Comisarul-şef Constantin Nicolescu, comandantul IPJ Dolj: „Cetăţeanul este principalul beneficiar al serviciilor noastre”

2
723

Umbrită uneori de scandaluri, activitatea Poliţiei doljene nu poate fi trecută cu vederea. Asta pentru că sunt mulţi poliţişti care îşi fac datoria, care sunt prezenţi în stradă sau oriunde este nevoie de ei şi care răspund solicitărilor cetăţenilor, lucru reflectat şi în rezultatele bune înregistrate la sfârşitul anului 2012. Despre activitatea desfăşurată pe parcursul anului trecut, dar şi despre problemele cu care a început 2013 şi, implicit, soluţiile de rezolvare a acestora, am stat de vorbă cu comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, comisarul-şef Constantin Nicolescu.

Constantin Nicolescu

– Ce ar fi de subliniat din activitatea desfăşurată de poliţiştii doljeni în anul 2012?

Analiza efectuată la sfârşitul anului trecut a scos în evidenţă un lucru pentru care s-a muncit foarte mult şi anume scăderea infracţionalităţii stradale. Şi mă refer aici la scandalurile de stradă pe care am reuşit să le eliminăm din peisajul urban, dar şi din mediul rural. În plus, tot aici includem şi tâlhăriile, care înregistrează o scădere cu 10% faţă de 2011, numeric de la 144 la 129 de fapte. Interesant este că această scădere este mult mai accentuată în mediul rural, unde procentul este cu 23% mai mic faţă de anul precedent. Ce aş mai vrea să menţionez este că în 2012 nu s-a înregistrat nici o tâlhărie urmată de moartea victimei sau prin ameninţare cu arme de foc. Infracţionalitatea stradală este indicatorul după care cetăţeanul ne evaluează şi de aceea rezultatele obţinute în 2012 ne bucură.

– Anul trecut s-a pus accent pe combaterea criminalităţii economico-financiare. Care au fost rezultatele în Dolj?

Din punct de vedere al criminalităţii economico-financiare cel mai important aspect de menţionat este faptul că IPJ Dolj se situează pe primul loc din ţară la numărul infracţiunilor de evaziune fiscală constatate, cu 2.310 fapte de acest gen. De asemenea, s-au înregistrat creşteri la infracţiunile de înşelăciune constatate de poliţişti, de la 424 în anul 2011, la 525 anul trecut, dar şi pe linia infracţiunilor în legătură cu serviciul de la 455 la 465. Combaterea evaziunii fiscale este una dintre priorităţile noastre şi pentru anul în curs, astfel că vom încerca să ne menţinem la acelaşi nivel.

– A crescut numărul doljenilor daţi în urmărire pentru infracţiuni comise în afara ţării?

Pe parcursul anului trecut au fost executate 24 de mandate europene de arestare, emise împotriva cetăţenilor români care au săvârşit infracţiuni în străinătate. Însă activitatea desfăşurată pe această linie nu s-a rezumat doar la prinderea persoanelor solicitate de autorităţile judiciare din alte state. Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate şi soluţionate de noi 68 de cereri de asistenţă poliţienească internaţională, cele mai multe primite din Italia, 20 la număr, dar şi opt din Germania, două din Slovenia, şase din Austria, cinci din Portugalia, etc. Activitatea de urmărire a presupus şi clarificarea situaţiei a 71 de persoane şi aducerea la îndeplinire a 151 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. O atenţie sporită s-a acordat celor 16 minori declaraţi dispăruţi de familii pe parcursul anului trecut, care au fost identificaţi la scurt timp, fără a fi victimele unor infracţiuni.

În acest moment, la nivelul judeţului Dolj sunt 279 de persoane date în urmărire, din care 185 se sustrag executării pedepsei cu închisoarea, 29 arestării preventive şi 56 sunt dispărute de la domiciliu.

– Câte persoane au trecut prin arestul IPJ Dolj anul trecut?

Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului a găzduit, dacă pot spune aşa, pe parcursul anului trecut, nu mai puţin de 1.168 de persoane, 504 din ele reţinute pe bază de ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Am înregistrat o creştere a arestaţilor preventiv, de la 320 în 2011, la 414 anul trecut, alte 250 de persoane fiind încarcerate în baza mandatelor de executare a închisorii.

Mentalitatea “deficitară” a unor poliţişti, o “bilă neagră” la capitolul imagine

– Care sunt neajunsurile din activitatea Poliţiei doljene cu care începeţi anul 2013 şi cum vă propuneţi să le remediaţi?

Aici ar fi destule lucruri de spus, mai ales că şi aşteptările cetăţenilor sunt ridicate. În primul rând, ne confruntăm, încă, cu o mentalitate deficitară a unor poliţişti în a răspunde cu promptitudine la solicitările cetăţenilor, aspect care trebuie eliminat din activitatea noastră, întrucât cetăţeanul este principalul beneficiar al serviciilor noastre şi trebuie tratat corespunzător.

Ne propunem, apoi, diminuarea numărului de sustrageri de bunuri din locuinţele în construcţie din comunele limitrofe Craiovei. În aceste zone furturile se menţin la un nivel destul de ridicat, situaţie cu care ne confruntăm şi ca urmare a neglijenţei proprietarilor, care lasă acolo, nesupravegheate, unelte folosite la lucrări sau diverse alte bunuri, unele dintre ele destul de valoroase, care atrag hoţii. Vom încerca, prin întâlnirile dintre poliţiştii de proximitate şi proprietari să-i conştientizăm pe cei din urmă cu privire la beneficiile montării unor sisteme de supraveghere şi alarmă. În acelaşi timp, vom intensifica şi noi activităţile de patrulare în aceste zone.

Apoi, vrem ca cetăţenii să ne perceapă ca pe un partener de încredere, astfel că îi aşteptăm să continue să ne sesizeze orice încălcare a legii, cu promisiunea că vom lua măsuri ferme pentru identificarea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

În plus, nu sunt mulţumit de numărul încă mare al accidentelor de circulaţie cu urmări grave care se înregistrează, în ciuda activităţilor de prevenire executate zilnic de poliţişti. Este adevărat că în 2012 s-au înregistrat mai puţine decese în accidente grave, respectiv 70, faţă de 74 în anul 2011, însă cred că se poate face mai mult. Trebuie să încercăm să-i conştientizăm pe toţi participanţii la traficul rutier, fie că sunt conducători auto, fie pietoni, să adopte un comportament preventiv. Viteza, excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară a pietonilor sunt principalele cauze ce stau la baza producerii accidentelor cu urmări grave şi pe această linie cred că mai avem de lucru.

Ar mai fi şi colegii care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural. Nu i-am uitat şi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru crearea unor condiţii decente de muncă, atât în ceea ce priveşte sediile Posturilor de Poliţie comunale, cât şi legat de locuinţele de serviciu.

Iar o altă prioritate a noastră pentru acest an este şi eficientizarea patrulelor de ordine şi siguranţă publică. Şi mă refer aici în special la prinderile în flagrant. De altfel, primele rezultate s-au văzut şi le-aţi consemnat deja, în urma raziilor desfăşurate la sfârşitul săptămânii, în sistem integrat, cu jandarmii celor două unităţi din Craiova.

2 COMENTARII

  1. D-le Comisar sef, v-am apreciat , stiti bine, in mod sincer ,atunci, cand ati fost indepartat din functie{marturie stau comentariile din presa vremii }, dar , ati si …intrat , apoi, in “haina politistului”, rece, fara mama , fara tata !!De fapt , asa e normal, mai ales cand spun ca am facut-o dszinteresat{nu-si doreste nimeni, sa aiba , nevoie de …pilele unui politist?!} .Sunteti , totusi , fata de toti cei de pana acum , din conducerea IPJ Dolj, aproape unicul sef de Politie, cu de toate, in sensul bun al cuvantului!!Pe undeva, m a gandesc si le ex-loctiitorul Petrescu , alt tip si dumnealui, spre deosebire de toti ceilelti {Mladiin, Codita}!!Felicitari si pentru sarguinta cu care v-ati “batut” si n-ati cedat!!

  2. e mai bine sa va ocupati si de criminalitatea informatica si sa va instruiti lucratorii la capitolul ” CETATEANUL” si ”EDUCATIA”.

Comments are closed.