Şcoala Gimnazială din Filiaşi, la 190 de ani de existenţă

0
481

Considerată una dintre cele mai vechi școli din România, Școala Gimnazială din Filiași aniversează zilele acestea 190 de ani de existență. În istoria sistemului educațional românesc, ea ocupă un loc aparte, fiind, aşa cum considera istoricul G. D. Iscru, “prima şcoală publică în care s-a început învăţătura”, fiinţând încă din 1833.

Şcoala aniversată este legată de boierii filişeni Dimitrie şi Tache Filişanu. Ea face parte din cele 200 de şcoli care funcționau, în 1838-1839, în satele Ţării Româneşti. În 1882, Școala din Filiași era „cea mai populată din plasa Jiul de Sus”, cu un efectiv de 107 elevi, aceasta fiind frecventată și de 65 de dorobanți la care se adăugau încă patru călărași. “Sutele de cadre didactice care și-au pus amprenta asupra Școlii Gimnaziale Filiași, în cei 190 de ani de existență, miile de elevi care au sperat într-un viitor mai bun decât prezentul, în timp ce buchiseau de zor, indiferent de vreme și de vremuri, se reunesc zilele acestea, unii fizic, alții spiritual, ca să se bucure împreună și să sărbătorească faptul că munca lor nu a fost în zadar. Motto-ul Școlii Gimnaziale Filiași, ”Inspirație și Încredere!”, reușește să cuprindă și să surprindă esența activității școlii: aici s-au născut și se vor mai naște, mulți ani de acum înainte, visuri, optimism și energie pozitivă. Aici profesorii au hrănit și vor continua să hrănească scânteia de curiozitate a fiecărui elev”, a precizat prof. Alin Mondescu, director al instituţiei de învăţământ preuniversitar.

Personalităţi care au învăţat la Filiaşi

De Școala Gimnazială Filiași își leagă numele multe personalități și nume sonore din toate domeniile de activitate. Dintre acestea menționăm: prof. univ. dr. Irinel Popescu (promoția 1967) – Președintele Academiei de Științe Medicale București; prof. univ. dr. Alexandru Ciocâlteu (promoția 1963) – Șeful Catedrei de Nefrologie din cadrul U.M.F. ”Carol Davila” București; prof. dr. Rodica Stănoiu – fost senator și ministru al Justiției; prof. univ. dr. Dumitru Otovescu – Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova; Alina Manolache – jurnalist TV, editor coordonator ”Europa Liberă”; Nicoleta (Soare) Vasile – judecător în cadrul Curții de Apel Craiova. Și lista ar putea continua cu mulți alți medici, profesori, ingineri, oameni de afaceri etc. În prezent, Școala Gimnazială Filiași este cea mai mare unitate de învățământ gimnazial din judeţul Dolj. Fiecare an școlar este un prilej de afirmare pentru elevi, aceștia obținând medii foarte bune la Evaluarea Națională și un număr impresionant de premii, precum și participări meritorii la fazele naționale ale olimpiadelor școlare. Și toate acestea se datorează cadrelor didactice de aici, care știu că  ”nouă zecimi din educație înseamnă încurajare” (A. France).

Aprecieri din toate părţile

Aniversarea celor 190 de ani de existenţă s-a bucurat de prezenţa oficialităţilor. “Mulțumim pentru participare tuturor invitaților din această zi specială pentru școala noastră. Apreciem implicarea autorităților locale, a primarului Gheorghe Marin, a viceprimarului Laurențiu Florescu, a consilierului Gheorghe Ilie Costeluș și a tuturor consilierilor locali prezenți. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Dolj, inspectorului școlar general, prof. Ion Daniel, inspectorului școlar general adjunct, prof. Aida Ionescu, inspectorilor prof. Simona Ciulu și prof. Alexandru Liță, care au felicitat conducerea, cadrele didactice actuale și pe cele pensionate pentru rezultatele pe care elevii noștri le-au obținut de-a lungul timpului. Mulțumim prof. Bogdan Manea, reprezentantul sindicatului, mulțumim directorilor de școli participanți la activitatea de astăzi. Mulțumim tuturor cadrelor didactice pensionare, colegilor noștri si mai ales elevilor si părinților, de a căror susținere necondiționată avem parte la toate activitățile școlare si extrașcolare”, a mai spus prof. Alin Mondescu.