Examenul de Definitivat, programat pentru 9 iulie

0
374

Cadrele didactice care vor să îşi construiască o carieră în domeniul învăţământului au posibilitatea să susțină proba scrisă a examenului naţional de definitivare în data de 9 iulie 2015, potrivit metodologiei și calendarului aprobate de Ministerul Educaţiei. Dascălii care au promovat examenul naţional de definitivare dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, nota minimă de promovare fiind 8.

 Examenul de definitivat constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă şi susţinerea unei probe scrise pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diplomele pe care candidatul le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ.

Dosarele de înscriere se depun la sediile unităţilor de învăţământ, la examen putând participa personalul didactic din învăţământul preuniversitar, inclusiv personalul didactic din corpul instructorilor militari/de informaţii, ordine publică şi securitate naţională. Candidaţii trebuie să prezinte la înscriere un dosar care să cuprindă următoarele documente: fişa de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ completată şi confirmată de conducerea unităţii de învăţământ şi semnată de candidat; copii legalizate ale diplomelor de studii, însoţite de foaia matricolă/suplimentul la diplomă; document legalizat din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor legale privind absolvirea programului de pregătire psihopedagogică şi metodică; copii ale următoarelor documente, certificate „conform cu originalul” de către conducerea unităţii de învăţământ unde candidatul are norma de bază: decizia de repartizare pe post, buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie, document privind schimbarea numelui, după caz.

Notele primite la inspecții nu poate fi contestate

Fiecare inspecţie specială se efectuează la patru activităţi didactice şi este valabilă numai pentru anul şcolar în care a fost efectuată. Notele acordate la inspecţii nu pot fi contestate. Inspecţiile speciale la clasă se notează de la 10 la 1, în baza fişelor de evaluare a activităţii didactice în cadrul inspecţiei speciale la clasă. Proba scrisă se desfăşoară în centrele de examen la data prevăzută în Calendar, începând cu ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de patru ore.

Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se face în intervalul 8.00 – 8.45, pe baza actului de identitate valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate – ori, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate. Candidaţii şi asistenţii supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanţă.

Dascălii au dreptul la trei sesiuni

Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012-2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi 7 ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat. Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012-2013 se pot prezenta la examen după efectuarea stagiului minim prevăzut în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu. Candidaţii care din motive obiective (dovedite cu documente) nu pot participa la efectuarea inspecţiilor speciale la clasă sau nu se pot prezenta la susţinerea probei scrise au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare nu sunt consideraţi respinşi, iar sesiunea respectivă nu este luată în considerare între cele trei sesiuni prevăzute de lege. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

 

Înscrierea candidaților se face până pe 21 noiembrie

Potrivit calendarului examenului de definitivat, până în data de 21 noiembrie a.c. trebuie să aibă loc înscrierea candidaților. Efectuarea inspecţiilor la clasă va avea loc în perioada 8-30 iunie 2015, iar susținerea probei scrise în data de 9 iulie 2014. Primele rezultate vor fi afişate în cursul zilei de 14 iulie și tot în aceeași zi, dar și în data de 15 iulie, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii, iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 18 iulie.