Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” mai rămâne deschisă până vineri

0
501

Dacă nu aţi apucat până acum să ajungeţi la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei şi să vizitaţi expoziţia „Aurul şi argintul antic al României”, mai aveţi la dispoziţie doar patru zile. Impresionantă prin numărul şi valoarea pieselor arheologice pe care le cuprinde – peste o mie, lucrate din aur şi argint, toate descoperite pe teritoriul României şi aparţinând unui număr de 31 de instituţii muzeale –, expoziţia s-a bucurat de un real succes la Craiova. Din 18 noiembrie 2015, când a fost vernisată, şi până în prezent, peste 10.000 de vizitatori i-au trecut pragul! Expoziţia îşi va continua periplul prin ţară, urmând să fie prezentată apoi la Complexul Naţional „Moldova” Iaşi.

Muzeul Olteniei, a zecea instituţie din provincie care a găzduit expoziţia

Povestea fabuloasă a Tezaurului Antic al României se apropie de final la Craiova, după o perioadă de aproximativ cinci luni cât expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” a fost găzduită de Muzeul Olteniei. Planificată iniţial pentru a fi prezentată la aici în intervalul 19 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, expoziţia continuă să rămână în spaţiile expoziţionale ale instituţiei până la data de 1 aprilie a.c., inclusiv, „urmare a interesului crescut al publicului din regiunea Olteniei faţă de expunerea celor peste 1.000 de artefacte istorice de excepţie, ce au incitat şi facilitat vizitatorilor o cale de cunoaştere directă către cea mai spectaculoasă şi strălucitoare parte a istoriei României”, precizează reprezentanţii muzeului.

Până în prezent, în afară de instituţia organizatoare – Muzeul Naţional de Istorie a României –, expoziţia a mai fost găzduită de muzeele din Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe şi Buzău, adunând peste 85.000 de vizitatori.

Celebrul Tezaur de la Pietroasele, expus pentru prima dată la Craiova

Este pentru prima dată când publicul craiovean are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- şi protoistorice sau de epocă antică din colecţiile muzeale din ţară. «Podoabele din aur şi argint, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, piesele de harnaşament, consemnate în documentaţia istoriografică românească, constituie puncte de atracţie pentru vizitatorii din zona Olteniei, ce s-au oprit timp îndelungat asupra vitrinelor ce adăpostesc: brăţările regale plurispiralice de aur de la Sarmizegetusa Regia, tezaurul de la Pietroasa (comuna Pietroasele, judeţul Buzău), binecunoscut publicului sub numele de „Cloşca cu puii de aur”, ansamblurile princiare getice de la Agighiol (judeţul Tulcea) şi Peretu (judeţul Teleorman), piese din inventarele princiare de la Apahida, Cluj-Someşeni, tezaurul monetar de la Vârtop (judeţul Dolj), cuprinzând 45 de monede, numeroase fibule, fragmente de coliere, pandantive, brăţări, inele etc., sau alte artefacte de o reală valoare, descoperite în siturile arheologice din Dolj (Moţăţei, Drănic, Brabova, Daneţi, Maglavit, Radovan), dar şi în Mehedinţi şi Olt», menţionează reprezentanţii Muzeului Oltenia.

Vizitatori din toată Oltenia, dar nu numai, au trecut pragul muzeului

Potrivit acestora, o analiză atentă a audienţei publicului relevă faptul că s-a înregistrat un număr impresionant de vizitatori individuali, proveniţi din toată regiunea Olteniei şi/sau zone limitrofe acesteia (Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Teleorman etc.), „peste 6.000, net superior publicului organizat în grupuri, aproximativ 4.110, ceea ce validează pe deplin succesul/interesul real pe care această expoziţie l-a determinat”. Cei interesaţi mai pot vedea  „Aurul şi argintul antic al României” în următoarele patru zile, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14). Expoziţia este deschisă între orele 9.00 şi 17.00, iar un bilet costă 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.