Universitatea din Craiova a organizat Conferinţa Internaţională „Engaging with Sustainability in Higher Education”

0
239

Universitatea din Craiova a fost gazda conferinţei internaţionale „Engaging with Sustainability in Higher Education”, care a adus în prim-plan un subiect de mare actualitate: rolul instituţiilor de învăţământ superior în promovarea sustenabilităţii şi implicarea activă a tinerilor în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG). Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Craiova în colaborare cu Catedra UNESCO pentru Cetăţenie Democratică şi Libertate Culturală de la Universitatea La Rioja şi finanţat prin proiectul european Mindchangers: Regions and Youth for Planet and People.

Având un program bine structurat, cu prezentări plenare şi sesiuni tematice paralele, care au acoperit diverse perspective asupra educaţiei pentru dezvoltare durabilă (ESD) şi implicării tinerilor, conferinţa s-a bucurat de participarea unor cercetători de la instituţii universitare europene de prestigiu, a reprezentanţilor unor instituţii de învăţământ preuniversitar, precum şi a unor organizaţii ale societăţii civile naţionale şi internaţionale, care au contribuit cu perspective diverse şi studii de caz relevante. Printre acestea s-au numărat Universitatea din Craiova (România), gazda evenimentului, Universitatea La Rioja (Spania), partener important în proiectul Mindchangers, Universitatea din Torino (Italia), Universitatea din Patras (Grecia), Universitatea Ivan Franko din Lviv (Ucraina), Universitatea Ivane Javakhishvili din Tbilisi (Georgia), Universitatea Yaoundé 1 (Camerun), Institutul de Informaţii şi Comunicare din Rabat (Maroc), Universitatea Delta State din Abraka (Nigeria) şi Liceul Voltaire din Craiova (România). Prin implicarea lor, aceste instituţii au demonstrat angajamentul lor în integrarea sustenabilităţii în învăţământul superior, promovând colaborarea interdisciplinară şi internaţională.

La deschiderea oficială au luat cuvântul conf. univ. dr. Monica Tilea, coordonatorul naţional al proiectului Mindchangers, şi Giulia Randazzo, coordonator tehnic al proiectului, care au evidenţiat importanţa colaborării internaţionale în educaţia pentru sustenabilitate.

Pe durata sesiunilor plenare, s-au abordat subiecte precum participarea tinerilor la proiecte de sustenabilitate şi identificarea competenţelor esenţiale în educaţia pentru dezvoltare durabilă, aducând perspective multidisciplinare asupra angajamentului activ al tinerilor din România, Italia şi Spania.

Conferinţa a fost un succes prin prisma diversităţii şi relevanţei subiectelor abordate, a calităţii prezentărilor şi a oportunităţilor de colaborare internaţională pe care le-a oferit. Prin accentul pus pe educaţia pentru sustenabilitate şi implicarea tinerilor, evenimentul a demonstrat că instituţiile de învăţământ superior pot deveni catalizatori esenţiali pentru schimbare.