Detalii despre discuţia purtată la telefon de Trump şi Putin

0
351

11007235Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat la telefon timp de 45 de minute, iar la conversaţie a participat şi vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence. Discuţia telefonică dintre preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a luat sfârşit, transmite, făcând trimitere la funcţionari cu rang înalt din administraţia SUA, agenţia Reuters, care este citată de RIA Novosti. Această discuţie telefonică dintre cei doi lideri este prima după inaugurarea în funcţie a lui Trump şi a doua după alegerea lui în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Aşa cum anunţase anterior secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Pescov, discuţia a fost planificată pentru seara zilei de sâmbătă. Potrivit informaţiilor venite din Casa Albă, la discuţie a participat şi vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, au discutat despre situaţia din Siria, conflictul arabo-izrailean, sferele de stabilitate strategică şi neproliferare, situaţia privind programul nuclear iranian şi situaţia din Peninsula Coreeană, a anunţat sâmbătă serviciul de presă al Kremlinului, care este citat de RIA Novosti. Putin şi Trump au evidenţiat ca pe o prioritate necesitatea de uni eforturile în lupta cu cel mai mare pericol: terorismul internaţional. Cei doi preşedinţi au pledat pentru coordonarea acţiunilor ruşilor şi americanilor în vederea distrugerii Statului Islamic şi altor grupări teroriste din Siria. Abordând problema relaţiilor economice, cei doi au menţionat importanţa reluării relaţiilor economice şi comerciale dintre SUA şi Rusia. Trump i-a spus lui Putin că poporul SUA privesc cu simpatia Rusia şi pe ruşi. Putin a precizat la rândul lui că ruşii nutresc acelaşi sentiment faţă de americani.

Agenţia EFE preia un anunţ al Casei Albe: preşedintele american a acceptat invitaţia Angelei Merkel de a participa la summit-ul G-20 de la Hamburg, în iulie. Din convorbirea celor doi, AFP menţionează şi precizarea administraţiei prezidenţiale a SUA, potrivit căreia Trump şi Merkel au subliniat “importanţa fundamentală a NATO în cadrul unei relaţii transatlantice mai largi şi rolul său în asigurarea păcii şi stabilităţii” comunităţii Atlanticului de Nord. Aceeaşi sursă anunţă că preşedintele urmează să fie în curând gazda cancelarului, la Washington.

Sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei, după anexarea Crimeei, pot fi ridicate doar după implementarea acordurilor de la Minsk, a afirmat în convorbirea cu Donald Trump preşedintele Franţei, Francois Hollande. Acesta a mai susţinut, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de EFE, că protecţionismul este “un răspuns fără ieşire” la incertitudinile şi instabilitatea pe plan mondial. Hollande a subliniat şi necesitatea “de a se respecta strict şi de a se aplica integral” acordul nuclear cu Iranul, dar a recunoscut că este nevoie de “vigilenţă” faţă de atitudinea Teheranului în regiune.

În ceea ce priveşte declaraţiile lui Trump în favoarea dezmembrării Uniunii Europene, Hollande şi-a reafirmat intenţia de a întări construcţia europeană în toate aspectele, inclusiv apărarea. El a susţinut însă şi “caracterul indispensabil al NATO”.

În convorbirea cu premierul japonez Shinzo Abe, preşedintele american şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea Japoniei, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Cei doi au convenit să se consulte cu privire la ameninţările Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale americane a anuţat, într-un mesaj pe Twitter, că Trump l-a invitat pe Abe la Casa Albă, pe 10 februarie. Prim-ministrul Japoniei a fost primul şef de guvern cu care s-a întâlnit Trump după alegerea sa, în noiembrie anul trecut, reaminteşte Reuters.