O delegaţie, în vizită la Craiova pentru viitorul spital regional

0
420

sedinta cj (2)Într-o conferinţă de presă susţinută, ieri, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, a precizat că, în aceeaşi zi, o echipă de lucru din partea Ministerului Sănătăţii şi a Băncii Europene de Investiţii va fi prezentă la Craiova pentru a vedea amplasamentul viitorului spital regional al Olteniei. Una dintre certitudinile legate de acest domeniu foarte sensibil este că, în Iaşi, Cluj şi Craiova se vor ridica spitale regionale. Deocamdată doar Doljul are asigurat, deja, terenul necesar. Vizitele delegaţiei vor continua la intervale de două săptămâni, dorindu-se lămuriri cât mai detaliate asupra modului de execuţie a investiţiei. Totodată, în prezentarea bugetului de anul în curs şi a repartizării alocărilor financiare pe domenii investiţionale şi obiectivele prioritare, preşedintele CJ Dolj a precizat că majoritatea fondurilor cu care s-au realizat investiţii în ultimul deceniu provine de la U.E., respectiv 318,5 mil. de euro. Dacă nu ar fi fost accesaţi aceşti bani, CJ Dolj ar fi avut nevoie de 30 de ani pentru a finanţa lucrările din fonduri proprii. În 2017 vor debuta noi investiţii, cu o alocare de 13.255.000 lei şi vor fi continuate cele în lucru cu 68.157.000 lei alocate. Din surse proprii, cea mai mare parte (27.258 mii lei) va merge la Sănătate.

  Conducerea Consiliului Judeţean Dolj, prin vocea preşedintelui său, Ion Prioteasa, a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, iniţiativele pentru dezvoltare asumate de Consiliul Judeţean Dolj. Într-o alocuţiune bine elaborată, cu date statistice şi referiri directe la oportunitatea noilor proiecte, dar şi la continuarea celor în derulare, preşedintele Ion Prioteasa a detaliat pe parcursul a peste 60 de minute intenţiile sale în Strategia 2017 de repartizare a alocărilor financiare pe domenii investiţionale şi obiectivele prioritare.

  Cu atâţia ani de experienţă în administraţia publică, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a jalonat cu virtuozitate printre explicaţiile tehnice, dar şi cele de bucătărie internă, care vor da forma viitoarelor proiecte de dezvoltare a Doljului. Şi nu puţine sunt la număr. Niciun domeniu de activitate de care se ocupă CJ Dolj nu va fi omis, sume impresionante de bani fiind deja alocate, a dat asigurări preşedintele CJ Dolj.

Aeroportul Internaţional Craiova, un proiect de suflet

  Încă de la debutul conferinţei de presă, Ion Prioteasa a dat prilejul directorului Aeroportului Internaţional Craiova să devoaleze sumar deschiderea altor două noi rute de zbor de către operatorul Wizz Air. „Anul trecut am înregistrat 220.320 de pasageri. În acest an avem până acum, deja, peste 64.000 şi vom ajunge la finele lui 2017 la circa 345.000 de pasageri”, a precizat Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional Craiova.

  „Aeroportul este unul dintre proiectele noastre de suflet. Acesta a devenit una dintre cele mai importante investiţii şi este, totodată, o carte de vizită a judeţului Dolj. Acum vin aeronave şi la interval de 3 minute. Acestea sunt şi motivele pentru care avem o alocare de 5.412.000 lei prevăzută în lista obiectivelor de investiţii pentru studii/documentaţii, echipamente şi dotări, cele mai multe impuse de creşterea substanţială a volumului de activitate. Va trebui să achiziţionăm scară îmbarcare/debarcare, cărucioare pentru bagaje şi tractoarele aferente, degivror, bandă de bagaje pentru cala aeronavelor, heater pentru motoare şi tren de aterizare, poartă detectoare metale etc.”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Spitalul regional la Craiova, o certitudine

  spital cardiologieTrecând în revistă investiţiile pe care Consiliul Judeţean Dolj le va pune în practică în acest an, Ion Prioteasa a mai dezvăluit un fapt îmbucurător: „În cursul zilei de azi (ieri – n.r.), o delegaţie formată din specialişti ai Ministerului Sănătăţii şi ai Băncii Europene pentru Investiţii va veni la noi pentru a vedea amplasamentul viitorului spital regional. Avem deja certitudinea că la Iaşi, Cluj şi Craiova se vor face spitale regionale. Autoritatea contractantă este Ministerul Sănătăţii, dar noi vom fi beneficiarii şi cred că vom pune bazele unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară cu judeţele Olteniei pentru a gestiona eficient proiectul. Miercuri (azi – n.r.) vom avea din nou discuţii cu această delegaţie, care se va consulta totodată şi cu medicii pentru detalii de profil. Mâine am chemat la discuţii toţi furnizorii de utilităţi publice pentru a ne pune la punct”, a mai dezvăluit preşedintele Ion Prioteasa.

  În nota sa obişnuită, cu calmitatea şi siguranţa dobândite printr-un stil de lucru administrativ de un mare grad de profesionalitate, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a răspuns întrebărilor presei, dând cele mai simple şi de bun-simţ argumente că, în acest proiect de anvergură, nu au cum să apară blocaje inutile şi că „vom colabora foarte bine şi cu Primăria Craiova, aşa cum am făcut-o şi pe mandatul doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu”.

Investiţiile în Sănătate continuă

  sedinta cjClinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară va deveni potrivit medicilor, a mai spus Ion Prioteasa, cea mai importantă investiţie din Dolj, pentru simplul motiv că va salva vieţi omeneşti. Această clinică vine, în curând, în beneficiul pacienţilor cu afecţiuni grave din întreaga regiune Oltenia, cu peste două milioane de locuitori. Valoarea totală a investiţiei pentru realizarea infrastructurii construite, inclusiv depozit de gaze medicale, se ridică la 3,5 milioane de euro. Suma prevăzută în lista obiectivelor de investiţii pentru anul 2017, în vederea finalizării lucrărilor de construire – clădire principală şi depozit pentru gaze medicale – este de 2. 615.000 lei.

  Lucrările de modernizare la S.C.J.U. Dolj vor continua în acest an şi prin modernizarea şi extinderea unităţii de primiri urgenţe. Demersul va creşte de patru ori suprafaţa destinată celei mai aglomerate structuri a S.C.J.U. Craiova, aici fiind tratate anual peste 130.000 de cazuri. Proiectul prevede reabilitarea spaţiilor existente, dar şi construirea a două noi corpuri de clădire. Suma prevăzută în lista obiectivelor de investiţii pentru 2017 în vederea finalizării lucrărilor de aici este de 10.000.000 de lei.

  Alte investiţii ale C.J. Dolj la S.C.U.J. Dolj sunt: sistemul de climatizare pentru Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală – 506.000 lei; dotări pentru Serviciul Morgă şi Prosectură – 620.000 lei şi dotări şi echipamente pentru Clinica de Medicină Fizică, Recuperare şi Balneologie – 50.000 de lei.