Centrul mobil de donat sânge, tratat cu indiferenţă

0
382

Craiovenii nu se mai oferă să doneze sânge nici măcar atunci când medicii de la Centrul de Transfuzii Sanguine se deplasează în centrul oraşului pentru asta. S-a întâmplat zilele trecute, când în cadrul laboratorului mobil – în fapt un autocar – amplasat în faţa Prefecturii s-au prezentat, pe parcursul a două zile, doar şapte binevoitori. Deşi au aşteptat ore în şir, doctorii au recunoscut la final că rezultatul acestei iniţiative a fost unul dezamăgitor.

Autocarul, unul ultramodern, dotat cu toată aparatura necesară pentru donarea de sânge „a trecut” neobservat, ce-i drept şi din cauza faptului că, dintr-un motiv sau altul, acţiunea umanitară nu a beneficiat câtuşi de puţin de promovare. Nereuşita acestei campanii ţine însă şi de modul în care autorităţile de la nivel central au înţeles să gestioneze activitatea acestor centre mobile. La sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a direcţionat cinci autocare, special echipate pentru a colecta de sânge, către mai multe Centre de Transfuzii din ţară, între care şi cel de la Craiova. Numai că oficialii „au uitat” să ofere şi fondurile necesare pentru achiziţionarea de carburant. Aşa se face că, autocarul a rămas mai mult timp în parcarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj decât pe drumurile judeţului, în căutarea donatorilor de sânge. Atunci când a fost nevoie, reprezentanţii Centrului de Transfuzii au trebuit să se descurce cu bani din sponsorizări. Aşa s-a întâmplat şi ieri numai că, până la urmă, toate eforturile s-au dovedit a fi zadarnice.

Cantitate tot mai mare de sânge consumată în spitale

Din păcate lipsa de interes faţă de donarea benevolă de sânge se resimte chiar şi la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine din Craiova. De cele multe ori, donatorii sunt persoane ale căror rude sau prieteni, internaţi în spital, au nevoie urgentă de sânge. În rest, prea puţini craioveni vin să doneze doar pentru a face o faptă bună, în condiţiile în care, cererea de sânge în spitale este tot mai mare. „Este o chestiune de educaţie, de percepţie asupra actului donării. Oamenii se gândesc că ei nu trebuie să doneze sânge pentru că lor nu li se poate întâmpla să aibă nevoie, prietenilor sau rudelor. Nu vedem cât de important este sângele decât atunci când avem nevoie. Donarea de sânge este de o importanţă vitală. Sunt grupe rare pe care puţine persoane le deţin şi mai puţine cele care le donează. Pe de altă parte sunt unităţile sanitare care consumă tot mai mult. Cererile sunt foarte mari, chiar dacă vin donatori”, a declarat dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Craiova.

Beneficii pentru donatorii de sânge

În ciuda adresabilităţii înregistrate în ultima perioadă, medicii îi aşteaptă totuşi pe craioveni la Centrul de Trasfuzie Sanguină. Mai ales că, la ora actuală ar fi nevoie de donatori  pe toate grupele de sânge, situaţia aceasta fiind valabilă nu doar la Craiova, ci, cel mai probabil, şi în restul centrelor din ţară.

Înainte de toate, însă, ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boală transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate.

Câteva condiţii sunt totuşi obligatorii pentru a dona sânge. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu fi suferit de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge în ultimele 72 de zile.

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 60 lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru despistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.