Elevii români, aşteptaţi în străinătate

0
393

simona chiritaPentru elevii doljeni se arată mai multe oportunităţi de continuare şi desăvârşire a studiilor în străinătate. Din păcate, aceasta este realitatea: tinerii deştepţi din România pleacă în alte ţări, puţini se întorc.

În perioada 1-2 octombrie, la Sala Palatului din Bucureşti va avea loc o nouă ediţie a Târgului de Universităţi Internaţionale (RIUF). Vor fi prezente instituţii de învăţământ superior din 13 ţări (40 din Marea Britanie, 15 din Olanda, printre ele fiind „Imperial College London” şi „University of Amsterdam”), iar elevii vor afla cum pot studia un an de liceu în Statele Unite ale Americii, cu bursă completă. Ca noutăţi, pe lîngă cele prezentate anterior, vor participa Universitatea din Bucureşti, Academia de Ştiinţe Economice şi Universitatea Româno-Americană, plus o delegaţie de la opt Universităţi din Australia, iar mai mulţi specialişti români, de la diverse instituţii de învăţământ superior din străinătate, vor participa la o conferinţă de dezvoltare personală şi profesională dedicată elevilor. „Am trimis în judeţ, pe adresa instituţiilor de învăţământ preuniversitar, oferta, girată şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Acţiunea este este adresată, în special, elevilor din clasele a X-a – a XII-a, iar profesorii care participă la RUIF, în calitate de însoţitori, pentru un grup de minimum 20 de elevi, vor beneficia de o diplomă ce atestă implicarea acestora în susţinerea elevilor în demersul lor de a deveni studenţi”, a menţionat prof.  Simona Chiriţă (foto), inspector pentru activităţi extra-şcolare în cadrul Inspectoratului şcolar Judeţean Dolj.

Craiova, gazdă pentru oferte de tabere internaţionale

Tot pe acest palier, se încadrează şi conceptul „Educaţie 3600 – totul despre educaţia în străinătate”. În perioada 23 septembrie – 1 octombrie 2016 este organizat „World Education Fair (WEF)”, în mai multe oraşe din ţară – Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi şi Craiova. În cadrul acţiunii, vor fi prezentate peste 300 de oferte de tabere în străinătate, cu destinaţii diverse, unele în ţări îndepărtate – China, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA, Maroc, state din America Latină. În cadrul evenimentului, toţi cei interesaţi de studii liceale, universitare şi post – universitare vin să discute cu reprezentanţii instituţiilor din străinătate, care îşi vor prezenta oferta educaţională şi posibilităţile de finanţare. Totul vine pe un fond de creştere (30%), comparativ cu 2015, a cererilor pentru taberele de studiu în alte ţări, dedicate elevilor , conform celor declarate de către Alexandra Piha, consultant în cadrul „IntegralEdu”, iniţiatoarea acţiunii, acceptată şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice: „Această creştere ne face să credem că gradul de conştientizare a importanţei pe care o are educaţia de calitate, încă de la vârste fragede, este tot mai mare în rândul părinţilor români”. Ţările cele mai căutate de români au fost Marea Bitanie, Germania, Franţa , iar cei mai mulţi participanţi au avut vârste între 12-14 ani, dar au fost şi copii de şapte ani, atât în tabere individuale, cât şi în cele de grup, şi chiar de cinci ani, în cele de zi. Fiind prins pe harta proiectului, municipiul Craiova va fi gazdă, dacă nu intervine ceva neaşteptat, pe 1 octombrie, pentru prezentarea şi, după caz, acceptarea ofertelor.