A trecut şi a doua zi a festivalului IntenCity, la Craiova. Nu au fost semnalate evenimente negative de urgenţă majoră, dar tot s-au întâmplat câteva. Principalul obiectiv al forțelor de ordine a fost prevenirea incidentelor și verificarea condițiilor de siguranță. Prin măsurile proactive și dispozitivul preventiv, integrat de ordine publică din zona festivalului, s-au urmărit verificarea respectării regulilor de comportament, realizarea în siguranță a accesului, precum și gestionarea rapidă a oricăror fapte antisociale. Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, cea care a coordonat măsurile de siguranţă, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în primul rând Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, a avut rezultate meritorii.
Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dolj, împreună cu voluntarii centrului și în colaborare cu Biroul Siguranță Școlară și reprezentanți ai CAPC – IPJ Dolj, au realizat o serie de activități cu caracter preventiv. Pentru conștientizarea riscurilor asociate consumului de droguri, participanții la festival au testat ochelarii speciali care imită optic efectele consumului de alcool și droguri și care distorsionează realitatea și modul în care este perceput timpul și spațiul. De activitățile de prevenire a consumului de droguri, care au fost desfășurate în cea de-a doua zi a festivalului IntenCity, au beneficiat aproximativ 980 de persoane. Ofiţerii de prevenire ai Serviciului Județean Anticorupție Dolj au desfăşurat activităţi pentru promovarea integrităţii, destinate participanţilor la festival, scopul activităţilor fiind creşterea gradului de conştientizare în rândul cetăţenilor, prin stimularea adoptării unei atitudini proactive de semnalare a eventualelor acte de corupţie. De asemenea, în domeniul prevenirii incendiilor, inspectorii ISU Dolj au desfășurat controale la operatorii economici din festival pentru a preveni producerea unor incidente și a verifica respectarea tuturor condițiilor de siguranță. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat proactiv, concentrându-și eforturile pe identificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale, inclusiv persoane care consumă sau încercă să vândă substanțe interzise. “Astfel, în a doua zi de festival, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj și jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au aplicat 110 amenzi în valoare de 89.280 lei (dintre care 103 sancțiuni fiind aplicate la regimul rutier, potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) și 42 de avertismente. În ceea ce privește prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite, pentru a participa la festival, 11 persoane, identificate având asupra lor substanțe interzise la deținere. O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului-ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim-ajutor aflate la cele patru puncte de prim-ajutor medical deservite de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj și de cel al UPU-SMURD Dolj au acordat sprijin participanților, în următoarele situații:
– 3 traumatisme diverse (escoriații, contuzii, etc.);
– 17 cazuri medicale cu afecțiuni medicale diverse – un adult a fost transportat la spital, a precizat Claudia Niţă, purtător de cuvânt al GJm Craiova.
Poliţia doljeană, la datorie
– 17 cazuri cu afecțiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacții alergice, etc.)
Într-una din situații s-au impus investigații medicale de specialitate, astfel că 1 adult a fost transportat la spital”, a precizat Claudia Niţă, purtător de cuvânt al GJMb Craiova .