Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, ministrul Educaţiei Naţionale, prof. Liviu Marian Pop, a susţinut o conferinţă de presă în care a expus principalele puncte din programul de guvernare, referitor la educaţie. Sunt premise frumoase, dar, cel puţin până când vor fi puse în aplicare, rămân la stadiul de promisiuni, de la modul de mişcare a personalului didactic, plata profesorilor, modificările la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat până la bugetul pe anul viitor.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a fost, ieri, gazda unei întâlniri regionale, la care, pe lângă reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene din Oltenia, au fost prezenţi şi emisari ai instituţiilor de profil din judeţele Dâmboviţa, Argeş, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu. „Întâlnirea s-a axat pe două puncte importante: colegii din judeţe au participat la o discuţie despre modificările preconizate în Legea învăţământului, iar cel de-al doilea subiect a constat într-o dezbatere cu directorii şi profesorii din Dolj, în prezenţa domnului ministru”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Reprezentanţii mass-media au aşteptat declaraţiile ministrului Liviu Marian Pop, care nu s-a eschivat şi a dat detalii despre ceea ce se preconizează, dar fără foarte multe date exacte: „Aş începe cu o apreciere pentru ceea ce am văzut în judeţul dumneavoastră. Sunt convins că voi primi întrebări şi încerc să vă răspund înainte. Astfel, aşa cum ştiţi, s-a vorbit foarte multe despre Legea manualelor şcolare, iar ideea de a avea un singur manual prinde contur. Cine vrea manuale alternative o poate face, dar pe cheltuiala lui. M-am bucurat să văd cum merge învăţământul tehnic şi profesional şi am văzut că sunt profesori care au realizat manuale şi pe care le-au pus în practică. Acum, am făcut începutul, vreau să mai spun că toţi profesorii care au manuale avizate vor primi puncte la gradaţiile de merit şi mă lupt să promovez un proiect de lege prin care să le fie recunoscute meritele”.
Promisiuni
A fost numai debutul declaraţiilor, dar întrebările au curs, mai ales cu problema manualelor, a auxiliarelor, a salarizării şi a bugetului. „Vom avea două categorii de auxiliare – una gratuită şi alta contracost. În prima categorie intră cele evaluate la nivelul inspectoratelor şi Caselor Corpului Didactic. Astăzi, nimeni nu poate garanta că ceea ce ajunge pe bănci este în conformitate cu programa şcolară. Vreau să-mi cer scuze pentru cei din învăţământul preşcolar, chiar dacă nimeni până acum nu a făcut acest lucru, pentru că nu a fost ajutat de sistem. De asemenea, vrem să digitalizăm toate examenele naţionale, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Vă promit că, la anul, toată mişcarea de personal să fie finalizată până la debutul anului şcolar, iar posturile care până acum, erau rezervate, prin accederea unor persoane în funcţii de demnitate publică, să fie ocupate prin concurs de toţi cei care îndeplinesc condiţiile. Ne dorim să aducem cât mai mulţi profesori specializaţi, astfel încât să dispară munca necalificată. În ceea ce priveşte bugetul pentru 2018, va fi cel mai mare din ultimii zece ani”, a mai spus Liviu Marian Pop.