Unde-s mulţi, copacul creşte

0
602

Asociaţia VIS împreună cu Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului Dolj şi Facultatea de Geografie din Craiova au participat ieri la o acţiune de plantare de puieţi, în curtea gradiniţei „Nicolae Romanescu” din Craiova. Instituţia de învăţământ preşcolar situată în cartierul 1 Mai a primit cu bucurie iniţiativa, venită chiar înainte de inaugurarea noului sediu al grădiniţei.

Activitatea a început la ora 11.00 şi s-a încheiat în jurul orei 14.00, iar cei care s-au implicat activ în desfăşurarea ei, cu lopeţi şi cazmale, au fost voluntarii, studenţi ai Facultăţii de Geografie din cadrul Universităţii din Craiova. Cei 30 de studenţi s-au luptat cu frigul dar şi cu terenul deloc favorabil, pentru a finaliza acţiunea de plantare. Ei au fost coordonaţi de angajaţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului, care le-au oferit nu numai expertiza lor dar şi ajutor fizic, atunci când tinerii s-au aflat în dificultate. Dintre studenţii „ecologişti”, doar unul era cunoscut mai puţin pe numele real şi mai mult sub pseudonim. „Veterana”, căci este vorba despre Cârstoiu Monica – studentă în anul III la Geografie, care a participat până în prezent la cinci iniţiative de acest fel alături de asociaţia VIS, în Craiova sau în afara oraşului.

Activitate simultană în  25 de unităţi şcolare

         VIS este acronimul inspirat al asociaţiei la fel de inspirate „Viaţă prin Implicare Socială”, care şi-a început activitatea în Bucureşti în anul 2007 pentru ca în vara anului următor proiectul să depăşească graniţele capitalei, demarând activitatea şi în Craiova. Gheorghe Cornelius este preşedintele asociaţiei din Craiova şi unul dintre iniţiatorii acţiunii de plantare de ieri, un om care vorbeşte cu pasiune despre proiectele sale eco şi care nu înţelege deloc oamenii care nu vin în sprijinul mediului şi până la urmă al propriei lor vieţi. „În prezent VIS desfăşoară proiectul „Copacul de hârtie”, care are ca obiectiv colectarea deşeurilor în mod selectiv şi valorificarea lor. 70% din fondurile obţinute sunt utilizate pentru a cumpăra puieţi care se plantează în locaţii diferite, în funcţie de acordul autorităţilor locale”, a declarat Gheorghe Cornelius, mândru de reuşita iniţiativei de la grădiniţa „Nicolae Romanescu”. Cei 80 de puieţi plantaţi au fost aduşi de reprezentanţii Agenţiei Judeţeane de Protecţie a Mediului şi oferiţi de Direcţia Silvică din Craiova. Popa Octavian, consilier al Agenţiei ne-a spus că instituţia pe care o reprezintă desfăşoară acţiuni de plantare în şcoli şi grădiniţe în fiecare an, primăvara şi toamna. Ieri, aceeaşi activitate se desfăşura simultan în alte 24 de unităţi şcolare, astfel că 1000 de pomi vor fi plantaţi în oraş până la sfârşitul săptămânii.

Premiată de trei ori cu „steagul verde”

Cadrele didactice şi copiii de la grădiniţa-gazdă au primit bucuroşi iniţiativa, mai ales că preocuparea pentru mediu exista aici, instituţia fiind înscrisă în programul mondial Eco-Şcoala. În cadrul acestui program se desfăşoară activităţi instructiv-educative ce dezvoltă teme ca: viaţa sănătoasă, natura, managementul deşeurilor sau schimbările climatice, acţiuni complexe în care sunt implicaţi elevii, cadrele didactice şi părinţii. Coordonatorul programului, educatoarea Adriana Casangiu a povestit cum grădiniţa „Nicolae Romanescu” a fost premiată de trei ori în proiectul Eco-Şcoala cu „steagul verde” pentru îndeplinirea obiectivelor şi a mulţumit Agenţiei Judeţeane de Protecţie a Mediului pentru sprijinul acordat. La final, misiunea a fost îndeplinită, cu ajutorul resurselor materiale, dar mai ales datorită resurselor umane care s-au implicat dezinteresat în acţiunea care este defapt una în sprijinul comunităţii şi pentru sporirea calităţii vieţii.