Abuzurile împotriva presei din România prezentate Comisiei de Petiţii a Parlamentului European

0
362

Cu tot embargoul impus de unii reprezentanţi ai partidului de guvernamânt, membri ai Comisiei de Petiţii (PETI) din Parlamentul European s-au întâlnit joi, 24 noiembrie a.c, la Palatul Parlamentului, într-o şedinţă informală, cu reprezentanţi ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, ai Agenţiei de Monitorizare a Presei, precum şi cu alţi jurnalişti. După aproape un an de la dezbaterea în Parlamentul Europeana petiţiilor depuse de către CSDR, FRJ MediaSind şi de către un grup de jurnalişti împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare a Ţării a unor prevederi conform cărora presa reprezintă o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, eurodeputaţii au fost informaţi despre stadiul acestei probleme precum şi despre abuzurile împotriva libertăţii de exprimare săvârşite de către actuala putere politică.

Deoarece a trecut mult timp de la redeschiderea petiţiei de către Comisia de Petiţii a Parlamentului European, 25 ianuarie 2011, iar parlamentarii români nu au dezbătut şi nici nu au eliminat din concluziile integrate în Strategia Naţională de apărare a prevederilor referitoare la presă, FRJ MediaSind a solicitat europarlamentarilor prezenţi în România să menţină deschisă această petiţie privind libertatea de exprimare în România. În cadrul întâlnirii s-au prezentat mai multe exemple de presiuni exercitate de către unele instituţii ale statului împotriva libertăţii de exprimare, arătându-se că situaţia presei din România se află în cea mai neagră perioadă a sa din cauza presiunilor politice şi economice asupra industriei de media. În acest sens, membrii Comisiei PETI au primit Raportul misiunii Federaţiei Europene a Jurnaliştilor ce a avut loc în România la scurt timp de la redeschiderea petiţiei în Parlamentul European, precum şi Raportul FreeEx privind libertatea de exprimare realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei.

Vor să transforme în sclavi politici angajaţii de la AGERPRES

De asemenea, liderii FRJ MediaSind au înaintat europarlamentarilor prezenţi un set de documente privind abuzurile exercitate împotriva jurnaliştilor români, printre care se află transformarea în sclavi politici a angajaţilor de la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. Reprezentanţii FRJ MediaSind şi CSDR au anunţat că iau în calcul introducerea unei noi petiţii dacă instituţiile statului tergiversează în continuare sancţionarea abuzurilor împotriva jurnaliştilor de la ANP AGERPRES săvârşite de către conducerea interimară a acestei instituţii de presă. Din partea Comisiei PETI au participat eurodeputaţii Adina Vălean, Victor Boştinaru, organizator şi membru al Coimisiei, Sandor Tabajdi, Ayala Sender şi Gerald Hafner. Potrivit Regulamentului Comisiei PETI, cele două petiţii distincte privind vulnerabilitatea presei au fost discutate împreună în data de 2 decembrie 2010. La acea dată, acestea au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din PDL, deşi acest grup avea dreptul doar la 12 membri în Comisia de Petiţii. Mai mult decât atât, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, PDL avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei.