Membrii Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD au votat, ieri, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova, a declarat aseară, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei maraton, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta. Potrivit unor surse din partid, au existat două propuneri: una de suspendare şi una de excludere a celor trei, cea din urmă făcută chiar de Ponta, care a şi fost votată, cu 80 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi două abţineri. Două decizii extrem de importante luate ieri de PSD se referă la organizarea congresului şi implicit a alegerilor pentru o nouă echipă de conducere în primăvara anului viitor şi nu până la finalul lui 2014, aşa cum se discutase până acum, şi rămânerea la guvernare, în formula USL-ului extins, respectiv PSD, UNPR, PC şi PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul PSD, Victor Ponta, a justificat, în conferinţa de presă care a urmat şedinţei CexN, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova prin aceea că „e nevoie de o echipă de conducere care să fie cu adevărat unită şi care să aibă un proiect comun. Trei colegi, pe care nu doar eu, ci majoritatea covârşitoare a colegilor, cu două voturi împotivă, au considerat că trebuie să ne despărţim drumurile. În ce mă priveşte, poate nu am fost omul deciziilor radicale şi poate am plătit un preţ pentru asta. Geoană, Vanghelie şi Şova au primit o sancţiune de excludere din partid”, a explicat Ponta. Dacă în privinţa lui Geoană şi a lui Vanghelie liderul PSD nu a fost prea clar atunci când a fost întrebat de ce au fost excluşi, în ceea ce-l priveşte pe Şova motivul este acela că a dat dovadă de „prea mult entuziasm”. Mai exact, „i s-a reproşat că s-a grăbit luni, marţi, şi cu câteva zile înainte de alegeri, cu bătălia pentru funcţii”.
Vanghelie: „O execuţie”
La plecarea de la sediul PSD, cei trei sancţionaţi au dat declaraţii presei, pe rând, pe acest subiect. Dacă Dan Şova a spus că acceptă excluderea din partid şi crede că aceasta este „justificată”, anunţând că rămâne „social-democrat, îmi iau un timp de reflecţie”, senatorul de Dolj Mircea Geoană era convins că a fost doar suspendat, nu exclus. „În finalul întâlnirii noastre, domnul Ponta a făcut propuneri de excludere pentru un număr de colegi, inclusiv pentru mine. După o discuție destul de lungă și contradictorie, opinia generală a fost cea legată de suspendarea celor trei colegi ai noștri, inclusiv eu, până la congres. Domnul Șova și domnul Vanghelie. Nu vreau să fac acum comentarii la cald pentru că punem ulei pe foc. (…) Nu cred că așa trebuie să procedăm, dar, în condițiile în care și președintele partidului a jucat oarecum cu șefia partidului pe masă la acest subiect, cred că în cele din urmă partidul a găsit o formulă care să ne permită să continuăm cu această formulă de conducere”, a fost declaraţia lui Geoană. Cel mai dur s-a arătat, cum era de aşteptat, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a declarat că excluderea sa a fost „o execuţie”. Întrebat ce s-a întâmplat în şedinţă, Vanghelie a răspuns: „O chestie foarte amestecată, foarte complicată şi foarte penibilă. Nu a fost nimic, a fost o execuţie, cu motivaţia că am dat declaraţii, că sunt pe lângă Mircea Geoană, că Şova e în greţuri cu domnul Dragnea. Nişte prostii”. El i-a acuzat pe Victor Ponta şi pe Liviu Dragnea că au pierdut alegerile, iar „argumentele lor sunt că ei trebuie să rămână la partid, că sunt foarte buni. Pe mine în acest moment nu mă mai interesează nici un plan cu PSD-ul”.
Actuala echipă din fruntea PSD „va asigura conducerea până în primăvară”
Tot la şedinţa de ieri, social-democraţii au decis ca în primăvara anului viitor să aibă loc consiliul şi congresul, în care se va alege o nouă echipă de lideri şi se va decide proiectul politic pentru următorii cinci ani. „Prima decizie adoptată – organizarea forumurilor principale de conducere, Consiliu Naţional şi Congres, în primăvara lui 2015. E nevoie de timp ca noul proiect 2015 – 2019 să fie construit, noua echipă de lideri, tot ce înseamnă proiecte politice, oameni. Actuala conducere va asigura conducerea până în primăvară, când, la congres, nu doar se va alege o echipă sau unii vor fi realeşi, ci se va decide asupra proiectului politic în următorii cinci ani”, a spus Ponta.
Viitorul guvern va fi format din membrii USL 2
Referitor la guvernare, Victor Ponta a spus în conferinţa de presă că în „formula nouă a USL”, lansată în 14 noiembrie, adică PSD-UNPR-PC şi PLR, se doreşte prezentarea în Parlament a unei variante retructurate de Guvern şi a bugetului pe 2015, el menţionând că a luat act de decizia UDMR de a ieşi din coaliţia de guvernare şi respectă această decizie. „A doua decizie a fost legată de asumarea sau nu a guvernării. Cu o singură abţinere, s-a decis că am primit mandat foarte clar de a guverna ţara, am avut unele rezultate foarte bune, şi atunci, în formula nouă a USL, – PSD, UNPR, PC şi PLR, – alături de minorităţi, ne dorim să prezentăm în Parlament o formulă restructurată de guvern şi bugetul pe 2015. Am luat act şi ştiam de decizia UDMR, o respect”, a menţionat Ponta.