Programul unităţilor sanitare de Anul Nou

0
393

În perioada 31 decembrie 2012 – 2 ianuarie 2013, unităţile sanitare doljene vor funcţiona cu program de zile libere. În aceste condiţii, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată prin intermediul unităţilor de primiri urgenţă şi al camerelor de gardă.

În municipiul Craiova, pe 31 decembrie a.c., respectiv pe 1 şi 2 ianuarie 2013 vor funcţiona non-stop Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Nu însă şi policlinicile acestor unităţi sanitare.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că în aceste zile în mediul rural, asistenţa medicală va fi asigurată fără întrerupere prin intermediul centrelor de permanenţă din localităţile Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa şi Sadova. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, apelabile la numărul de telefon 112, vor avea în zilele de sărbătoare program normal de lucru.

Trei farmacii vor avea program non-stop

În privinţa farmaciilor cu program non-stop, doar trei unităţi din Craiova vor funcţiona în acest regim în zilele de sărbătoare. Este vorba de farmacia Trei F de pe Calea Bucureşti şi din zona Spitalului Judeţean şi Farmacia „Jiul”. Alte trei unităţi farmaceutice – Pharma Plus de la Spitalul Judeţean şi cea din Valea Vlăicii, respectiv farmacia Medfarm de la Spitalul Judeţean – vor funcţiona între orele 8-22. Cele mai multe farmacii vor avea în primele două zile ale noului an program de duminică.

Recomandări din partea medicilor

Tot pentru următoarea perioadă, medicii recomandă populaţiei să respecte o serie de sfaturi pentru a evita excesele alimentare. În primul rând, doljenii trebuie să acorde mai multă atenţie consecinţelor provocate de abuzurile care se întâmplă tot timpul cu astfel de ocazii. Carnea de porc, sarmalele, caltaboşul, vinul sau piftiile trebuie consumate cu moderaţie pentru a evita indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala şi pancreatitele. Toate produsele alimentare trebuie verificate, atât în ceea ce priveşte termenul de valabilitate şi ambalajul cât şi în ceea ce priveşte compoziţia pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, friptura de porc trebuie consumată în cantităţi moderate, de preferat cu garnituri de legume – broccoli, fasole verde, varză, salate – şi  mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Şi alimentele prăjite trebuie evitate, mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salatele de fructe sau fructele proaspete. Este de evitat consumul de băuturi alcoolice spirtoase şi carbogazoase.

Persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul şi să fie mult mai atenţi şi mai responsabili la ce, cum, şi mai ales cât mănâncă.