S-au decernat premiile filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România

0
698

Premiile pentru anul 2011 ale Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Craiova, au fost decernate ieri, festivitatea reunind scritori doljeni consacraţi, dar şi debutanţi. Pentru prima dată, evenimentul cultural s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Palatului Administrativ. Înmânarea premiilor şi prezentarea tuturor laureaţilor a fost făcută de preşedintele filialei, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu.

“În mod tradiţional, filiala Craiova a USR îşi decernează premiile anuale. Este un moment important pentru viaţa artistică şi culturală a unui oraş ,şi în fond a ţării, pentru că agregarea culturală din această ţară, cum ne reprezentăm noi în ochii lumii culte, ţine şi de filiala noastră, care s-a mărit şi este astăzi o filială stimată şi răsplătită ca atare. Reuniunea de astăzi este posibilă graţie sprijinului al preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, un om care înţelege rostul culturii. Fără dimensiunea culturală nu ştiu cum ne-am putea justifica în ochii posterităţii, pentru că ai noştri contemporani s-ar putea să nu vadă rostul neapărat al unor eforturi care să fie destinate culturii şi legitimării ei şi a noastre peste tot. Unii preşedinţi de Consilii Judeţene văd acest lucru”, a declarat Gabriel Coşoveanu.

Ion Prioteasa: “Vom fi alături de dumneavoastră, cei care daţi viaţă în timp Cetăţii noastre

Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, le-a vorbit invitaţilor despre implicarea pe care administraţia judeţeană a avut-o în ultimii ani în domeniul cultural prin reabilitarea clădirilor în care funcţionează cele mai importante muzee din Craiova, imobile de patrimoniu naţional. Totodată, acesta a reiterat interesul pe care Consiliul Judeţean Dolj îl acordă construirii unui muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi. “Suntem onoraţi să fim alături de dumneavoastră într-o zi atât de importantă. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată aici, la Consiliul Judeţean, dar ne dorim să fie o manifestare perenă de acum înainte. Sunteţi oameni foarte importanţi, pe care societatea trebuie să-i recunoască. Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, Consiliu Judeţean nu a făcut nici un efort care să fie scos în evidenţă, pentru că aşa cum este normal, cultura face parte din viaţa societăţii. Poate din anumite puncte de vedere, Consiliul Judeţean Dolj a făcut pentru cultură lucruri deosebite pe care cei care vin în vizită le remarcă şi chiar ne invidiază. În continuare, ne pregătim să realizăm un muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi, pe care foarte multă lume doreşte să-l vadă pus în valoare. (…) Visez la momentul în care Craiova va fi un oraş cultural, vizitat pentru lucrurile interesante care se găsesc aici. De câte ori vom putea vom fi alături de dumneavoastră, cei care daţi viaţă în timp Cetăţii noastre”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Juriul care a hotărât, prin vot secret, laureaţii pe anul 2011 a fost alcătuit din Gabriel Coşoveanu, Ioan Lascu, Bucur Demetrian, Jean Băileşteanu şi Ionel Buşe. “Misiunea juriului nu a fost deloc uşoară, ba chiar ingrată, întrucât lista câştigătorilor, peste tot în lume, este probabil adevărată prin ceea ce propune şi mai puţin adevărată prin ceea ce exclude. Dar nu se poate decât aşa”, a afirmat Gabriel Coşoveanu.

 

 

Premiile Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova

Ovidiu Ghidirmic – Premiul  “Opera Omnia”

Nicolae Pîrvulescu – Premiul  “Opera Omnia”

Gabriela Gheorghişor – Premiul „Cartea anului” pentru volumul de critică literară “Mircea Horia Simionescu. Dezvrăjirea şi fetişizarea literaturii” (Editura Muzeul Literaturii Române)

Cătălin Ghiţă – Premiul „Cartea anului” pentru volumul de critică “Deimografia. Scenarii ale terorii în proza românească” (Editura Institutului European)

Ioana Dinulescu – Premiul Special pentru poezie pentru volumul “Fereastra spartă”, (Editura Ramuri)

Elena Buznă – Premiul Special al preşedintelui USR, filiala Craiova

Gabriel Nedelea – Premiul Special pentru debut pentru volumul de poezii “Peisaj cu întâlnire” (Editura Aius)

Tudor Nedelcea – Premiul „Fănuş Băileşteanu”

Nicolae Firuleasa – Premiul „Ilie Purcaru”

Ileana Roman – Premiul „Marin Sorescu”

Ion Popa – Premiul „C.S. Nicolăescu – Plopşor”

Titu Dinuţ – Premiul „Alexandru Macedonski”

Ion Deaconescu – Premiul „Miron Radu Paraschivescu”

Constantin Pădureanu – Premiul „Petre Pandrea”

Mihalache Tudorică – Premiul „Nestor Vornicescu”

Adrian Frăţilă – Premiul „Marin Sorescu”

Florin Copcea – Premiul „Traian Demetrescu”