Schema ajutorului de minimis acordat operatorilor economici care intră în consorţii duale, publicată în Monitorul Oficial

0
356
 Ordinul nr.6253 al Ministrului Educaţiei,  pentru operatorii economici,  care intră în consorții duale şi prin care pot accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 de euro, a fost publicat în Monitorul Oficial. Prin acesta s-a  aprobat Schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea participării întreprinderilor în cadrul consorțiilor regionale pentru învățământ dual, constituite pentru implementarea proiectelor din cadrul apelului „Programul-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
 Înființarea consorțiilor duale universitare a fost aprobată oficial prin Ordinul de Ministru nr. 6.216 din 09.11.2022.

Iată ce prevede articolul 4 din Ordinul publicat în Monitorul Oficial:

„(1) Prezenta schemă se aplică pentru o perioadă de minimum 3 ani universitari/școlari, între 1 septembrie 2023 și 30 iunie 2026, până la epuizarea bugetului alocat. Valoarea ajutorului de minimis se stabilește la data semnării de către Ministerul Educației a contractului de finanțare aferent ajutorului de minimis încheiat cu întreprinderea, în calitate de beneficiar al ajutorului de minimis, cu respectarea dispozițiilor prevăzute la art. 14, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta schemă — Contract de finanțare aferent schemei de minimis.

(2) Plățile se efectuează până cel mai târziu la data de 31 iulie 2026, în limita bugetului alocat schemei de ajutor de minimis.”

Potrivit actului normativ, consorțiul este constituit obligatoriu din următoarele tipuri de entități, care fac parte din parteneriat:

„a) cel puțin o instituție de învățământ superior de stat/privată acreditată;

b) cel puțin o unitate de învățământ profesional/tehnic de stat/privată acreditată;

c) cel puțin o unitate administrativ-teritorială (UAT);

d) cel puțin un operator economic, la care se pot adăuga, după caz, și alți parteneri relevanți pentru formarea și inserția absolvenților, de la nivel național sau european, pentru a sprijini angajatorii să joace un rol activ în domeniul formării profesionale a elevilor și a studenților, și care vor fi beneficiari ai prezentei scheme de ajutor de minimis.”

În cazul în care un consorțiu are mai mulți operatori economici, atunci ajutorul de minimis se împarte, după cum se specifică la art. 5 alin. (2) din Ordin: „Procedura de selecție a operatorului economic, organizată de liceul/liceele și universitatea/universitățile partenere de stat, trebuie să fie transparentă, nediscriminatorie, suficient promovată, necondiționată, competitivă, iar prețul de furnizare a serviciului de formare să fie un criteriu determinant. În cazul în care un consorțiu are, ca parteneri, mai mulți operatori economici, atunci ajutorul de minimis în valoare de 200.000 de euro, valoare care include TVA, este alocat întreprinderilor partenere ale consorțiului, împărțindu-se între acestea conform acordului de parteneriat/cererii de finanțare/bugetului aprobat de furnizorul măsurii de ajutor de minimis.

Criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici pentru a beneficia de cei 200.000 de euro:

Numărul estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de maximum 100 de întreprinderi. Ajutorul se plătește întreprinderii în 3 (trei) tranșe, după cum urmează:

Foto:Captură – Monitorul Oficial

La art. 13 din documentul citat apare că „alocarea totală estimată, valoare eligibilă din PNRR, inclusiv TVA-ul, acordată în cadrul prezentei scheme, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 3.200.000 euro și va fi alocată astfel:

  • a) 1.280.000,00 euro/anul 2023;
  • b) 960.000,00 euro/anul 2024;
  • c) 960.000,00 euro/anul 2025.”

„În cadrul prezentei scheme, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, valoarea totală estimată a fiecărui ajutor de minimis care va fi acordat în cadrul unui consorțiu, pentru a fi distribuit între beneficiari, este de maximum 200.000 euro, echivalent în lei, calculat la cursul InforEuro valabil în luna semnării contractului de finanțare aferent ajutorului de minimis, din care 50.000 euro reprezintă obligatoriu investiții în echipamente digitale, conform pct. 1.7 lit. b din Ghidul pentru Programul-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual,”, potrivit sursei citate.