România, înconjurată de focarele unor boli veterinare grave

0
355

Infectarea cu virusul H5 al gripei aviare a fost confirmata in cazul probelor prelevate de la pasari in localitatile Dudescu si Bumbacari din judetul Braila. Autoritatile au instituit carantina si au dispus sacrificarea a 8.000 de pasari din 400 de gospodarii la Dudescu si 250 de pasari din sapte gospodarii la Bumbacari.

Ţara noastră este în această perioadă supusă unor presiuni tot mai puternice din perspectiva sănătăţii alimentare. Dinspre zona de est, România este ameninţată de pericolul iminent al pestei porcine africane, bine instalată acum în Ucraina. În vest, Ungaria a confirmat, deja, existenţa focarelor de gripă aviară. Pe acest fond de ameninţări, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat măsurile de precauţie ce se impun cu necesitate. În Dolj, medicii sanitari veterinari au fost instruiţi, în urmă cu câteva zile, de cadre de la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus în aceste zile măsuri suplimentare pentru păstrarea indemnităţii teritoriale a României în contextul situaţiei epidemiologică privind influenţa aviară din Uniunea Europeană.

„Urmare a informaţiilor primite de la Comisia Europeană şi mesajele de alertă ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situaţia epidemiologică privind influenţa aviară din Uniunea Europeană, ANSVSA a întreprins măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României, printre care: monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de influenţă aviară; informarea medicilor veterinari oficiali zonali, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi, precum şi a operatorilor economici cu privire la situaţia epidemiologică existentă”, ne-a precizat dr. Andrei Butaru, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Primăriile au fost notificate

andrei butaruTotodată, s-a dispus respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecuritate în fermele comerciale de păsări şi în gospodăriile populaţiei, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice, ce se află în plină desfăşurare şi rolul păsărilor sălbatice „punte” (guguştiuci, vrăbii, porumbei etc.) în difuzarea virusului gripal aviar. S-a procedat la informarea primăriilor, fermierilor şi a instituţiilor ce deţin responsabilităţi în supravegherea păsărilor sălbatic asupra evoluţiei focarelor de gripă aviară din alte ţări şi a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariţia bolii şi s-a dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploataţiile comerciale  şi revizuirea programelor de biosecuritate.

Au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmipedelor (raţe, gâşte) la luciul de apă şi să informeze cetăţenii asupra obligativităţii menţinerii păsărilor în gospodărie. De asemenea, ANSVSA a procedat la instruirea medicilor veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influenţa aviară şi a respectării legislaţiei specifice, dar şi la controlul implementării planurilor de biosecuritate la nivelul exploataţiilor comerciale avicole precum şi corectitudinea desfăşurării activităţilor de comercializare a păsărilor vii şi impunerea de restricţii şi măsuri corespunzătoare în cazul în care sunt depistate neconformităţi.

DSVSA Dolj are stocuri în laborator

dsvVerificarea şi asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu şi a stocurilor de materiale necesare pentru intervenţie în caz de necesitate, a echipamentelor de protecţie şi a stării utilajelor de dezinfecţie la nivelul direcţiilor judeţene este una dintre obligaţiile fiecărui director executiv. În Dolj, o astfel de verificare s-a făcut, recent, prin dispoziţia dr. Andrei Butaru, director executiv al DSVSA Dolj.

Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări sălbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora. Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat şi desfăşoară Programul de monitorizare şi control al influenţei aviare. Până în acest moment Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Olanda şi Austria au notificat la Bruxelles existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei şi Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricţie sanitară veterinară în contextul evoluţiei focarelor de influenţă aviară înalt patogenă a virusului H5N8.

 „Pe această cale recomandăm cetăţenilor să anunţe, în cel mai scurt timp, medicul veterinar pentru orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animalele din gospodărie şi să respectate măsurile dispuse de autorităţi privind circulaţia animalelor!”, a mai precizat dr. Andrei Butaru.

Pesta porcină africană, iminentă

pesta 1La pericolul apariţiei gripei aviare dinspre vest se adaugă, acum, iminenţa pestei porcine africane, ce este localizată la câţiva kilometri de garanţia României cu Ucraina. Situaţia externă geopolitică actuală este un foarte delicată. Cum Rusia se confruntă cu un embargou impus de UE asupra multora dintre produsele sale alimentare, nu este exclus că focarele de pestă porcină africană „să fie ajutate” să pătrundă şi pe teritoriul României. Războiul alimentar face şi el parte din coordonatele războiului modern, însă victimele sunt, ca de obicei, statele mai puţin influente sau implicate în decizii de anvergură europeană.

Iniţial, medicii veterinari doljeni erau prea puţin încrezători în şansele de a elimina focarele de pestă porcină clasică. Totuşi, zi de zi, prin neutralizarea porcilor infestaţi, respectiv prin îngroparea lor, s-a ajuns la eliminarea pestei porcine clasice. O măsură eficientă, spun aceştia. La fel se va proceda şi cu focarele de pestă porcină africană. Va fi foarte greu de gestionat, dar nu imposibil, spun medicii veterinari doljeni.

Prevenţia este fundamentală

  Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuşe (Ornithodoros) ce s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. În momentul de faţă nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecţiile cu pestă porcină africană. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi controlul potrivit a posibilelor focare de infecţie – raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.