Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, reluată din martie

0
366

Controversata campanie de vaccinare împotriva HPV ar putea fi reluată începând cu luna martie a acestui an. Autorităţile sanitare şi-au propus, odată în plus, să convingă populaţia asupra efectelor benefice pe care vaccinul le are în prevenirea cancerului de col uterin, afecţiune la care România se află pe primul loc în Uniunea Europeană. Pentru început, campania se va adresa unui grup-ţintă de persoane cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani.    

La sfârşitul anului 2008, Ministerul Sănătăţii lansa cu surle şi trâmbiţe ceea ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai importante campanii naţionale de vaccinare din ultimii ani. Nu s-a întâmplat, însă, deloc aşa şi, în multe judeţe ale ţării, dozele de vaccin, pe care s-au cheltuit sume importante de bani, au expirat şi au fost distruse. Campania de prevenire a cancerului de col uterin a eşuat lamentabil după ce populaţia s-a arătat neîncrezătoare în sfaturile medicilor care au susţinut această iniţiativă. Lansată şi relansată în mai multe rânduri, vaccinarea HPV s-a dovedit a fi la momentul respectiv un eşec.

Şase femei mor din cauza acestei afecţiuni

În ciuda acestui eşec, trebuie luate în considerare statisticile privind cancerul de col uterin. Datele sunt cu adevărat cutremurătoare. În fiecare zi, şase femei mor din cauza acestei afecţiuni. Nu degeaba cancerul de col uterin este catalogat drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Această formă de boală reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 ani. Anual, în spitalele din toată ţara se înregistrează 3.000 de cazuri noi, un total de 40.000 de femei primind până acum diagnosticul de cancer de col uterin. Zilnic, opt femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. România se situează pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

Finanţarea va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii

În aceste condiţii, săptămâna trecută, Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei ,,Renaşterea’’, a anunţat că susţine demersul autorităţilor sanitare în ceea ce priveşte programele de prevenţie pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind şi iniţiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV. Finanţarea ar urma să fie asigurată în totalitate de Ministerul Sănătăţii, la solicitarea părinţilor. Totodată, şi programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel naţional. Conform estimărilor realizate de specialişti, vaccinarea, alături de testarea Babeş Papanicolau, ar putea scădea riscul apariţiei cancerului de col uterin cu până la 94%.

Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, la acestea eficienţa fiind de 99%, dar şi populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, şi tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

Rata de vaccinare rămâne scăzută

În lume această afecţiune se situează pe locul al doilea ca frecvenţă în rândul cancerelor, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi în fiecare an, ocupând în acelaşi timp locul al treilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar. Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin.

Recent, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat o actualizare a recomandărilor publicate în anul 2008 cu privire la vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) în Europa, responsabil pentru declanşarea cancerului de col uterin.

Din totalul de 49 de state europene, 19 au introdus deja programul de vaccinare împotriva HPV – Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Iar Malta este în procesul de implementare a deciziei de a vaccina toate fetele de 12 ani în decursul următoarelor luni. Rata de vaccinare rămâne însă în continuare scăzută: între 17 şi 84%.

Analize gratuite

Statisticile îngrijorătoare prezentate în nenumărate rânduri de medicii specialişti au determinat autorităţile sanitare să pornească la nivel naţional, anul trecut, una dintre cele mai importante campanii pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. În cadrul Programului Naţional de Screening, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a devenit unitate de management pentru întreaga regiune sud-vest Oltenia.

Screeningul presupune testarea prin metoda Babeş-Papanicolau a femeilor cu vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente în acest sens. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă, la ultimele trei controale, analizele acestora nu ridică probleme.