Începând de astăzi şi până pe 1 aprilie a.c., craiovenii sunt invitaţi între orele 15.00 şi 19.00 în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” pentru a beneficia gratuit de un set de analize, dar şi de sfaturi medicale din partea specialiştilor. Acţiunea are loc în cadrul campaniei naţionale „Împreună pentru o sănătate mai bună” şi se va desfăşura sub forma unei expoziţii de sănătate.
Nu mai puţin de 1.000 de persoane sunt aşteptate să treacă pragul teatrului în cele patru zile ale evenimentului. Organizatorii mizează în primul rând pe dorinţa craiovenilor de a-şi testa sănătatea şi de a primi recomandări din partea medicilor, în condiţiile în care toate aceste servicii urmează să fie oferite gratuit. Cei prezenţi vor putea să-şi verifice cu această ocazie glicemia, nivelul colesterolului, tensiunea arterială, indicele de masă corporală, procentul de grăsime corporală, vârsta sănătăţii, riscul de diabet, vârsta plămânilor, nivelul stresului, vârsta inimii şi riscul de ateroscleroză. Analizele vor fi efectuate de cadre medicale în condiţii de maximă siguranţă cu aparatură de ultimă generaţie. Asigurări în acest sens dau chiar organizatorii, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – Filiala Oltenia, Primăria Municipiului Craiova, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Dolj, Asociaţia Studenţească AMiCUS, Casa Studenţilor din Craiova şi Sanovita. „O campanie de informare şi prevenire medicală cu privire la beneficiile unui stil de viaţă sănătos începe de fiecare dată cu anumite semne de întrebare sub aspectul rezultatelor obţinute la final. Noi suntem, însă, convinşi că există mari şanse ca oamenii să adopte un stil de viaţă sănătos în urma sfaturilor şi a analizelor pe care le vor face. Desfăşurăm acest proiect de zece ani în zona Olteniei şi pot spune că am reuşit să atragem atenţia şi să promovăm un stil de viaţă sănătos”, a declarat Cristian Purnea, preşedinte al Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – Filiala Oltenia.
Medicii vor acorda consultaţii celor cu probleme de sănătate
Organizatorii estimează că un tur complet al expoziţiei va dura aproximativ 30-35 de minute. Pe lângă determinarea factorilor de risc, urmând ca în cadrul expoziţiei de sănătate să fie organizate mai multe standuri unde craiovenii vor putea să-şi însuşească o parte din secretele menţinerii unui stil de viaţă sănătos. Cei de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog vor fi prezenţi cu un astfel de stand, la fel şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Nu vor lipsi nici spaţiile destinate prezentării de carte medicală de educaţie şi familie şi chiar un stand de produse vegetariene cu degustare, organizat de Sanovita. Fiecare zi se va încheia cu o expunere medicală susţinută de un specialist. „Campania este una binevenită şi ne bucurăm să luăm parte la astfel de evenimente. Într-adevăr este necesară o conştientizare puternică a populaţiei cu privire la factorii de risc. Mai ales că, trăim într-o perioadă în care nu mai avem timp să ne preocupăm de propria sănătate”, a spus Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Expoziţia de sănătate a ajuns la Craiova
Organizatorii consideră că expoziţia de sănătate este un mijloc de promovare a sănătăţii bazat în primul rând pe eforturile comunităţii locale pornind de la voluntari şi până la specialiştii din reţeaua de sănătate publică. Obiectivul este acela de a diminua expunerea populaţiei la factorii de risc, dar şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, inclusiv prin înfiinţarea unui club de sănătate în municipiul Craiova, ale cărui întruniri ar urma să aibă loc în fiecare săptămână. O noutate este şi modul în care se va desfăşura evenimentul, sub forma unor demonstraţii practice prin efectuarea analizelor medicale, testelor de evaluare a stării de sănătate, consilierea individuală şi interacţiunile interpersonale. Expoziţia de sănătate se bazează pe cercetările actuale ale ştiinţelor medicale şi operează cu instrumentele cele mai eficiente ale educaţiei pentru sănătate utilizate în domeniul sănătăţii publice.