Inspectorii vamali, atenţi la contrabanda cu ţigări

2
389

Peste 700 de angajaţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) au fost disponibilizaţi, iar de testări şi interviuri nu au scăpat nici angajaţii Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, în urma cărora au plecat acasă 31 de salariaţi din 104, iar din cadrul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a Judeţului Dolj, un număr de 39 de angajaţi.

Directorul DRAOV Craiova, Mircea Matei, ne-a spus ieri, că disponibilizări de personal s-au efectuat la toate instituţiile din subordinea ANAF, iar dacă aceste măsuri vor afecta sau nu bunul mers al instituţiei pe care o reprezintă rămâne de văzut, deoarece este foarte greu de spus după doar o lună, singura concluzie fiind aceea că numărul controalelor a mai scăzut dar eficienţa activităţii vamale a rămas aceeaşi.

„Din punctul meu de vedere, a fost un concurs foarte corect comparativ cu multe altele care s-au mai dat până în acest moment şi au plecat cei mai puţin pregătiţi. O parte din aceştia au atacat în instanţă ordinul preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. La o primă instanţă au pierdut procesul, acum au făcut recurs şi vom vedea care va fi hotărârea instanţei. Noi nu o influenţăm cu nimic. De acum înainte vor fi mai puţine acţiuni şi le vom suplini prin efectuarea unei analize de risc, astfel încât să nu diminuăm încasările”, a subliniat Mircea Matei, directorul executiv al DRAOV Craiova.

Peste 10 milioane de ţigarete, confiscate de la începutul anului

În perioada ianuarie-septembrie 2011, echipele mobile din cadrul DRAOV Craiova au desfăşurat în raza de competenţă 536 de misiuni şi s-au aplicat 194 de amenzi, în valoare totală de 1.296.900.300 lei. S-au confiscat 10.679.940 ţigarete nemarcate fiscal; peste 18.780,5 kilograme de tutun; 436 litri băuturi alcoolice şi 6 mijloace de transport reţinute în vederea confiscării, urmare a implicării în fapte de contrabandă aflate în curs de cercetare. Astfel, valoarea totală a bunurilor confiscate este de peste 2.352.753 lei.

„În ceea ce priveşte dinamica încasărilor de drepturi vamale la bugetul de stat, în luna septembrie 2011, comparativ cu septembrie 2010, se înregistrează o creştere de 116%, fiind vorba de 34.849.387 lei, comparativ cu 30.121.185 lei, cât s-au înregistrat anul trecut. La nivelul judeţului Dolj, încasările luna trecută aproape s-au înjumătăţit comparativ cu septembrie 2010, valoarea acestora fiind de 5.419.652 lei”, a subliniat directorul executiv al DRAOV Craiova.

Certificat  de amânare de la plata TVA

În ceea ce priveşte dinamica veniturilor încasate de la începutul anului, până la finele lunii trecute, totalul încasărilor se cifrează la peste 299.000.000 lei, cu 119% mai mult decât încasările înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Se observă o creştere a încasărilor de TVA şi o scădere a accizelor, ceea ce ne indică o reducere a evaziunii fiscale, fiind vorba de 829.876 lei încasaţi din accize şi peste 274.000.000, din TVA.

„La nivelul judeţului Dolj, în 2011, se observă o scădere a încasărilor din TVA şi asta deoarece compania Ford a obţinut în 2011 un certificat de amânare de la plata TVA. În acest context, la nivelul judeţului Dolj, veniturile din TVA se ridică pe primele nouă luni ale anului curent la suma de 30.509.126 lei”, a mai spus Mircea Matei, directorul executiv al DRAOV Craiova.

Procesul cu Ford se judecă la ÎCCJ

Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova continuă procesul cu compania Ford, dar de această dată procesul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Investitorul american a câştigat în primăvara acestui an, la Curtea de Apel Craiova, procesul intentat împotriva Vămii Craiova, prin care solicită rambursarea sumei de aproximativ 3,5 milioane de dolari, reprezentând taxe vamale plătite în perioada 2007-2008 către statul român. Directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, Mircea Dan Matei, a precizat, tot ieri, că instituţia a făcut imediat recurs, deoarece, în mod clar, greşeala aparţine celor de la Ford, care, în documentele înaintate DRAOV Craiova, în loc să solicite “import temporar”, au solicitat “import definitiv”, astfel că banii plătiţi de Ford au rămas statului român.

SC Edimpex SRL trebuie să returneze 2 miliarde de lei

Dar Vama Craiova nu se judecă doar cu compania Ford, ci şi cu o serie de societăţi comerciale, pe diverse litigii. Interesant de comentat ar fi cazul firmei  Edimpex SRL, care, aşa cum ne-a precizat directorul executiv al DRAOV Craiova, Mircea Matei, datorează Vămii peste 2 miliarde de lei. Societatea figurează în documentele fiscale cu sediul social în Câmpulung. Pe data de 16 iunie 2009, Edimpex SRL a intrat în administrare judiciară.

„Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova a solicitat Tribunalului deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva firmei mai sus menţionate, pentru o datorie în sumă de peste 2 miliarde de lei, reprezentând drepturi vamale şi majorări de întârziere aferente acestor drepturi. Din păcate, acţionarul firmei s-a retras în Canada, aşa că este foarte greu să mai recuperăm banii, dar sper totuşi să o facem”, a mai spus Mircea Matei.

Datorie vamală

Edimpex a importat un utilaj pentru care a beneficiat de facilităţi vamale şi pe care, ulterior, l-a vândut. Cererea adresată instanţei a fost făcută atât în nume propriu, cât şi pentru Autoritatea Naţională a Vămilor Bucureşti. Ca urmare a unui control vamal din luna decembrie 2006, s-a constat că Edimpex, în calitate de titular al operaţiunii de import definitiv şi beneficiar al facilităţilor vamale, nu a respectat prevederea legală, potrivit căreia: „La schimbarea destinaţiei bunurilor importate scutite de plata drepturilor vamale, întreprinderile mici şi mijlocii sunt obligate să îndeplinească formalităţile legale privind importul bunurilor şi să achite drepturi de import”. Aşa a luat naştere, de fapt, datoria vamală, prin schimbarea destinaţiei bunului importat, pentru care firma a beneficiat de facilităţi vamale.

Colaborare benefică cu mediul de afaceri

Directorul executiv al DRAOV Craiova a mai spus că autoritatea vamală are un rol important în sprijinirea mediului de afaceri, motiv pentru care, de un an, se depun în format electronic numerele de înregistrare valide a agenţilor economici pentru Uniunea Europeană. „Se urmăreşte, în format electronic, mişcarea produselor accizabile, precum şi stocurile agenţilor economici şi programarea se face tot electronic. Ţin foarte mult la respectarea ordinii agenţilor economici, la controlul vamal. Colaborăm foarte bine cu Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, împreună cu care organizăm seminarii în vederea prezentării noilor schimbări legislative”, a subliniat reprezentantul DRAOV Craiova.

La începutul lunii iunie, Guvernul a decis desfiinţarea unui număr total de 4.927 posturi din ANAF, dintre care 1.200 ocupate. Alte locuri au fost desfiinţate la Autoritatea Naţională a Vămilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) şi Garda Financiară (713 posturi, dintre care 300 ocupate). Restructurarea ANAF este şi una dintre condiţiile pe care autorităţile române trebuia să le îndeplinească până la prima evaluare a acordului cu FMI.

 

2 COMENTARII

  1. Domnule Director Matei cum puteti sa spuneti ca a fost un concurs corect? Cum puteti afirma asemenea aberatii cand stiti bine ca ati sustinut anumiti angajati? Poate ca cei pe care i-ati sustinut erau mai bine pregatiti, dar sa nu spuneti ca nu ati influentat desfasurarea conursului!Timpul va dovedi ca ati gresit! Eu , sincer v-am apreciat si in mine aveati un admirator fervent, dar cred ca e timpul sa-mi retrag admiratia.

Comments are closed.