Consilierii judeţeni au hotărât ieri: Preţul mediu la masă verde a rămas la fel ca anul trecut

0
335

Prima şedinţă din anul acesta a Consiliului Judeţean Dolj a avut  pe ordinea zi 22 de proiecte. Preşedintele administraţiei judeţene, Ion Prioteasa a prezentat consilierilor judeţeni proiectele ce urmează a fi finanţaţe în 2015, dar şi cele care se vor finaliza în acelaşi an. Investiţii substanţiale dar şi de impact se vor face în infrastructura sanitară, în infrastructura de transport, dar şi în domeniul cultural şi al protecţiei sociale.

   Ion Prioteasa le-a mulţumit consilierilor judeţeni pentru modul în care şi-au făcut treaba şi a subliniat faptul că acest consiliu judeţean lucrează ca un parlament local, adică, doar în beneficiul cetăţenilor, fără să se ţină cont de culoarea politcă. „Anul acesta va aduce cele mai multe roade pentru cetăţenii judeţului Dolj. Din foarte multe puncte de vedere, chiar de la început, vreau să vă spun că acesta va fi cel mai bun an investiţional din istoria Consiliului Judeţean Dolj. Şi când fac asemenea afirmaţii mă bazez pe faptul că avem 13 proiecte în diferite faze de implementare. Partea cea mai importantă ne revine nouă din Executiv, pentru că, majoritatea  peoiectelor pe care le facem pe bani europeni au o încorsetare foarte, adică, ele trebuiesc terminate  până la sfârşitul anului 2015. De aceea, de foarte multe ori, când are loc o licitaţie urmată de o contestaţie, termenul de finalizare a proiectului se modifică. Dar noi nu comentăm acest aspect, pentru că aşa spune legea şi trebuie să existe transparenţă. Dar orice întârziere contează la un proiect cu finanţare europeană. Pentru că  dacă se suspendă finanţarea europeană, proiectele vor continua, ele se finalizează dar le facem pe banii noştri şi de aceia trebui să fim atenţi şi la modul în care ne administrăm propriile finanţe”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Agricultura, prioritatea administraţiei judeţene

         Consilierii judeţeni s-au aplecat cu seriozitate asupra proiectului de hotărâre ce viza stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole în vederea determinării veniturilor obţinute din arendare şi preţul mediu/tonă masă verde. Acesta a fost un punct sensibil şi anul trecut, când agricultorii doljeni au fost revoltaţi de modul în care Direcţia pentru Agricultă Dolj, stabilise preţul la cereale, motiv pentru care şedinţa de consiliu s-a reluat şi s-au făcut alte propuneri de preţuri, care au fost votate de consilierii judeţeni. Direcţia pentru  Agricultură Dolj, a remis la finele anului trecut adresa nr 20598/22.12.2014 şi a comunicat astfel propunerile preţurilor medii la produsele agricole pentru anul 2015. Despre modul de calcul al acestor produse a vorbit ieri, în cadrul şedinţe de CJ, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, ing.dr Cristina Vladu.  Din analiza preţurilor medii la produsele agricole propuse a se aproba pentru anul 2015 s-a constatat o creştere la unele produse – fasole boabe, struguri de masă, masă verde şi o descreştere la celelalte produse –grâu, orz, porumb boabe, floarea soarelui, cartof, varză, ceapă uscată, morcov, ardei, castraveţi şi struguri de vin. Consilierii judeţeni Laurenţiu Ivanovici şi Alexandru Brezniceanu au propus ca preţul mediul la masa verde să rămână la fel ca anul trecut, adică, 60lei/kg, propunerea Direcţiei pentru anul 2015 fiind de 100 lei/kg. Proiectul a fost supus la vot, cu recomandare făcută pentru preţul mediu la masă verde şi a trecut foarte uşor, toţi consilierii judeţeni fiind de acord cu această măsură şi anume să română acelaşi preţ din 2014.

464 de posturi pentru personalul neclerical

      Tot în cadrul şedinţei ordine de ieri s-a votat şi repartizarea pe culte a celor 464 de posturi pentru personalul neclerical. Astfel, pentru cultul ordtodox, un număr de 458 de posturi, pentru romano-catolic – 4 posturi, iar pentru greco-catolic, 2 posturi. Pentru finanţarea cheltuielilor de personal angajat în unităţile de cult din judeţul Dolj se propune alocarea sumei de 4104 mii lei. Pe unităţi de cult, repartizarea sumei de 4.104 mii lei s-a făcut proporţional cu numărul de posturi prevăzute în legea bugetulu de stat, astfel : ortodox – 4050 mii lei; romano-catolic- 36 mii lei şi greco-catolic – 18 mii lei.

Şi-au desemnat reprezentantul la Compania de Apă

          Consilierii judeţeni au aprobat ieri şi mandatarea împuternicitului judeţului Dolj la SC Compania de Apă „Oltenia” SA, în persoana lui Gheorghe Buică, care va trebui să voteze în adunarea generală ordinară din 27 februarie 2015, unde se va discuta bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei, dar şi împuternicirea reprezentantuui Consiliului Local al municipiului Craiova în AGA pentru a semna contractele de mandat încheiate cu Aurel Dincă, administrator neexecutiv/preşedinte  al Consiliului de Administraţie şi cu Daniel Virgil Ilie, de asemenea administrator neexecutiv membru în CA al SC Compania de Apă Oltenia SA. Consilierul judeţean Marcel Marcea i-a solicitat reprezentnatului CJ Dolj la Compania de Apă să spună clar dacă preţul la apă va creşte anul acesta, pentru că aşa s-a întâamplat anul trecut. „Vreau să ne spună aici, domnul Buică dacă în 2015 mai creşte preţul la metrul cub de apă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, pentru că de regulă când Compania de Apă îşi face bugetul de venituri şi cheltuieli şi-l face pe o creştere de preţ, iar acest lucru împovărează populaţia şi nu e corect”, a spus Marcea Marcel, ieri, în cadrul şedinţei de CJ.