Cum a rămas fără casă, din cauza unui gard, o bătrână din comuna Almăj

4
260

Din cauza unui gard, o femeie de 65 de ani, din comuna Almăj, sat Bogea, a rămas fără casă. Situaţia Mariei Buciu este una dramatică, iar oamenii din localitate se feresc să vorbească despre ea. Femeia locuieşte acum la o verişoară din Craiova, iar fiul acesteia, cu soţia şi cei cinci copilaşi „locuiesc într-o cameră din mila unui om din sat”. Cum s-a ajuns în această situaţie? Foarte simplu: un vecin a dărâmat gardul de lemn dintre el şi Maria Buciu şi a construit altul din beton. După un timp i-a cerut acesteia să suporte şi ea jumătate din valoarea construcţiei. De aici şi până la decizia unei instanţe de judecată şi executarea silită a femeii nu au mai fost decât câţiva paşi.   

Mariei Buciu

Povestea Mariei Buciu este una tristă. Asta pentru că vecinii ei, Marin şi Sava Vlăduţoiu, au reuşit ca de la un gard să o lase fără casă. Femeia neştiutoare de carte şi lăsată singură în această situaţie şi de către fiu, nu a ştiut cum să se apere. Situaţia stă cam în felul următor: Marin Vlăduţoiu, vecinul Mariei Buciu, a luat decizia să dărâme gardul de lemn ce îl despărţea de aceasta şi să construiască altul de beton. Când s-a apucat de treabă, nora Mariei Buciu s-a certat cu acesta, pentru că nu le ceruse şi lor acordul. A mers la poliţie şi la primărie, dar nimeni nu a reacţionat. După ce şi-a finalizat construcţia Marin Vlăduţoiu i-a cerut bătrânei să suporte şi ea jumătate din valoarea gardului. Pentru că nu a avut suma necesară Maria Buciu a fost acţionată în judecată de către Marin Vlăduţoiu. Neştiutoare de carte fiind, femeia nu şi-a susţinut cauza la judecătorie, iar pe fiul ei, care locuia împreună cu ea, cu nevasta şi cu cei cinci copii nu l-a interesat şi a trebuit să facă faţă singură. Judecătoria Craiova a decis ca Maria Buciu să îi plătească lui Marin Vlăduţoiu  1.580 de lei pentru gard şi 2.000 de lei cheltuieli de judecată. Aceasta nu a făcut recurs, pentru că nu a ştiut că există o asemenea procedură.

Nora lui Marin Vlăduţoiu a câştigat casa la licitaţie, la jumătate din preţul real

Până la urmă, Maria Buciu a ajuns să fie executată silit. I s-a impus să dea toţi banii odată, dar neavând toată suma i-a trimis lui Marin Vlăduţoiu, prin mandat poştal, 100 de lei, luându-şi angajamentul să le plătească această sumă lunar. Vecinii au refuzat banii şi au mers în continuare cu executarea până când casa bătrânei a fost scoasă la licitaţie şi a fost câştigată de către nora lui Marin Vlăduţoiu, Edvina. Deşi casa şi terenul sunt evaluate la 68.000 lei, la licitaţie s-a vândut cu doar 31.503 lei. Conform procesului-verbal de licitaţie: „În cadrul primei strigări se consemnează faptul că licitatorul nu oferă preţul de începere a licitaţiei publice. În cadrul celei de-a doua strigări primul licitator oferă suma de 25.000 lei, iar cel de-al doilea licitator oferă suma de 27.000 lei. În cadrul celei de-a treia strigări, primul licitator oferă suma de 29.000 lei, iar cel de-al doilea licitator oferă suma de 31.503 lei. (…) Vlăduţoiu Edvina Fleur Viorica se declară adjudecatarul imobilului”.

Nu mă gândeam ca de la un gard să rămân fără acoperiş deasupra capului

Fiind parte în proces, fiul bătrânei s-a retras şi a lăsat-o să plătească numai ea. Acum Maria Buciu locuieşte în Craiova, la o verişoară, iar el cu nevasta şi cei 5 copii „locuiesc într-o cameră din mila unui om din sat”. Gardul a fost construit în anul 2009 şi au executat-o pe 19 noiembrie 2012. „Nu mă gândeam ca de la un gard să rămân fără acoperiş deasupra capului, mai ales că nu m-am certat niciodată cu ei. Băiatul meu nu s-a implicat nici când a venit executorul judecătoresc. S-a închis într-o cameră. Şi nici acum nu se implică. Zice că nu are bani”, declară Maria Buciu, care a făcut împrumut la CEC să plătească avocatul şi soţilor Vlăduţoiu. Pe 16 ianuarie s-a prezentat la instanţă cu banii, dar i s-a spus că suma s-a ridicat  la 105 milioane lei vechi. „M-am îmbolnăvit. Două nopţi şi două zile am stat cu focul făcut la poartă să păzesc lucrurile şi să nu îngheţ. Acum au făcut cadastrul şi intabularea pentru a putea să o autorizeze pe cea care a câştigat licitaţia să intre în casă”, mai spune Maria Buciu.  Executorul a pus-o pe bătrână să semneze, iar ea neştiind să citească a semnat, acesta susţinând după aceea că nu se opune executării.

 „Doar nu era să locuim cu ei în aceeaşi curte?”

Familia Vlăduţoiu nu doreşte să dea declaraţii presei pe acest subiect. Dar spune totuşi că gardul lor cel vechi, din lemn, era rupt foarte des de cei din familia Buciu şi au trebuit să îl înlocuiască. Despre cum au ajuns să scoată la licitaţia casa Mariei Buciu nu a comentat, dar ne-au trimis la hotărârea judecătorească a Judecătoriei Craiova. „Noi nu dăm interviuri la presă. Căutaţi hotărârea judecătorească, că e publică, şi am înţeles că e şi pe internetul acela. Noi suntem oameni bătrâni şi ei ne rupeau gardul de lemn foarte des. A trebuit să facem altul. Doar nu era să locuim cu ei în aceeaşi curte!?”, a spus Sava Vlăduţoiu, soţia lui Marin Vlăduţoiu. Întrebată dacă a avut o autorizaţie pentru construirea acestui gard, care este mărul discordiei, femeia a spus că a înlocuit unul vechi cu altul şi nu are nici o autorizaţie de construire. Acest lucru a fost confirmat şi de primarul comunei Almăj, Ion Răcăreanu, care a spus că între vecini nu se merge pe autorizaţii şi, culmea ironiei, pe încredere şi înţelegere. Pe seama unor astfel de valori a rămas pe drumuri Maria Buciu.

4 COMENTARII

 1. Cum este posibil asa ceva ??Inainte de inceperea lucrarilor au facut o hartie scrisa cum ca batrana se angajeaza sa suporte jumate ?De ce nu au construit decat pe jumate din lungime iar cealalta jumate sa-i revina batranei sa-l construiasca cand aceasta va avea posibilitati financiare ?Batrana avea toate actele casei in regula si ea era singura proprietara ?Poate mai era si o mostenire ceva acolo care sa anuleze toata aceasta bataie de joc…cine a evaluat gardul ?AJUTATI VA ROG ACEASTA BATRANA SA REVINA IN CASA EI

 2. Este strigator la cer ceea ce am auzit aici. In baza la ce lege a fost judecata batrana aceasta?
  Dimpotriva, vecinul este pasibil de pedeapsa ptr ca a facut gardul fara acordul vecinului.
  Orice lucrare care se face pe limita de hotar se face cu acordul vecinului care are casa.
  In ce tara traim?
  Vreti sa fugim cu totii din tara asta si sa ramana numai hotii si nemernicii?
  Nu se poate asa ceva! Autoritatile trebuie sa se autosesizeze.
  Nu exista temei in baza caruia femeia sa fie trasa la raspundere.
  Nu exista legal.

 3. ….fara cuvinte . Acesti judecatori cred ca si-au pierdut judecata . Exista o adresa , un contact al acestei doamne Maria Buciu ? Sunt sigura ca multi oameni care au vazut aceasta situatie ar dori sa o ajute.

 4. Comuna Almaj Sat Bogea Judetul Dolj 0769756405…Acestea sunt datele batranei daca doriti sa o ajutati cu ce puteti,eu o cunosc foarte bine deoarece nasa mea sta la cateva case distanta si noi am ajutat-o cu ce am putut,momentan sta la noi. Nu se poate sa se intample asa ceva cum sa stai in casa ta o viata si la batranete sa fi alungat ca un caine din casa care te-ai zbatut si te-ai chinuit o viata sa o ai….

Comments are closed.