Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu: „Peste 2.500 de doljeni suferă de psoriazis”

0
1205

Mai mult de jumătate din bolnavii de psoriazis suferă şi de depresie. Atât de mare este impactul pe care această boală de piele îl are asupra pacienţilor, mai ales prin aspectul inestetic ce îi pune în dificultate pe pacienţi. Deocamdată nu există leac de vindecare, însă medicii spun că afecţiunea poate fi ţinută sub control prin tratament, unul destul de costisitor. Mai mult decât orice, bolnavii de psoriazis se confruntă însă cu prejudecăţile şi temerile celor din jur. Cu toate acestea, boala nu este nici contagioasă şi nici nu ţine de igiena personală. Potrivit prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful secţiei de dermatologie a Spitalului Judeţean din Craiova, în Dolj sunt peste 2.500 de bolnavi care suferă de psoriazis.

   Doljenii care suferă de forme severe de psoriazis pot beneficia de cel mai eficient tratament şi în cadrul clinicii de dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Potrivit specialiştilor, în cazul formelor uşoare ale bolii se obţin rezultate foarte bune cu tratamente locale şi expunere la soare. În schimb, în formele moderate şi severe (întâlnite la 10-15% din cazuri) este nevoie de terapie sistemică, biologică sau convenţională. În acest program de terapie sunt incluşi 150 de doljeni. Această soluţie terapeutică a făcut ca mulţi dintre cei 2.800 de bolnavi care beneficiază la ora actuală de programul naţional să ducă o viaţă normală. Nu mai sunt izolaţi, deprimaţi, nu mai au probleme relaţionale în familie şi societate.

 „Procentual ştim că 2% din populaţia Doljului are psoriazis, vorbim de 2.500 de persoane. În spital, bolnavii reprezintă cam 5% din internările de pe clinică. Sunt peste 100 de cazuri spitalizate în fiecare an. Eu am făcut un studiu pentru anul 2012. M-a interesat şi gravitatea bolii din punctul de vedere al medicului şi gravitatea bolii percepută de bolnav şi în anul respectiv am avut 104 pacienţi”, a precizat  prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful secţiei de dermatologie a Spitalului Judeţean din Craiova.

Virgil Pătraşcu

Tratamentul este costisitor

Boala rămâne însă una ce pune probleme pe plan psihic, o afecţiune pentru care medicina se dovedeşte neputincioasă la ora actuală, în sensul că medicii pot să o controleze, pot să facă în aşa fel încât bolnavul să nu mai aibă pe piele absolut nimic, dar nu pot garanta vindecarea. „Este o boală enigmatică, o boală capricioasă. Există şi forme foarte grave de psoriazis. O afecţiune inestetică care uneori poate să complexeze. Bolnavii de multe ori îşi ascund boala. Este un impact şi financiar pentru că tratamentul este foarte costisitor şi complex, de lungă durată”, a mai spus prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

 Majoritatea specialiştilor cred că psoriazisul este o boală moştenită (transmitere genetică). Se ştie că persoanele purtătoare de anumite gene mutante pentru apariţia bolii au un risc mai mare de zece ori pentru a dezvolta această afecţiune. O treime dintre persoanele cu psoriazis au în familie cel puţin încă un membru cu această boală.

Ziua Mondială de luptă împotriva Psoriazisului este marcată mâine

Din 2003, la sugestia bolnavilor de psoriazis ziua de 29 octombrie a devenit Ziua Mondială de luptă împotriva Psoriazisului. Societatea Română de Dermatologie organizează anual acest eveniment cu scopul conştientizării asupra acestei afecţiuni frecventă şi gravă în anumite cazuri. Pe plan mondial sunt circa 125 de milioane de bolnavi de psoriazis. În România vorbim de aproximativ 400 de mii de cazuri de psoriazis.

Boala afectează deopotrivă bărbaţii şi femeile, copiii şi adulţii sau vârstnicii. La 15% din cazurile de psoriazis debutul bolii a avut loc înaintea vârstei de 10 ani. Potrivit specialiştilor, diagnosticul de psoriazis este foarte stresant. Impactul asupra calităţii vieţii este comparabil cu cel din bolile cardiovasculare, cancer sau diabet zaharat. Psoriazisul afectează serios imaginea corporală, iar în formele grave impactul bolii asupra stilului de viaţă este major. Pentru moment, nu pot fi pe deplin elucidate cauzele care pot produce psoriazis, dar se cunosc o serie de factori declanşatori implicaţi precum: stresul, traumatismele, factori ambientali, infecţiile sau anumite medicamente.