„Amar”, fratele lui Bercea Mondial – 5 ani de puşcărie pentru primăriile înşelate în Dolj

0
111

Magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa în dosarul în care fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel zis „Amar” a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, fals şi uz de fals împreună cu fiul, nora sa (ambii în lipsă) şi alte două persoane. Toţi cinci au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi la pedepse cuprinse între 5 ani şi 6 luni închisoare şi 4 ani şi 3 luni de închisoare, toate fiind cu executare. Vasile Anghel a primit 5 ani de închisoare, iar judecătorii i-au menţinut şi arestarea preventivă. Hotărârea nu este definitivă, atât inculpaţii, cât şi procurorii putând face recurs.

Magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat, joi, 24 octombrie a.c., sentinţa în dosarul în care Vasile Anghel (38 de ani), zis “Amar”, fratele lui Bercea Mondial, Ionuţ Anghel (21 de ani), Mihai Goman (35 de ani), Viorica Mihai (31 de ani), toţi din Drăgăneşti, judeţul Olt şi Eugenia Stoican (24 de ani), din Caracal, au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune, falsificarea instrumentelor oficiale, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Astfel, Vasile Anghel a primit 4 ani şi 6 luni închisoare, la care judecătorii au adăugat un spor de pedeapsă de 6 luni închisoare (întrucât este recidivist), în final inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 5 ani închisoare. Din pedeapsă, instanţa a scăzut perioada reţinerii şi a arestului preventiv de la data de 7 noiembrie 2012 la 8 noiembrie 2012 şi de la 9 noiembrie 2012 la zi şi a menţinut starea de arest a inculpatului. Goman Mihai a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare, cu un spor de 3 luni, inculpatul urmând să execute 4 ani şi 3 luni închisoare, din care se scade perioada reţinerii şi a arestului preventiv de la 7 noiembrie 2012 la 12 aprilie 2013. Mihai Viorica a primit 4 ani şi 3 luni închisoare din care se scade perioada reţinerii şi a arestului preventiv de la data de 7 noiembrie 2012 la 12 aprilie 2013. Ginerele lui „Amar”, Ionuţ Anghel a primit 5 ani şi 6 luni închisoare, iar Eugenia Stoican a primit, în total, 5 ani închisoare.

Firma prin care s-au derulat operaţiunile incriminate, SC MOŢ TURTA SRL prin AMT SERVICII INSOLVENŢĂ SPRL Craiova, a fost condamnată la plata unei amenzi de 5.000 lei, Judecătoria Craiova dispunând dizolvarea acesteia. A fost admisă acţiunea civilă formulată de partea civilă Comuna Daneţi, căreia inculpaţii trebuie să-i achite 175.282,6 lei cu titlu de despăgubiri civile. Comunele Lipovu, Şimnicu de Sus, Valea Stanciului, Dobroteşti, Drănic şi Şcoala cu clasele I-VIII Drănic nu s-au constituit părţi civile. S-a menţinut sechestrul asupra locuinţei lui Vasile Anghel, inculpaţii fiind obligaţi şi la plata sumei totale de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de procurori.

Reamintim că, în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii craioveni împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au stabilit faptul că, în perioada 2008 – 2012, membrii grupului infracţional au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti, Olt, respectiv Moţ Turta SRL şi Malex Metal SRL, documentele atestând, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. „Înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, obţinându-se astfel mai multe zeci de hotărâri judecătoreşti investite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective”, după cum declarau reprezentanţii IPJ Dolj la momentul destructurării grupării, mai exact pe 7 noiembrie 2012.