismele angajaţilor.

Din momentul instuirii codului portocaliu, conducerea ABA Jiu a dispus intrarea în dispozitiv de alertă hidrologică şi a trecut la luarea tuturor măsurilor de monitorizare permanentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice. S-au luat măsuri pentru monitorizarea nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea la staţiile hidrometrice din arealul vizat, mărind frecvenţa de citire şi transmitere a datelor privind evoluţia fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilită în conformitate cu mărimile caracteristice de apărare, potrivit instrucţiunilor I.N.H.G.A şi a Ordinului Comun MMP/ MAI nr 1422/192//2012 în flux rapid până când nivelurile vor scădea sub cotele de apărare.

ABA Jiu, pregătită să intervină

Pe sectoarele  neîndiguite, ABA Jiu este pregătită să acţioneze cu formaţii de intervenţie operativă ale SGA Dolj şi SGA Mehedinţi, împreună cu CLSU prin Serviciile de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor riverane Dunării, în eventualele intervenţii operative de interes local. Potrivit ABA Jiu, pe sectorul de Dunăre aferent judeţului Dolj sunt supuse riscului de inundaţie toate zonele cuprinse între dig şi mal pe sectoarele îndiguite, iar pe sectoarele neîndiguite toate zonele aflate în albia minoră a fluviului.

 Întreaga activitate privind acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor se desfăşoară sub directa coordonare şi îndrumare a conducerii ABA Jiu, prin  SGA Dolj şi SGA Mehedinţi, în permanentă colaborare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj, respectiv Mehedinţi şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj, respectiv Mehedinţi.