Primăvara aduce proiecte importante pentru comuna Călăraşi

0
577

Primăvara aduce proiecte importante pentru comuna CălăraşiDe cum s-a încălzit afară, la Călăraşi a şi început munca. Nu doar pe câmp, acolo unde deja au fost plantaţi cartofii timpurii, ci şi la… amenajarea trotuarelor. După ce au fost finalizate lucrările de introducere a reţelelor de utilităţi, autorităţile au demarat un proiect de modernizare a căilor pietonale, pe care speră să le termine cât mai curând astfel încât să poată să înfrumuseţeze şi spaţiile verzi. O altă veste bună pentru localitate este că a fost inclusă şi în Masterplanul de apă şi canalizare, faza II, cu o sumă de 5 milioane de euro.

calarasi trotuarReprezentanţii Primăriei Călăraşi au aşteptat doar să se mai încălzească puţin vremea de afară ca să pornească o lucrare amplă de refacere a trotuarelor, aproape inexistente. Ieri, pe porţiunea de drum dinspre Bechet, se muncea deja, fiind trasate căile de acces şi montate o parte din borduri. Primarul Vergică Şovăilă ne-a explicat că este important ca lucrarea să fie executată în condiţii tehnice foarte bune din pricina terenului nisipos. „Nu este o lucrare uşoară fiindcă noi ne-am impus nişte standarde de calitate înalte. Nu ne permitem ca, după o perioadă, când mai sunt şi ploi, să se spele nisipul de sub pavele, iar acestea să se deplaseze”. Ca atare, proiectul presupune ca pavele să nu fie montate direct pe pământ, ci aşezate pe un suport rezistent din plasă şi beton. După ce vor fi finalizaţi cei 6 kilometri de trotuare, Primăria Călăraşi şi-a propus să amenajeze şi spaţiile verzi, în care vor fi plantate 35.000 de petunii.

Mai multe proiecte au fost depuse la Ministerul Dezvoltării

calarasi cartofiTot la capitolul investiţii, Primăria Călăraşi a depus, la Ministerul Dezvoltării, o listă cu proiecte pentru care se aşteaptă finanţarea. Este vorba de etapa a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare locală (PNDL), implementat pentru perioada 2017-2020, iar proiectele localităţii Călăraşi sunt mai multe la număr. Printre acestea, autorităţile au cerut bani pentru amenajarea unui spaţiu peisagistic cu rol recreativ şi loc de joacă pentru copii, în zona Nisipeanu din satul Sărata. Un al doilea proiect prevede construirea unui grup sanitar la Şcoala Gimnazială nr. 1 Călăraşi. Bani se solicită, tot prin PNDL, şi pentru asfaltarea a 10 kilometri de drumuri în Călăraşi. Totodată, se doreşte modernizarea, reabilitarea şi extinderea sistemelor de iluminat public stradal din comună.

Localitatea a fost prinsă şi în Masterplanul II

calarasi apaÎnsă una dintre cele mai importante lucrări va fi, cu siguranţă, faza II a Masterplanului, care prevede extinderea reţelei de canalizare în Călăraşi şi Sărata. Potrivit primarului Vergică Şovăilă, pentru localitatea sa a fost atribuită o sumă de 5 milioane de euro, fonduri europene, care vor fi investiţi în conducte şi racorduri noi. Se intenţionează realizarea unei aducţiuni de la Bechet şi amenajarea unui rezervor de apă, de 500 de metri cubi, în localitatea Călăraşi, precum şi o aducţiune nouă de la Călăraşi spre Dăbuleni. Tot prin acest proiect, se extinde reţeaua de canalizare în Călăraşi – pe o distanţă de 7.941 metri liniari – şi în satul Sărata – pe o distanţă de 17.230 metri liniari. De asemenea, vor fi montate 459 de racorduri noi de canalizate în satul Călăraşi şi 768 de racorduri în satul Sărata. Vor fi achiziţionate şi conducte noi de refulare, în satul Sărata şi patru noi staţii de pompare a apei uzate.

300 de hectare au fost plantate cu cartof timpuriu

calarasi cartofi (1)Între timp, pe câmpurile din jurul comunei localnicii au plantat deja cartoful timpuriu, protejat în această perioadă cu o folie microporoasă, tip agril, care oferă plantelor protecţie anti-îngheţ. Toate câmpurile sunt împânzite cu fâşii de folie, care străluceşte în lumina soarelui, şi care le acaparează tot timpul agricultorilor. Fiindcă temperaturile au scăzut în timpul nopţii şi sub 0 grade Celsius şi a fost brumă, persoanele care s-au încumetat să meargă pe această cultură urmăresc cu mare grijă ca nu cumva cartoful de sub folie să fie afectat de frig. „Deocamdată, cartoful timpuriu merge bine. În acest an, au fost plantate 300 de hectare, iar oamenii încep să dea o atenţie tot mai mare acestei culturi. Câţiva dintre ei şi-au cumpărat maşini de plantat, recoltat şi spălat cartofii pentru că vor să fie în pas cu agricultura modernă şi să obţină o productivitate cât mai mare”, a precizat primarul Vergică Şovăilă.

Patru hectare de livezi nou înfiinţate

calarasi ansambluÎnsă, o suprafaţă cu adevărat impresionantă a fost rezervată, anul acesta, de către agricultorii din Călăraşi pepenilor. Nu mai puţin de 900 de hectare de teren vor fi cultivate cu pepeni verzi, iar pe alte 100 hectare vor fi plantaţi pepeni galbeni. Explicaţia este că, în vara trecută, s-a scos profit din această cultură datorită preţului bun pe care lubeniţarii l-au prins pe pieţele din ţară. Acest lucru le-a dat curaj şi i-a convins să extindă bostanii, suprafaţa cultivată în acest an fiind cu 200 de hectare mai mare. Creşte şi suprafaţa pe care se cultivă căpşunii, în anul acesta fiind vorba de 5 hectare. De anul acesta, pe nisipurile de la Călăraşi, oamenii încearcă şi culturile de pomi fructiferi: 4 hectare de cais, măr şi piersic. Solariile însumează o suprafaţă de 20 de hectare, jumătate din această suprafaţă fiind plantată cu roşii, iar cealaltă cu ardei timpuriu.

***

Localnicii din comuna Călăraşi au fost invitaţi, la mijlocul acestei luni, să participe la o adunare populară în care s-a discutat despre proiectul de buget pentru anul 2017, cu tot cu lista de investiţii realizate până în prezent, precum şi cele care vor fi demarate anul acesta. În cadrul acestei întâlniri, s-a dezbătut situaţia izlazului comunal al localităţii Călăraşi. De asemenea, cetăţenii au fost informaţi cu privire la desfăşurarea activităţii de cadastrare, care se face cu titlu gratuit prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară pentru perioada 2015-2023.

***

 Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul”, împreună cu interpreţi de seamă ai cântecului popular, alături de îndrăgita interpretă Rozica Petra, au fost invitaţi, de sărbătoarea Bunei Vestiri, la emisiunea „Seară bună, dragi români!”, care s-a difuzat pe postul Etno TV. Peste o lună, localitatea Călăraşi va fi gazda unui concert de muzică uşoară italiană, care va fi susţinut de un grup de interpreţi din peninsulă.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE