500.000 de euro vor fi investiţi în consolidarea şi restaurarea Culei Cernăteştilor

0
542
Preşedintele Consiliului Judeean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunţă semnarea contractului de lucrări pentru consolidarea şi restaurarea Culei Cernăteştilor, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 500.000 de euro, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Contractele de lucrări pentru restaurarea şi consolidarea Culei Cernăteştilor şi a Culei Izvoranu-Geblescu au fost încheiate de unitatea administrativ-teritorială (UAT) Comuna Cernăteşti, respectiv UAT Comuna Brabova cu societatea STEFA STEEL SOLUTIONS SRL, la o valoare de 1.170.575,78 lei fără TVA, respectiv 1.426.900,33 lei fără TVA. „Consiliul Judeţean s-a asociat cu autorităţile locale din comunele Cernăteşti şi Brabova, într-o iniţiativă ambiţioasă prin care ne-am propus să repunem în valoare două obiective de patrimoniu emblematice pentru trecutul nostru, două edificii care datează din secolul al XVIII-lea și pentru care am reuşit să obţinem finanţare din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Vestea bună este că, în urmă cu câteva zile, a fost încheiat contractul pentru realizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Culei Cernăteştilor. Având în vedere că, luna trecută, a fost desemnat constructorul şi pentru Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, putem spune că aceste proiecte-pereche, cu o valoare cumulată de aproape un milion de euro, intră de acum în linie dreaptă.
Desigur că demersurile nu sunt deloc facile, pentru că ele vizează două construcţii de o importanţă deosebită, recunoscută şi prin statutul de care se bucură, acela de monumente istorice din categoria A, aşadar de interes naţional. În consecinţă, toate intervenţiile asupra lor trebuie tratate cu maximă atenţie, pentru a fi păstrată autenticitatea, iar elementele care nu mai pot fi restaurate vor fi reconstituite întocmai cu cele originale.

Doresc să evidenţiez rolul major pe care îl au, îndeosebi în această etapă a proiectelor, primăriile din Cernăteşti şi Brabova, cele care, de altfel, au şi organizat procedurile de atribuire a contractelor de lucrări, întrucât culele se află în proprietatea celor două unităţi administrativ-teritoriale.
În egală măsură, trebuie spus că şi nouă, Consiliului Judeţean, ne revine responsabilitatea de a gestiona în mod direct o componentă esenţială, care priveşte amenajarea acestor clădiri şi promovarea lor, ca puncte de interes cultural şi turistic. În acest sens, cu sprijinul specialiştilor noştri de la Muzeul Olteniei, instituţia care administrează în prezent culele, ne vom preocupa de asigurarea dotărilor, achiziţionând atât obiecte tradiţionale de mobilier ori ţesături, cât şi mijloace moderne de prezentare a exponatelor, precum ghiduri audio sau echipamente de afişaj.
Vedem în aceste două demersuri o continuare a misiunii pe care CJ Dolj şi-a asumat-o, din respect faţă de istoria bogată a acestei zone, un parcurs de-a lungul căruia am reuşit să mai redăm comunităţii o serie de edificii reprezentative, dacă ar fi să ne referim doar la Casa Băniei, la sediul Secţiei de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei sau la Palatul «Jean Mihail», care găzduieşte Muzeul de Artă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.