Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa : “Ne-ar face o deosebită plăcere să avem investitori cum sunt cei din Marea Britanie”

0
313

Excelenţa Sa, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii, a petrecut, ieri, o zi întreagă la Craiova, unde a purtat discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene. Cu avantajul de a vorbi cursiv limba română şi faptul că aceasta a fost cea de-a treia sa vizită în oraşul nostru, diplomatul britanic s-a simţit în elementul său alături de gazdele din Bănie şi a promis că va ajuta, pe cât va fi posibil, dezvoltarea acestei regiuni.

Acesta şi-a început vizita chiar la Primăria Craiova. Punctual, diplomatul englez a sosit puţin după ora 10.00 şi a fost întâmpinat pe scările instituţiei de primarul Antonie Solomon. După întrevederea oficială, care a fost prefaţată şi de o întâlnire separată cu edilul-şef în cabinetul acestuia, Excelenţa Sa şi-a continuat vizita la instituţia vecină. Fără gardă de corp, însoţit doar de un consilier personal, diplomatul britanic a mers la Prefectura Dolj pe jos. Martin Harris s-a amestecat cu craiovenii pe trecerea de pietoni de pe Strada „A.I. Cuza” şi a mers în Piaţa Mihai Viteazu, unde, preţ de câteva minute, a admirat fântânile arteziene, care ieri au avut un program matinal. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, i-a ieşit în întâmpinare şi l-a condus apoi în instituţie. Atent la detalii şi, în acelaşi timp, impresionat de interiorul Palatului Administrativ, Excelenţa Sa, care înţelege şi comunică bine în limba română, a dorit să ştie câteva detalii despre arhitectul care a construit clădirea-monument.

Solomon: «Să deveniţi un prieten al Craiovei»

În cuvântul său de bun venit, primarul Antonie Solomon a ţinut să-i transmită ambasadorului britanic faptul că este de aşteptat ca acesta să continue relaţiile bune care au fost începute de fostul ambasador Robin Barnett, «un prieten al Craiovei». La rândul său, Excelenţa Sa, Marin Harris a spus că este foarte bucuros că se află, din nou, la Craiova. «Cred că am îndeplinit un an de mandat în România şi astăzi este a treia vizită a mea la Craiova. Am venit şi în mod oficial, dar am trecut şi în mod privat cu fetele mele. Ştiu de la predecesorul meu că oraşul este foarte frumos şi este un partener semnificativ pentru Marea Britanie». Excelenţa Sa a afirmat şi că intenţionează să aibă o o colaborare strânsă în continuare cu autorităţile locale din Craiova în câteva domenii: comercial, economic, social şi cultural. Referitor la ultimul aspect, diplomatul englez s-a arătat încântat de faptul că, în Bănie, are loc un festival teatral care-l omagiază pe Shakespeare, festival care a ajuns chiar unul de tradiţie.

Craiova, prima pe lista investitorilor britanici

În ceea ce priveşte investitorii britanici care ar putea dezvolta business-uri la Craiova, ambasadorul Martin Harris a spus că, deocamdată, nu există un plan în acest sens. Dar că municipiul nostru va fi primul pe listă în eventualitatea în care firmele britanice vor fi interesate în acest scop. «Nu am, în momentul de faţă, un proiect nou pentru investiţii. Dar, în pofida crizei, investitorii britanici au rămas aici şi s-au dezvoltat. E un semn important şi o perspectivă bună. Evident că, în momentul de faţă, este un moment dificil pentru economia europeană, dar, având în vedere o perspectivă mai lungă, există o oportunitate bună pentru investiţii aici, în Craiova. Oricum, ţinem legătura cu autorităţile pentru a realiza aceste obiective», a mai spus Excelenţa Sa. În opinia acestuia, cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă firma Cummins Generator Technologies Romania, un producător de echipamente care lucrează cu Electroputere Craiova.

O lecţie englezească de business

La Prefectura Dolj, Excelenţa sa s-a întâlnit cu prefectul Nicolae Giugea, iar discuţiile s-au axat pe absorbţia fondurilor europene de către IMM-uri. Diplomatul englez a împărtăşit din experienţa ţării sale, subliniind că importantă este reducerea birocraţiei. La rândul său, reprezentantul Instituţiei Prefectului s-a arătat interesat să primească sprijin în acest sens. „România a avut acces la fondurile europene într-o perioadă foarte dificilă. După aderarea la UE a început criza economică şi eu cred că nu a fost o situaţie fericită, fiindcă au lipsit sursele de cofinanţare pentru fondurile europene. Sper ca în viitor situaţia să se îmbunătăţească. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea un proces mai uşor, mai simplu, pentru beneficiar, prin reducerea birocraţiei, pentru ca IMM-urile să se poată dezvolta. Noi, la Guvern, ca birocraţi, trebuie să ne gândim care sunt consecinţele reglementărilor pentru o întreprindere mică şi dacă putem să abolim sau să reducem reglementările pentru IMM-uri, pentru ca ele să poată participa la creşterea economică în general. În Marea Britanie am luptat pentru acest scop şi, acum, de exemplu, la noi este posibil să se înfiinţeze o afacere într-o perioadă de două săptămâni. Este cel mai rapid proces din Europa”, a afirmat Martin Harris.

Ambasadorul Marii Britanii face lobby pentru Dolj

Prefectul de Dolj a spus că problema accesării banilor europeni este una serioasă şi că recomandările şi sprijinul reprezentantului britanic sunt binevenite: “Noi am fost deficitari la diseminarea informaţiilor cu privire la fondurile UE. Acces la informaţie au avut doar cei care întâmplător s-au întâlnit cu cineva care avea anumite date despre acestea sau a umblat mult prea mult ca să afle într-adevăr ce posibilităţi are ca să acceseze aceste fonduri. În momentul de faţă lucrăm la multiplicarea informaţiilor, ele trebuie să ajungă la toţi cei interesaţi. Totodată, lucrăm la îmbunătăţirea atitudinii faţă de solicitant”. În acest sens, ambasadorul Marii Britanii a afirmat că în cursul zilei de astăzi va avea o discuţie cu proaspătul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban, în cadrul căreia va susţine dezvoltarea judeţului Dolj.

“Ne-ar face plăcere să avem mai mulţi investitori străini”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, l-a primit pe Excelenţa Sa, Martin Harris, cu un mic suvenir, o poză înrămată, care a surprins prima întâlnire dintre cei doi oficiali. “Ne-ar face plăcere să avem mai mulţi investitori străini. Chiar am discutat despre faptul că judeţul Dolj este cel către care ar trebui să-şi îndrepte atenţia mai mulţi investitori, căci suntem într-o zonă care poate să ofere multe oportunităţi dincolo de deschiderea noastră tradiţională şi ospitalitate”, a declarat preşedintele Ion Prioteasa. Acesta a punctat câteva dintre atuurile zonei, şi anume Aeroportului din Craiova, în jurul căruia există terenuri disponibile, în suprafaţă de 150 de hectare, pretabile pentru dezvoltarea investiţiilor. Tot la capitolul infrastructură, şeful administraţiei doljene a menţionat şi viitorul pod de peste Dunăre, o “oportunitate extraordinară pentru orice investitor”. “Din multe puncte de vedere vom fi foarte atractivi, în condiţiile în care în Capitală este saturaţie de investiţii şi atunci rămâne zona noastră oltenească – Slatina, Craiova – unde ne-ar face o deosebită plăcere să avem investitori serioşi, aşa cum sunt cei din Marea Britanie”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.


Marea Britanie sprijină aderarea României la Schengen

„Marea Britanie consideră că România este pregătită pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Deşi nu suntem membri ai zonei Schengen, pentru noi e important că România are o frontieră bună. Procesul de aderare la Schengen a îmbunătăţit frontierele României şi asta este o dezvoltare binevenită pentru noi”, a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii.

Ambasadorul Marii Britanii, admirator al lui Eugen Ionesco

„Abia aştept Festivalul Shakespeare, în primăvara anului viitor. Personal, sunt un admirator al pieselor lui Eugen Ionesco, care este oltean, şi chiar am vizionat o piesă a sa, care se numeşte Cântăreaţa Cheală. Această manifestare culturală este un semn important al relaţiilor culturale, sociale şi economice dintre Marea Britanie şi judeţul Dolj”.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi LAURA MOŢÎRLICHE