Premieră la Naţional: „Tartuffe”, cu Valentin Mihali şi Ilie Gheorghe

0
429

Duminică, 2 octombrie, de la ora 18.30, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” va avea loc premiera spectacolului cu piesa „Tartuffe”, de Molière, după o traducere de Romulus Vulpescu, în regia lui Kincses Elemer şi scenografia Klarei Labancz.

Maestru al comediilor de moravuri, Molière ne propune şi peste secole o satiră a defectelor umane: ipocrizia, naivitatea, viclenia. Capodoperă a comediei de caracter, Tartuffe aduce în scenă prototipul individului hotărât să parvină prin orice mijloace: pătrunde în casa lui Orgon, îi cucereşte pe acesta şi pe mama sa şi dă peste cap toate planurile familiei. Dar, de îndată ce îşi atinge scopul, masca servilă şi umilă cade, dezvăluindu-i adevărata faţă, aceea de stăpân fără scrupule. Rămas cu averea lui Orgon şi nemaiavând nevoie să impresioneze pe nimeni, Tartuffe renunţă la costumul de misionar şi la expresia cucernică a feţei, apărând în faţa asistenţei aşa cum este el de fapt.

Într-o montare care mizează şi pe esenţa comică a textului, şi pe talentul actorilor, noua premieră a Naţionalului craiovean aduce în scenă o distribuţie cu nume consacrate ale scenei craiovene, avându-l ca protagonist pe îndrăgitul actor Valentin Mihali, în rolul principal, Tartuffe. Ies la rampă Ilie Gheorghe (Orgon), Nataşa Raab (Elmira), Adela Minae/Corina Druc (Mariana), Ştefan Cepoi (Damis), Nicolae Poghirc (Cleante), Raluca Păun (Dorina), Tamara Popescu (Doamna Pernelle), Dragoş Măceşanu (Valer), Valeriu Dogaru (Domnul Loyal), Cosmin Rădescu (Ofiţerul), Lili Sîrbu (Flipota).

Biletele pentru spectacol s-au pus deja în vânzare şi pot fi procurate de la Agenţia TNC (tel. 0251.413.677), la preţul de 30 de lei.

 

Kincses Elemer

Kincses Elemér s-a născut la 9 martie 1946 şi este absolvent al Institutului de Teatru din Târgu-Mureş şi al cursurilor postuniversitare de profil. A scris piese de teatru, proză scurtă şi roman: „Canalul” (cea mai bună piesă românească a anului 2001, Gala Premiilor UNITER), „Zâmbetul lui Seneca”. A primit Premiul de Performanţă pentru spectacolul „Vizita bătrânei doamne” (Braşov, 1977). A montat, în România, dar şi în Ungaria şi Austria, din autori de referinţă ca Sofocle, Shakespeare, Cehov, Racine, Goldoni, Schiller, Strindberg, Brecht, Gorki, Durrenmat, Anouilh, Sütö András, Madach Imre, Móricz Zsigmond, Tamási Áron, A.N.Ostrovski, Leonid Andreev, Georg Kreisler, Ugo Betti, Gabriel Garcia Marquez, Mazilu, Caragiale sau Sorescu. Din ultimii doi dramaturgi români, la Craiova a pus în scenă „Năpasta”, respectiv „Există nervi”. De asemenea, în februarie 2009, pe scena TNC a avut loc, în viziunea sa regizorală, premiera spectacolului cu piesa „Scaunele”, de Eugène Ionesco, cu Ilie Gheorghe şi Tamara Popescu.

 

Alături de „Tartuffe”, de Molière, alte două premiere îşi vor găsi locul, în curând, în bogatul repertoriu al Naţionalului craiovean: pe 9 octombrie –  „Hoţi”, de Dea Loher (regia: Alina Rece), şi, până la jumătatea lunii noiembrie –  „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale (regia: Mircea Cornişteanu). Cel dintâi spectacol, după piesa autoarei din Germania, în traducerea lui Cosmin Dragoste, face parte dintr-un proiect european iniţiat de Deutsches Theater din Berlin, la care participă Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Cameri din Tel Aviv (Israel) şi Teatrul Naţional din Stockholm (Suedia), reprezentaţiile acestora urmând să fie prezentate în cadrul unui mini-festival organizat la Berlin. Cum 2012 va fi Anul Caragiale – având în vedere că se vor împlini 100 de ani de la naşterea şi 60 de ani de la moartea celui mai important dramaturg din literatura română –, este de aşteptat ca cel de-al doilea spectacol să fie unul de excepţie.