Olguţa, primul pas în spate

1
340

Pentru prima dată de când a preluat mandatul, primarul Lia Olguţa Vasilescu s-a văzut pusă în situaţia de nu-şi duce până la capăt intenţiile. La presiunea comercianţilor care şi-au văzut chioşcurile demolate, aceştia protestând sub geamurile Primăriei Craiova, edilul a revenit asupra deciziei, retrăgându-şi toate cele trei proiecte de hotărâre care vizau închirierile de pe domeniul public. Tot în şedinţa de ieri, Lia Olguţa Vasilescu a fost pusă într-o postură nu tocmai plăcută şi de un grup de pensionari care i-au bătut obrazul pentru dezinteresul organizării Zilei Vârstnicilor.

Cu o jumătate de oră înainte ca plenul CLM Craiova să înceapă, un grup de 20-30 de comercianţi se strânsese în faţa Primăriei Craiova, solicitând permisiunea să intre în sala de şedinţă pentru a-i cere primarului să oprească demolările. „Noi am investit foarte mulţi bani în afacerile noastre. Ştie doamna primar că unii dintre noi ne-am împrumutat în bancă pentru a putea construi un spaţiu decent, cu toate condiţiile pentru cumpărători? E frumos să vii şi să tai tabla de pe acoperiş, să tragi de cabluri şi să nenoroceşti o familie?”, spunea unul dintre comercianţi. Pentru a-i tempera pe protestatari, care începuseră să devină din ce în ce mai agitaţi, scările şi holul Primăriei Craiova au fost împânzite rapid cu poliţişti locali, pregătiţi să intervină dacă lucrurile ar fi luat o întorsătură urâtă.

Primarul a retras proiectele privind  închirierile

Şedinţa de Consiliu a început însă la ora stabilită, cu primarul Lia Olguţa Vasilescu la prezidiu şi persoanele nemulţumite, un pic mai calme şi răspândite pe trotuarul din faţa Primăriei. Încă din deschidere, de cum s-a votat ordinea de zi a şedinţei, secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu, a anunţat că primarul îşi retrage toate cele trei proiecte, nr. 27, 28 şi 29, care vizau închirierile de spaţii comerciale, garaje şi construcţii provizorii de pe domeniul public şi privat al municipiului. În acelaşi ton, consilierii Radu Marin Traian, Gheorghe Albăstroiu şi Emilian Ştefârţă au anunţat că îşi retrag şi ei propunerea privind acordarea dreptului de acces pentru patronii cu terase în incinta Parcului „Romanescu”, care, de altfel, avea un aviz negativ din partea specialiştilor.

Pensionarii au protestat în picioare

După depăşirea acestui moment, extrem de tensionat, când şedinţa se îndrepta cu paşi repezi spre final, mai mulţi pensionari – care până atunci urmăriseră desfăşurarea discuţiilor – s-au ridicat în picioare, cerând dreptul la cuvânt. Luat prin surprindere, preşedintele de şedinţă, consilierul Dan Chedrciu, a cerut răstimp pentru consultare în privinţa procedurilor juridice care se impun într-o astfel de situaţie. Numai după ce aleşii locali au fost chestionaţi dacă se impune ca pensionarii să vorbească, aceştia votând în unanimitate propunerea, un reprezentanăt al vârstnicilor a luat cuvântul. Acesta a început prin a-i reproşa primarului că nu se ocupă aşa cum se cuvine de organizarea Zilei Vârstnicilor şi a sfârşit prin a invoca lipsa de respect cu care sunt tratate, în acest început de mandat, persoanele de vârsta a treia.

„Nu vă cerem masă!”

„Nu se poate ca un municipiu precum Craiova să dea doar un spectacol la ora 18.00 la Filarmonică, pentru unica zi a persoanelor vârstnice. Nu vă cerem masă, dar se puteau face multe alte lucruri pentru noi. Se putea face excursii, cu autobuze de la RAT, ceea ce nu s-a întâmplat. La Târgu Jiu, la Cluj s-au putut organiza, dar la noi, pentru acei pensionari care au 40 de lei pensie, nu se face nimic pentru ziua lor”, a spus reprezentantul pensionarilor. El i-a reproşat primarului că pensionarii s-ar fi aşteptat ca şi ziua lor să fie marcată măcar într-un mod oficial, prin organizarea unei şedinţe festive în Primăria Craiova. „În sala aceasta, cel puţin oficial, să vorbim ceva pentru aceşti oameni datorită cărora generaţiile viitoare au ajuns unde au ajuns. Demnitatea, mândria şi speranţa în municipiul Craiova lasă de dorit pentru noi, persoanele vârstnice”, a încheiat acesta.

„Nu ne permite bugetul local, am găsit doar 17 lei”

Lia Olguța Vasilescu a  răspuns mai întâi interpelărilor adresate de consilieri și abia după aceea s-a adresat pensionarilor, spunându-le, verde în faţă, că a avut de ales între a da o masă şi a face un concert, întrucât nu sunt bani pentru alt gen de cadouri. «Vreau să vă spun că eu nu am nici o cunoştinţă de vreo cerere pentru concursuri de şah sau alte lucruri. Mie mi-a parvenit o cerere pentru o masă pentru 250 de persoane vârstnice. M-am întrebat şi am întrebat cum erau aleşi, în anii trecuţi, cei 250 din cei peste 40.000 de pensionari. Am spus că nu mi se pare corect, mai ales că ni s-a cerut inclusiv protecţia Poliţiei locale, fiindcă, în alţi ani, veneau tot felul de persoane care deranjau aceste mese. Am stabilit să facem un spectacol pentru toţi cei care vor dori să participe, un spectacol cu Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, dar, desigur, putem discuta şi despre celelalte activităţi, concursuri de şah şi altele la care pot să participe toţi pensionarii interesaţi. Nu ştiam de celelalte probleme pe care le-aţi sesizat, că aţi dori o excursie. Oricum, acum nu ne permite situația financiară, am găsit doar 17 lei în bugetul local», a spus primarul Craiovei.

1 COMENTARIU

  1. DOAMNA OLGUTA DE CAND A VENIT S-A PUS SA DESFIINTEZE TOT DAR FACE F MULT RAU COLEGILOR PSD, CARE VOR CANDIDA LA PARLAMENTARE:)))) NU CRED CA A EXISTA O GUVERNARE MAI SLABA CA ACUM, EU ZIC SA MAI LASE PUTIN DIN AROGANTA CA NE-A SCARBIT SI APOI SA INCEAPA SA VADA CUM POATE AJUTA CRAIOVENII …SA LASE INTERESELE EI SI ALE GASTII PT CA DE CAND A VENIT IN PARITD NU A AJUTA PE CEI CARE AU MUNCIT SI I-AU FOST ALATURI CI MAI DEGRABA PE ACEI LINGAI PE CARE SI- I-A LUAT PE LG EA SI ZICE CA ESTE ADEVARATA ECHIPA A SA….SA NU UITE CA ADEVARATA ECHIPA ESTE ORGANIZATIA PSD CARE A TRIMIS OAMENII IN TERIRORIU DIN USA-N USA DAR SE PARE CA DUPA CE SE INSTALEAZA PE FUNCTII UITA DE UNDE AU PLECAT,,,,ASA SE INTAMPLA IN TOATE PARTIDELE…FACEM NOI RAU CA IESIM LA VOT SI LE DAM VOTUL UNOR OAMENI CARE NU URMARESC INTERESUL POPULATIE CI DOAR PE AL LOR. IAR PE ACESTI OAMNEI, CARORA LE -A DEMOLAT CHISCHIURILE DE CE NU I-A CHEMAT SA LE FACA UN CONTRAC PT SPATIUL DE L DETINEA SI A TREBUIT SA LE DARAME PRAVALIA:))) DE CE ?? PT CA ARE EA OAMENII EI SI AI CELOR D ELA PNL CARE NU SE MAI SATURA DE ATAT FURAT SI VOR SA PUNA EI MANA PE SPATIILE BUNE DIN ORAS….SA LE FACA CONTRACT CELOR CARE ISI DESFASURAU ACTIVITATEA PANA-N PREZENT, NU ERAU DE ACORD CU CONDITIILE IMPUSE DE PRIMAREI , II DEMOLA SI GATA…DAR NU CE A FACUT MASCARICIUL ALA DE DIRECTOR DE LA PIETE…CU TUPEUL SI PROSTIA NU PREA MAI FACI MULTE TREBURI IN ZIUA DE AZI…..

Comments are closed.