Postul s-a lăsat cu preţuri piperate

0
285

Din cauza preţurilor destul de piperate la legume şi fructe, postul Paştelui are toate şansele anul acesta să se ţină cu carne. Tot mai mulţi sunt craiovenii care susţin că nu-şi mai permit, la fel ca în anii trecuţi, să cumpere legumele la care poftesc, astfel încât să treacă mai uşor peste tentaţiile culinare interzise. Deşi este poate greu de crezut, mult mai convenabilă ca preţ pare în momentul de faţă o masă care să includă şi puţină carne sau brânză.

Chiar dacă este încă iarnă, de pe mesele precupeţilor din Piaţa Centrală a Craiovei nu lipsesc legumele de toate soiurile – de la ardei gras sau iute, varză, castraveţi –, dar şi salată sau ceapă verde, praz şi ridichii. Clienţi sunt, însă nu prea se înghesuie să cumpere. De partea cealaltă a tarabelor încărcate de marfă, comercianţii îşi îmbie cum ştiu mai bine muşterii. Sanda Smarandache a venit de la Răcari cu astfel de marfă, a plătit şi masa, dar de vândut… mai nimic: „Hai, mamă, să vă dau ridichii negre la 1,5 lei, salată la 2 lei. Am şi hrean, şi păstârnac la 2 lei. Ieftin, mamă”, ne invită femeia. Puţin dezamăgită de vânzare, nu se sfieşte să-şi spună toate nemulţumirile. „Nu-mi scot, mamă, banii. Dar ce să fac? Să stau cu ele acasă? Masa e scumpă… Sâmbăta şi duminica ce mai vin oamenii şi cumpără, că, în rest, e greu. Avem bani, nu avem, taxa trebuie plătită. Nimeni nu ne întreabă dacă avem cu ce!”, se plânge femeia.

Fasolea pune pe jar cumpărătorii

Ca de obicei, Piaţa Centrală oferă un spectacol de culoare. Într-o forfotă de nedescris, cumpărătorii şi vânzătorii se contrazic, negociază şi, într-un final, dacă preţul mulţumeşte ambele tabere, se pun de acord. Discuţiile însă continuă şi după ce se bate palma… De departe preţul care stârneşte uimirea, dar şi furia cumpărătorilor este cel la fasole. Un kilogram de boabe ajunge până la 6,5 lei, mult mai scump decât cartofii, care costă acum de la 0,8 lei la 1,3 lei kilogramul. Alte legume, cum ar fi ceapa roşie, costă 2,5 lei/kg, morcovii – 2 lei pe kilogram, în vreme ce preţul la usturoi ajunge la 8 lei/kg.

Tot ieri, comercianţii vindeau ceapa verde cu 2 lei legătura, ridichiile roşii cu 1 leu legătura, prazul costa 4 lei/kg, iar spanacul – 7 lei/kg. Agricultorii sunt conştienţi că nemulţumesc cumpărătorii, dar găsesc argumente în apărarea lor, în principal costurile tot mai mari ridicate pentru cultivarea legumelor.

Revenind la preţuri, pentru cei mai pretenţioşi, roşiile se vindeau în principala piaţă agroalimentară a Craiovei cu peste 5 lei pentru un kilogram, ardeiul gras – între 5,5 şi 7 lei, iar castraveţii… ard rău la buzunar – de la 8 lei kilogramul. La fel de piperate erau şi preţurile la ciuperci şi conopidă: 7,5 lei pentru un kilogram.

La mare căutare erau ieri în piaţă şi fructele. Comercianţii cereau pentru un kilogram de portocale 2 lei, pentru unul de gutui – 2,5 lei, perele şi merele se vindeau la acelaşi preţ – cu 2,2-2,5 lei pe kilogram. Mult mai scumpi erau, în schimb, stugurii, care costau şi 12 lei/kg.

„Nu este scump, este foarte scump!”

În ultimul timp, ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea ouălor produse de găini crescute în cuşti cu un spaţiu mai mic decât suprafaţa unei coli de hârtie A4, discuţii aprinse s-au pornit şi pe marginea unor eventuale scumpiri în acest sector agricol. De altfel, preţul unui ou de găină a crescut în mai multe oraşe ale ţării, în numai o săptămână, cu aproape 50%.

În Piaţa Centrală din Craiova, puţinii comercianţi care aveau la vânzare ouă cereau ieri un leu pe bucată. „Nu este scump, este foarte scump! Când pleci din piaţă şi ajungi acasă îţi dai seama că ai cheltuit o grămadă de bani şi, de fapt, nu ai cumpărat nimic. Dar asta e! În ziua de azi piaţa este foarte scumpă. Cât despre invenţia asta cu preţul la ouă şi condiţiile impuse de Uniunea Europeană… europenii şi-au bătut joc de noi. Nu poţi să ceri atâţia bani pentru un ou de găină!”, s-a plâns Iulian Stan, unul dintre cumpărătorii care ieri se perindau prin Piaţa Centrală din Craiova.