Peste 70 de rase de câini au defilat pe podium / Spectacol canin la Craiova!

0
682

Cei mai frumoşi câini din România, dar şi din ţări precum Franţa, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ungaria au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o competiţie foarte importantă, înscrisă în calendarul expoziţional al Federaţiei chinologice internaţionale. Timp de două zile, peste 300 de exemplare din 70 de rase au defilat în cadrul concursului internațional, organizat la Craiova de Asociaţia Chinologică Oltenia. Chow-Chow, Mastiff din Tibet, Cane corso, Smooth Fox Terrier sau Buldog au fost doar câteva dintre vedetele unui show canin în care a contat aspectul, dar şi ţinuta, adică felul în care fiecare exemplar a defilat în faţa juriului şi a admiratorilor din public.

Pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, peste 300 câini de rasă au putut fi admiraţi în cadrul expoziţiei chinologice, organizată de Asociaţia Chinologică Oltenia la Centrul Transfrontalier Craiova. Evenimentul a atras iubitorii de animale, îndeosebi de câini, care au avut ocazia să admire rase dintre cele mai diverse, cum ar fi Ogar Barzoi, Ciobănesc de Asia Centrală, Cane Corso, Mastiff de Tibet, Chow-Chow, Ciobănesc German sau Labrador. În total, nu mai puţin de 72 de rase şi crescători din toată au urcat pe ringurile de concurs. „Este o competiţie cuprinsă în calendarul competiţional anual al Asociaţiei Chinologice române şi înscrisă în calendarul expoziţional al Federaţiei Chinologice Internaţionale. Avem participanţi din cinci ţări: Bulgaria, Serbia, Franţa, Ungaria şi Moldova. Sunt expuse peste 72 de rase participante şi peste 300 de câini. Participă la expoziţia noastră şi un corp de arbitri, între care se numără şi domnul Cristian Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Chinologice române. Îl avem invitat chiar şi pe preşedintele Asociaţiei chinologice din Cipru”, a declarat Sorin Tănăsie, preşedintele Asociaţiei Chinologice Oltenia.

Rasa Cane Corso, evaluată de un arbitru italian

Câinii au fost evaluaţi de un corp de arbitri recunoscuţi pe plan internațional. Îndeosebi cei din rasa Cane Corso, care au fost jurizaţi de un specialist venit chiar din Italia, ţara de origine a acestei rase canine, care este şi el un crescător de câini Cane Corso. „L-am invitat pentru crescătorii noştri de Cane Corso de aici, din Craiova, şi va ţine un seminar. Acest concurs este un instrument al Asociaţiei chinologice române prin care se realizează ameliorarea rasei. Aici se califică câinii şi se dau calificative pentru a dobândi drept de montă sau nu. Pentru că orice efort al unui crescător trebuie răsplătit, câştigătorii vor primi şi premii, nu în bani, nu în cadouri, ci câte o cupă. Avem şi sprijinul Primăriei Craiova, care ne-a oferit spaţiul în care să putem organiza acest eveniment”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Chinologice Oltenia.

Chow-Chow, premiu pentru frumuseţe

Ramona Amarinei a venit la expoziţia de la Craiova tocmai din Deva. A participat la concurs cu două exemplare de câini din rasa chow-chow. Frumoasele animale au evoluat în ring, iar cel mai mic dintre ele, Carlo, un  mascul de 3,5 luni, a câştigat premiul „Bis Baby”, acordat de juriu pentru frumuseţea lui. În a doua zi de competiţie, femela Daissy aştepta cuminte pentru a i se face toaleta şi a intra şi ea în ring. „Sunt foarte cuminţi, nu doar frumoşi. Sunt nişte câini tare prietenoşi, care te simt şi pot să-şi fie cei mai buni prieteni dacă simt că îi iubeşti”, a spus stăpâna lor. Chaitau Legend Chow Daissy, femela în vârstă de 4 ani, este campionul României la această rasă. Masculul a fost cumpărat din Italia şi a fost botezat de stăpâna lui după numele actorului Clark Gable.

Un gigant al expoziţiei: Mastiff-ul de Tibet

O prezenţă impunătoare în cadrul expoziţiei de ieri a fost cea a unui câine din rasa Mastiff de Tibet. Este un câine de talie foarte mare, care poate să ajungă la o greutate de 100 de kilograme. Stăpânul său a venit de la Braşov special pentru această competiţie, întrucât a fost prima la care masculul în vârstă de 9 luni a participat până acum. „Este un câine cu un caracter foarte dominant, de teritoriu. Trebuie să îl creşti la curte, pentru că are nevoie de spaţiu mult. Este o rasă care caută mereu răcoarea şi trebuie să îi creezi aceste condiţii. Cresc câini de 45 de ani şi am testat mai multe rase, dar l-am ales pe acesta pentru că are un comportament echilibrat şi consider că el este adevăratul strămoş al câinelui, aşa cum era acesta şi acum câteva mii de ani”, a spus Robert Bainbach. Câinele său a câştigat toate premiile care au fost puse în joc pentru această categorie, fiind evaluat ca un exemplar foarte frumos. Competiţia de la Craiova l-a încurajat pe proprietar să participe, pe viitor, şi la alte concursuri.

Participanţi din toată ţara

Un câine din rasa Ciobănesc de Asia Centrală a fost adus tocmai de la Mangalia. Proprietarul a spus că acest tip de câine este unul foarte sociabil, se înţelege bine cu toţi membrii familiei şi nu este greu de întreţinut, în ciuda staturii impozante pe care o are. La doar 2 ani, Zuba cântăreşte 60 de kilograme şi a câştigat deja câteva premii importante. Un exemplar mai mic de statură, dar la fel de ataşat de familie, este Smooth Fox Terrier, o rasă englezească foarte veche, care are peste 150 de ani. Acest tip de câine necesită foarte multă mişcare pentru că, mai ales în trecut, era folosit ca şi câine de vânătoare. Un alt aspect demn de reţinut legat de Smooth Fox Terrier este că socializează foarte bine cu alte rase canine.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU