Timp de două zile / Oltenia – pol de concepţie şi fabricaţie

0
419

fabricatSâmbătă s-a încheiat evenimentul de mare amploare intitulat „Fabricat în Oltenia”, care a captat atenţia mediului economic şi academic deopotrivă. Astăzi, moment de bilanţ şi de tras concluzii. Da, a fost un succes! După „Forumul carierei” organizat de Universitatea din Craiova cu scopul de a pune în contact angajatorii cu viitorii angajaţi, noul ciclu de evenimente s-a dorit a fi un real „forum economic”, fiind direcţionat spre aspectul de afaceri al colaborării dintre cele două medii. Camera de Comerţ şi Industrie Dolj a organizat, sub patronajul Universităţii din Craiova,  în zilele de 25-26 noiembrie 2016, ciclul de evenimente Oltenia – pol de concepţie şi fabricaţie”, adresat agenţilor economici din regiunea de dezvoltare S-V Oltenia.

Aproximativ 40 de producători din Oltenia, provenind din mai multe domenii de activitate, s-au reunit, timp de două zile, vineri şi sâmbătă, în holul Universităţii din Craiova, în cadrul unui eveniment expoziţional organizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova. Acţiunea s-a înscris în strategia de apropiere a mediului academic de mediul socio-economic, cultural promovată de cele două instituţii.

 „Fabricat în Oltenia“ s-a intitulat manifestarea şi se doreşte a deveni un eveniment cu tradiţie, scopul expoziţiei este de a arăta românilor ce produse se fabrică în zona de sud-vest a ţării şi de a se realiza chiar contacte cu  potenţialii parteneri de afaceri. „Organizăm două expoziţii. Una este dedicată producătorilor din Oltenia.  La etaj  sunt inventatorii, inclusiv invenţiile care, săptămâna trecută, au fost premiate la Bruxelles, la unul din primele două târguri mondiale de inventică. Medalia de aur la acel târg de inventică a fost câştigată de Institutul de Proiectări pentru Criogenie de la Râmnicu Vâlcea. La Bruxelles au venit specialişti din întreaga Europă, oameni cu vechi state în sfera inventicii“, a explicat Gabriel Vlăduţ, preşedintele CCI Dolj. Expoziţia va fi deschisă publicului şi astăzi.

„Expoziţie de Inventică”

fabricat1În cadrul manifestării au avut loc două expoziţii. Expoziţia Fabricat în Oltenia– cu produse/servicii concepute şi/sau fabricate de agenţi economici din regiune şi Expoziţia de Inventică” – soluţii pentru competitivitate. Tot în cadrul acestui eveniment s-a desfăşurat o sesiune de prezentare a oportunităţilor de finanţare. Augustin Corneau, de la ANCSI a prezentat „Oportunităţi în cadrul Axei 1 CDI”; Magda Lungu, reprezentant ADR – „Oportunităţi în cadrul POR”; Radu Ghinea, directorul OTIMMC Craiova – „Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri”; Valentina Iova-Crăciun – „Soluţii de finanţare nerambursabilă pentru investiţii” şi nu în ultimul rând, prof. dr. Radu Constantinescu – „Oportunităţi de colaborare prin Reţeaua EEN”. Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Manolea şi prof. univ. dr. ing. Daniela Roşca au fost moderatorii dezbaterii „Servicii, tehnologii şi produse pentru oraşe inteligente”, iar preşedintele Ipa CIFFAT, dir. ing. Gabriel Vlăduţ – „Mobilitate inteligentă şi transport integrat în Craiova”.

Patru workshopuri

O serie de patru workshopuri au urmărit promovarea produselor proprii, a brandurilor, a bunelor practici de marketing,  precum şi a colaborărilor de tip win-win între agenţii economici sau între aceştia şi mediul academic. Cele patru workshopuri au abordat tematici diverse. „Modele de dezvoltare sustenabilă prin agricultură, horticultură şi procesarea alimentelor”; „Tehnologii de informare şi comunicare – TIC. De la educaţie la business”; „Noi tehnologii în industriile energetică şi electrotehnică” şi cel de-al patrulea workshop, „Servicii, tehnologii şi produse pentru oraşe inteligente”. Într-o premieră absolută s-au desfăşurat pe parcursul celor două zile întâlniri de tipul B2B şi B2C pentru crearea de parteneriate cu scopul dezvoltării de noi produse, de a transfera agenţilor economici rezultate ale inventicii, inovării şi cercetării-dezvoltării. A fost captat atenţia publicului prin seminarul „Cooperare internaţională prin reţeaua EEN – Entreprise Europe Network” organizat sub egida proiectului european RO-Boost SMEs.

Prof. univ. dr. Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova: „Dorim să generăm, pe de o parte, o privire atentă a mediului academic şi de inovare asupra nevoilor firmelor din regiune, pe de altă parte, o colaborare a mediului economic cu mediul academic în sfera inovării, care să conducă la creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate în regiune”.