La Craiova concertează una dintre cele mai vechi orchestre de cameră europene

0
203

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” are, astă-seară, oaspeți de seamă de pe celălalt mal al Dunării. Este vorba despre Sofia Soloists Chamber Orchestra, din Bulgaria, cu Plamen Djouroff la pupitrul dirijoral, care concertează, cu începere de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”. Muzicienii ansamblului – unul dintre cele mai reprezentative de muzică de cameră din țara din care provine – aduc în festival un repertoriu cu lucrări de Henry Purcell – Suita „Abdelazer”, Edvard Grieg – Suita „Holberg”, op. 40, Peter Warlock – Suita „Capriol”, W.A. Mozart – Divertismentul în Re major, K. 136, Antonio Vivaldi – Concertul nr. 11 în Re major, op. 4, RV 204 din ciclul „La Stravaganza”, Benjamin Britten – Simfonia simplă, op. 4.

Sofia Soloists, una dintre cele mai vechi orchestre de cameră europene, a fost fondată în 1962 de un grup de tineri muzicieni de la Opera din capitala Bulgariei. Primul concert, din martie 1962, sub bagheta dirijorului Michail Angelov, a atras imediat atenţia publicului şi a criticii de specialitate. În jumătate de secol, a susţinut peste 3.000 de concerte în toată lumea.

Ansamblul început prin a încânta audienţa la festivaluri importante din Franţa şi Germania, iar astăzi se bucură de o mare popularitate la festivaluri precum San Sebastian şi Santander (Spania), Zagreb şi Dubrovnik (Croaţia), Citta di Castello (Italia), Louvain (Belgia), Bergen (Norvegia). Ansamblul a efectuat turnee în toată Europa, dar şi pe alte continente: SUA (10 turnee), America de Sud (3), Japonia (14), Coreea de Sud (7), India, China, Singapore, Malaiezia, Indonezia, Filipine şi Australia. Orchestra deţine peste 600 de lucrări în repertoriul său, din epoca barocă şi până la muzica contemporană. A prezentat peste 100 de lucrări  în primă audiţie, multe dintre ele fiindu-le dedicate. Discografia ansamblului conţine peste 60 CD-uri.

Plamen Djouroff

Trei dirijori au jucat un rol important în dezvoltarea orchestrei şi în crearea unui sound specific: Vassil Kazandjiev (1964-1978), Emil Tabakov (1979-1988) şi actualul conducător Plamen Djouroff (din 1988). Aceste lungi perioade de relaţionare artistică au constituit o bază solidă pentru creşterea şi devenirea orchestrei. Plamen Djouroff a absolvit Academia Naţională de Muzică din Sofia, unde a studiat pianul, dirijatul şi compoziţia. Şi-a făcut debutul dirijoral la pupitrul orchestrei simfonice din Pleven, cu acest ansamblu lucrând apoi şase ani. Mai târziu, a activat la Bulgarian State Agency Muzika, primind  o serie de angajamente cu prestigioase orchestre din Bulgaria şi din străinătate. În 1988 a devenit dirijor al Sofia Soloists Chamber Ensemble, punându-şi treptat amprenta asupra stilului formaţiei. A condus sute de  concerte ale acestei extraordinare orchestre, incluzând turnee în Europa, America şi Asia, realizând peste 300 de înregistrări radio şi TV cu lucrări din repertoriul internaţional şi bulgăresc.