Celebrul concert al Filarmonicii din Viena îl va avea, din nou, dirijor pe austriacul Franz Welser-Möst

0
32

Cel mai popular eveniment de muzică clasică din lume, concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena – susţinut, în fiecare an, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie – va putea fi urmărit, din nou, în România, în transmisiune directă atât pe TVR 1, cât și la Radio România Muzical. Prima parte va fi difuzată începând cu ora 12.15, iar cea de-a doua – de la 13.15. Concertul va avea loc, ca și în urmă cu trei ani, sub conducerea muzicală a lui Franz Welser-Möst, dirijor principal al Orchestrei din Clevland și, din septembrie 2010, director general muzical al Operei de Stat din Viena. 

Conform tradiţiei, muzica este, în principal, cea a familiei Strauss (Johann Strauss-tatăl, Johann Strauss-fiul, Joseph Strauss), însă programul cuprinde și lucrări de Franz von Suppé, Richard Wagner, Joseph Hellmesberger, Joseph Lanner şi Giuseppe Verdi. Concertul se termină întotdeauna cu o serie de bis-uri, apoi muzicienii urează în cor audienţei un An Nou fericit şi încheie cu valsul „Dunărea Albastră”, urmat de „Marşul lui Radetzky”. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei, iar dirijorul se întoarce să dirijeze publicul în locul orchestrei.

Primul Concert de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena a avut loc în 1939, pe 31 decembrie, fiind dirijat de Clemens Krauss, iar din 1959 Televiziunea de Stat Austriacă (ORF) îl difuzează în lume. În prezent, este preluat în peste 70 de țări, fiind urmărit de aproape 50 de milioane de telespectatori, din Albania până în Uruguay, Australia, China, India, Japonia, Statele Unite ale Americii, Rusia etc. Dacă vreți însă să fiți Musikverein de Anul Nou nu e simplu deloc. Unii ar spune că e de-a dreptul imposibil!

Franz Welser-Möst a fost oaspete al Festivalului Internațional „George Enescu” la ediția din anul 2011

Din cauza numărului prea mare de persoane care doresc să participe la celebrul concert consacrat valsului vienez şi compozitorilor din familia Strauss, biletele se obţin numai prin tragere la sorţi, după înscrierea prealabilă pe site-ul Filarmonicii din Viena. În acest fel, toată lumea are şanse egale. Astfel, cei care doresc să obțină un loc la concertul din 1 ianuarie 2014 trebuie să completeze un formular şi să îl înscrie în competiţie în perioada 2-23 ianuarie 2013. O persoană nu poate achiziționa mai mult de două bilete, iar preţul acestora variază între 30 de euro şi 940 de euro. În ciuda regulilor stricte, multe dintre locuri sunt rezervate de familiile importante din Austria, care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie.

Cu ocazia acestui concert, sala de spectacole Wiener Musikverein, una dintre cele mai faimoase din lume, este decorată cu aranjamente florale deosebit de frumoase, donate de oraşul San Remo.