După 22 de ani de la revoluţie, avem o lege a lustraţiei

0
279

Camera Deputaţilor a adoptat ieri, cu 167 de voturi „pentru” şi 4 abţineri, în absenţa opoziţiei, Legea lustraţiei, care prevede limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Persoana care se află într-una din aceste situaţii nu va putea candida şi nu poate fi numită pe o perioadă de 5 ani consecutiv de la data intrării în vigoare a acestei legi în posturi ca cele de senator, deputat, ministru, membru al Parlamentului European, consilier local sau judeţean, preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţii de conducere în principalele direcţii ale Senatului şi Camerei, secretari de stat, secretari generali, posturi de conducere ale SRTV, SRR, CNSAS, Consiliului Legislativ, BNR, companiilor de stat şi regiilor naţionale. Datorită unor amendamente propuse în plen sau la comisii, vor fi exceptaţi de la prevederile acestei legi foştii membri UTC şi membrii personalului diplomatic şi consular, însă nu şi procurorii.

Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificări la Legea lustraţiei, acestea definind mai clar persoanele care au făcut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale, care a constatat neconstituţionalitatea unor articole din forma veche a actului normativ. Acum, acesta prevede că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului Central al PCR, membri ai Consiliului de Stat, de miniştri, directorii de editură. La dezbaterile în plen, deputaţii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunişti în categoria personalelor lustrate. „După 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist, care a făcut poliţie politică, care a persecutat oameni până în ’89, să poată accede în Parlament, să fie miniştri sau să conducă consilii judeţene, consilii locale”, a afirmat Levente. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a propus, la rândul său, să fie scoşi din legea lustraţiei cei care au făcut parte din conducerea UTC. Propunere a fost votată, în ciuda opoziţiei UDMR. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, a cerut ieri, în plen, eliminarea din lege a textului privind lustrarea persoanelor care au deţinut calitatea de şefi ai misiunilor diplomatice sau consulare în străinătate, arătând că este vorba de o eroare materială. Şi această propunere a fost adoptată.

Chestionat în legătură cu acest subiect, fostul preşedinte Ion Iliescu a spus că  se îndoieşte că Legea lustraţiei poate fi privită ca o reparaţie morală: „Reparaţie faţă de ce? Toţi exponenţii vechiului regim au fost înlăturaţi de revoluţia din decembrie şi s-a intrat într-un regim deschis, firesc, de democraţie activă, aşa încât asemenea măsuri administrative prin legi discriminatorii sunt total inutile în asemenea cadru. Cei care au săvârşit crime în vechiul regim sunt supuşi acţiunilor justiţiei. (…) Total inutil! Este o acţiune tipic propagandistică, care ţine de regimuri trecute şi depăşite de istorie”.