“Provocări şi oportunităţi pentru minorităţile din Serbia”

0
212

“Provocări şi oportunităţi pentru minorităţile din Serbia”, aşa se numeşte seminarul la care vor participa peste 20 de reprezentanţi ai celor mai importante Consilii Naţionale a Minorităţilor din Serbia – Român, Ungar, Bulgar, Slovac, Croat, Rrom, Albanez, Macedonean şi Bosniac. Evenimentul, care se doreşte a fi unul de excepţie, se va desfăşura la Bruxelles, la Parlamentul European, miercuri, 30 septembrie, ora 14.00 şi a fost organizat la iniţiativa europarlamentarului Marin Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP, membru al Delegaţiei de Stabilizare şi Asociere UE-Serbia.

Deputatul român susţine că ideea unui seminar cu minorităţile din Serbia i-a venit după mai multe vizite întreprinse pe parcursul acestui an în Serbia, prin care a putut să se informeze exact, la faţa locului, despre ce au în comun aceste minorităţ, care convieţuiesc de ani buni în ţara vecină.

Vicepreşedintele EPP a purtat mai multe discuţii cu minoritatea românească, o minoritate destul de greu încercată, care este recunoscută pe jumătate, doar cea din zona Voievodina, căreia nu de puţine ori i s-a luat dreptul la slujbă în limba meternă dar şi dreptul la educaţie în limba română. “Ideea îmi aparţine pentru că m-am deplasat mai des în Serbia şi m-am putut documenta mai consistent, însă seminarul este organizat în parteneriat cu preşedintele Delegaţiei, Eduard Kukan, europarlamentar slovac, fost ministru de Externe al Slovaciei. În Serbia există o comunitate destul de numeroasă şi de slovaci, iar interesul este unul foarte mare atunci când vine vorba de drepturile minortăţilor, mă refer la dreptul la limbă, mass media şi religie. Sunt invitaţi să participe de altfel toţi membrii acestei Delegaţii, dar mai ales europarlamentarii unguri şi bulgari, care au de asemenea comunităţi solide în Serbia. Ca membri ai Parlamentului European, dar mai ales ca membri ai delegaţiei la Comisia Parlamentară UE-Serbia de Stabilizare şi de Asociere, suntem bineînţeles interesaţi de problemele legate de minorităţiile din Balcanii de Vest. Acesta a fost motivul pentru care vom organiza un seminar în Parlamentul European, în cadrul căruia vom dezbate situaţia minorităţilor din Serbia, sunt multe probleme serioase, comune acestor minorităţi, dar care  trebuiesc rezolvate, mai ales în contextul procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

A confirmat de asemenea de prezenţă David McAllister, membru al Parlamentului European, autorul Moţiunii pentru Rezoluţia din 2014 „Raport despre Progresul Serbiei” dar şi ambasadorul Serbiei pe lângă UE, Duško Lopandić.