Târgul de Carte GAUDEAMUS şi-a depăşit propriile recorduri!

0
158

Târgul de Carte GAUDEAMUS de la Craiova s-a încheiat ieri, organizatorii – Radio România, prin Centrul Cultural Media şi Radio România Oltenia Craiova – anunţând cifre-record înregistrate în cele cinci zile ale evenimentului, dar şi în cele 15 ediţii desfăşurate aici: peste 14.800 de vizitatori; mai mult de 2.500 de persoane care au participat la un singur eveniment organizat la un Târg din Caravana GAUDEAMUS; 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri; 91 de evenimente culturale; o suprafaţă de peste 330 mp de standuri. Tot ieri, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, au fost decernate premiile acestei ediţii, două dintre ele – pentru edituri şi pentru cea mai râvnită carte a Târgului – ajungând la „Humanitas”. Trofeul Presei, la secţiunea publicaţii, a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii”. Următoarea oprire a Caravanei GAUDEAMUS 2016 va fi, în perioada 20-24 aprilie, la Cluj-Napoca, unde – prin intermediul Nicoletei Ghişa, redactor-şef al Radio România Cluj – va ajunge şi cartea-simbol transmisă prin ineditul „lanţ uman” care a anunţat deschiderea Târgului de la Craiova.

„Radioul public trebuie să mulţumească unui oraş întreg!”

Craiova a inaugurat, în mod tradiţional, Caravana GAUDEAMUS, iniţiată şi organizată de Radio România, ce cuprinde o serie de cinci târguri în ţară (inclusiv la Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara şi pe litoral) şi se încheie în toamnă, la Bucureşti, cu Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură. Deschiderea oficială a evenimentului a fost precedată, pe 24 februarie, de o spectaculoasă manifestare de stradă: peste 2.500 de persoane, reunite într-un uriaş „lanţ uman”, şi-au înmânat o carte-simbol care a străbătut astfel traseul dintre Radio România Oltenia Craiova şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, gazda târgului, într-un gest de solidaritate şi implicare fără precedent. La eveniment au participat peste 1.600 de elevi şi cadre didactice, sub coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Radioul public trebuie să mulţumească unui oraş întreg! O să vă rog să vă mulţumiţi dvs. unii altora, aplaudându-vă, pentru cum aţi înţeles să scoateţi în lume acest oraş. Vă mulţumesc şi eu, mă închin în faţa dvs. şi vă aplaud”, s-a adresat craiovenilor, în special participanţilor la „lanţul uman”, în cadrul festivităţii de ieri, Alexandru Mogoşeanu, managerul Radio România Oltenia Craiova.

Cele 1.500 de volume donate vor ajunge în localităţi din zona de audienţă radio

Cea de a XV-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS a constituit şi cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiţionale. Unul a fost Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea vizitatorilor, a unui fond de carte. Cele circa 1.500 de volume donate de această dată vor avea ca beneficiar publicul din localităţi din zona de audienţă a Radio România Oltenia Craiova. Altul a fost finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, câştigătoarea – Cristina Andrei (Colegiul Naţional „Elena Cuza”) – urmând să participe la finala naţională, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXIII-a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 16-20 noiembrie a.c.). Printr-un alt proiect de tradiţie, „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, postul public de radio a promovat şi recompensat performanţele obţinute pe plan internaţional de reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc, din Dolj: Adrian Emanuel Dicu, George-Radu Romanescu, Elena-Mădălina Stănăşel, Maria Teodora Şerban şi Alexandra Maria Udriştoiu, toţi de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

«Putem, zic eu, cu destulă uşurinţă, să rostim un cuvânt care se rosteşte greu: a fost un succes! Prin numărul de vizitatori, prin numărul de cărţi vândute, prin interesul pe care l-a stârnit fiecare stand! Dar, dincolo de statistici, aş accentua un fapt esenţial: Târgul de Carte GAUDEAMUS este acel eveniment care uneşte, care poate solidariza oamenii, dincolo de diferenţele mari de cultură, de educaţie, de statut social, de preocupări din cursul anului. În zilele GAUDEAMUS lucrurile se petrec ca într-un fel de miracol: oamenii mai uită de greutăţile zilei, se reunesc sub un acoperiş în care spiritul este atoatehrănitor. Şi de asta avem nevoie!», a declarat, ieri, în cadrul festivităţii de închidere, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, preşedinte de onoare al Târgului şi, totodată, preşedintele filialei craiovene a Uniunii Scriitorilor din România.

Caravana GAUDEAMUS duce cartea-simbol la Cluj-Napoca

Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2016 este Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, eveniment care va avea loc în perioada 20-24 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii. Aşa se face că, după ce gongul final a bătut, ieri, la Craiova, cartea-simbol a plecat în inima Transilvaniei, fiind înmânată redactorului-şef al Radio România Cluj, Nicoleta Ghişă. „Vă mulţumesc foarte mult, dragi colegi, şi vă felicit pentru efortul pe care l-aţi depus pentru a face cât mai vizibil acest Târg GAUDEAMUS. Preiau această ştafetă încărcată de simbolistică. Este un simbol pe care îl apreciez cu atât mai mult cu cât ştiu că a trecut prin mâinile foarte multor craioveni frumoşi. Voi duce la Cluj cu mare drag această carte!”, a declarat Nicoleta Ghişă.

 

Premiile Târgului GAUDEAMUS Craiova 2016:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului

Trofeul GAUDEAMUS: locul I – Editura „Humanitas”; locul al II-lea – Editura „Nemira”; locul al III-lea –Editura „Corint”

Cea mai râvnită carte a târgului: volumul „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, publicat de Editura „Humanitas”

Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuvântul Libertăţii” – secţiunea publicaţii şi postului Oltenia 3 TV Craiova – secţiunea TV; trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât cele mai numeroase voturi au fost acordate posturilor Radio România, care nu au intrat în competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei

Premiul Educaţia, oferit de organizatori uneia dintre instituţiile de învăţământ participante, a revenit Editurii „Universitaria” – Universitatea din Craiova.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Monica Duică, studentă în anul al IV-lea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Tombola GAUDEAMUS a avut următorii câştigători: Adriana Iancu – LCD High Definition; Elena Câmpeanu – DVD-player; Robert Valentin Velişcu – un tablou de Lucian Irimescu (premii oferite de Lions Club Craiova); Dania Vasilescu – sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova; Lelia Mitroi – tabletă  oferită de Rotary Club Craiova.

Monica Duică

 Când a fost surprinsă de obiectivul aparatului de fotografiat, Monica Duică răsfoia, la standul Editurii „ART”, cartea Minţile lui Billy Milligan”, de Daniel Keyes. „Nu căutam ceva anume, am venit pur şi simplu să arunc o privire. Citesc atunci când prind timp, pentru că în general sunt ocupată cu învăţatul”, spune tânăra de nici 24 de ani, studentă în anul al IV-lea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Se pregăteşte intens, dar nu este prea sigură că, după absolvire, va rămâne în România. „Nu m-am hotărât pentru ce specializare voi opta. Mă gândeam la chirurgie, dar m-am răzgândit. În place cardiologia, dar… rămâne de văzut”, adaugă Monica. Despre ea mai spune că iubeşte fotografie, îi place să cânte („de obicei singură prin casă…”) şi că nu a participat niciodată la concursuri de frumuseţe, prin urmare a fost foarte surprinsă de premiul care i s-a acordat în cadrul Târgului GAUDEAMUS. Miss Lectura încă nu ştie cu ce ocazie va purta ţinuta primită ca premiu de la Casa de Modă Ilinca. 8 Martie ar putea fi un bun prilej…

 

 Deja nu mai este o surpriză faptul că Editura „Humanitas” s-a clasat, din nou, în topul preferinţelor vizitatorilor Târgului GAUDEAMUS de la Craiova. „Meritul principal este al cărţilor şi al oamenilor din spatele lor. Noi doar încercăm să venim în întâmpinarea publicului, să fim prezenţi la toate târgurile în ţară, să avem cele mai noi apariţii”, declară Ionuţ Alecu, agent de vânzări în cadrul editurii. Ce înseamnă un astfel de premiu pentru „Humanitas”? „Un motiv de mândrie, în primul rând, şi un important motiv de satisfacţie. Ne bucurăm întotdeauna când primim aprecierea publicului”, adaugă acesta. Ambele dublate, căci „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, editată tot de „Humanitas”, a fost declarată „cea mai râvnită carte”. «Este un volum care, deşi lansat în noiembrie, „sparge” vânzările, se vinde foarte bine în toată ţara», mai spune Ionuţ Alecu. „Humanitas” a adus la Târgul GAUDEAMUS de la Craiova peste 700 de titluri, din cele peste 6.000 pe care le are în prezent în rulaj.

Concursul derulat de Radio România Oltenia Craiova prin intermediul paginii de Facebook a postului şi adresat celor mai îndrăgostite şi fotogenice perechi care au vizitat Târgul continuă până pe data de 3 martie. Premiul, care va ajunge la cei a căror fotografie va aduna cel mai mare număr de like-uri, este de 500 lei şi va fi oferit de Radio România Oltenia Craiova.