Ştiinţa, în play-off, după un alt thriller

0
1077

“Ambele echipe marchează cel puţin două goluri” e varianta de pariu cea mai indicată la meciurile Craiovei de anul acesta. Pentru a fi sigură că bate, Ştiinţa trebuie să înscrie “de la 3 în sus”, fiindcă labilitatea ei psihică îi demolează orice strategie de a se apăra, indiferent de scor şi de momentul jocului. La fel de bine cum forţa ofensivă o poate readuce în meci şi când încasează en-gros. Petev a “umblat” iar la primul 11, recompensându-l pe Maldonado cu un loc de titular pentru golul decisiv din runda trecută, Mateiu l-a înlocuit pe Anzor, iar Ndong, pe suspendatul Bancu.

Faza primei schimbări pe tabelă e una la care tânjesc mereu oltenii, mai ales dacă e branduită, unii de-ai lor punând amprenta. Mitriţă l-a simţit pe Markovic cu o pasă nepricepută de găzari, iar finalizarea a fost pe măsură, o prelungire cu capul firească, dar deloc facilă. Un moment “ca afară”, care te mai destinde, te mai eliberează de eternul stres în care te ţin alb-albaştrii. Am putea vedea mai frecvent astfel de bijuterii, dacă Markovic ar catadicsi să alerge, iar Mitriţă, să pasezemai des (el fiind totuşi liderul assist-urilor). Pe deschiderea adversarului, pentru Ştiinţa avea să fie şi mai uşor. Mitriţă i-a mai vârât o minge lui Markovic, care a amăgit vreo 4-5 adversari de la centru până la 16 metri şi i-a servit lui Baiaram assist-ul ideal. Noroc că terenul a fost la fel de imperfect precum finalizarea, altfel mingea n-ajungea în plasă.

O echipă care are 2-0 după o jumătate de oră în fieful unui adversar care doar pe contraatac încearcă să se exprime, ori închide fără probleme jocul, ori face scor pe descoperirea gazdelor. Numai că nu ai nevoie de trasee pentru a penetra apărarea Craiovei, fiindcă aceasta se desface singură, te invită la gol, chiar e dispusă la hara-kiri, precum a Botoşani. Pe “Ilie Oană” şi-a ales momentele de letargie ideal pentru gazde, în final de primă repriză şi în deschiderea celei secunde. Huja şi Grozav au primit cadourile, ei fiind obişnuiţi cu darurile oltenilor de la meciul tur. Lui Grozav i-au înlesnit execuţia Căpăţână, care şi-a expus grav echipa printr-o pasă de 2 metri greşită la centru, şi Maldonado, care n-a făcut faţă duelului fizic cu Berisha. Mai ferm cu kosovarul avea să fie Ndong, în prelungiri, dar VAR-ul i-a expus cotul aplicat “din scurt”. Păcat că prestaţia lui “Eddy Murphy” s-a încheiat astfel şi are ca urmare cel puţin două etape de suspendare, altfel era de încercat în locul lui Bancu şi în derby-urile cu Rapid şi fcu. Deşi n-a fost un meci greu de arbitrat, cele două decizii importante le-a luat Haţegan, de la televizor, în locul lui Ionuţ Coza. Prima a fost penalty-ul la Ivan, de care Coza scăpase cu un fault inventat la pasa strecurată inteligent cu exteriorul de Anzor. Să-l laşi pe Ivan totuşi să execute un penalty înseamnă că nu-ţi plac finaliurile de meci liniştite. Ivan, în al cărui CV scrie “atacant”, deşi are mai mult de o jumătate de an de când n-a dat gol, a progresat totuşi. A ratat, dar măcar nu şi-a mai dat cu stângu’-n dreptu’ ca în meciul cu FCSB. Noroc că Mitriţă îi mai prilejuise un gol uşor lui Baiaram, lăsându-l “cu joker-ul pe liber” în careul mic.

Ştiinţa şi-a asigurat play-off-ul într-un spaţiu fast pentru ea, la Ploieşti adjudecându-şi primul titlu şi cucerind ultimul trofeu din vitrină, Cupa din 2021. Deşi ar trebui să abordeze fără stres derby-urile cu Rapid şi fcu, ambele pe teren propriu, echipa lui Petev obişnuieşte să-şi creeze probleme şi când nu-i sunt provocate, imprevizibilitatea fiind trăsătura-i de bază. Galeria Ştiinţei a celebrat succesul pe “Ilie Oană”, lăsându-i pe “lupii galbeni” să urle la Lună, iar luni seara arena “Ion Oblemenco” ar trebui să fie mai ocupată ca în ultima perioadă, fiindcă oltenii n-au nevoie de prea multe pretexte pentru a se reapropia de favoriţi. În Bănie aterizează giuleştenii, în număr mare, şi tradiţia ne spune că i-am adus mereu cu picioarele pe pământ. Iar acum se simt pe val, fiind cei care i-au aruncat mănuşa liderului FCSB.

Petrolul – Universitatea Craiova 2-3

Au marcat: Huja 45+1, Grozav 47 / Markovic 32, Baiaram 40, 59.

Petrolul: Zima – L. Dumitriu (A. Berisha 46), Papp (M. Bratu 84), Meijers, Huja – Jair (I. Răducan 84), Diomande, Hanca – Musi (D. Radu 46), Irobiso (Jyry 71), G. Grozav. Antrenor: Florin Pârvu.

Universitatea Craiova: L. Popescu 5 – Căpăţână 3, Maldonado 4, Screciu 6, Ndong 6 – A. Creţu 6 (Zajkov 90), Mateiu 5, Houri 7 (Mekvabishvili 63) 6 – Baiaram 7 (Danciu 70) 3, Markovic 7 (A. Ivan 70) 3, A. Mitriţă 7 (Cîmpanu 70) 4. Antrenor: Ivaylo Petev

Cartonaş roşu: Ndong 90+9.

Arbitru: Coza Ionuţ 4.