Pregătirea noului an şcolar, dezbătută în Colegiul Prefectural Dolj: 88 de clădiri nu au autorizaţii sanitare

0
542
Ieri, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj, una în care, pe lângă ordinea de zi , au fost propuse şi alte două teme, prima fiind pregătirea noul an şcolar, care va începe pe 9 septembrie. Cel puţin declarativ, nu există probleme de îngrijorare maximă, dar încă nu sunt toate bine puse la punct.
La Colegiul Prefectural au participat, în prima etapă a şedinţei, şi primarii din teritoriu, discuţiile pe marginea situaţiei şcolilor interesându-i direct, fiindu-le solicitată implicarea totală în rezolvarea tuturor problemelor care mai sunt de pus la punct. „Până a vorbi cei care ştiu cel mai bine cum stă situaţia în judeţ, mă refer la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, le cer primarilor să se ocupe de acum de asigurarea combustibililor pentru încălzire şi la verificarea microbuzelor şcolare pentru transportul elevilor, pentru a nu ne trezi cu situaţii dificile. Nu în ultimul rând, verificarea stadiilor lucrărilor la unităţile de învăţământ care au grupurile sanitare în curte, mai ales că, în acest an, 44 de unităţi administrativ – teritoriale au primit bani, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru rezolvarea acestei situaţii” , a precizat  Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj.
Mai sunt clădiri fără autorizaţii sanitare
Situaţia la zi, a învăţântului doljean, înainte de începerea anului şcolar, a fost prezentată de prof. Monica Leontina Sună, inspector general al ISJ Dolj: „De la an la an, condiţiile s-au îmbunătăţit şi aici nu putem decât să mulţumim primarilor, şi, în ceea ce priveşte siguranţa elevilor, poliţiştilor, jandarmilor şi celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt efectuate, zilnic, inspecţii în judeţ, cu echipe mixte formate din inspectori şcolari şi reprezentanţi ai prefecturii. În judeţ, avem 195 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, la care se adaugă Centrul de Excelenţă Craiova, cu 585 de structuri. Avem 181 de clădiri, din care 88 nu au autorizaţii sanitare, iar 51 autorizaţii la incendiu”. În ceea ce priveşte cele 44 de UAT-uri la care făcea referire prefectul, inspectorul general al învăţământului doljean a precizat că „banii au venit de la Ministerul Educaţiei Naţionale, fondurile putând fi transferate de la ISJ Dolj în cele ale primăriilor”. 
Verificări intense ale poliţiştilor
Nici siguranţa elevilor nu a fost trecută cu vederea, cel care a vorbit în acest sens fiind comisar şef Laurenţiu Dumitrescu, adjunct al şefului IPJ Dolj: „Este adevărat, s-au îmbunătăţit condiţiile de pază. În aceste zile, acţionăm în teritoriu pe trei paliere principale. Unul ar fi verificarea pazei şi protecţiei în şcoli şi în apropierea acestora. Altul se referă la prevenirea şi combaterea comerţului ilicit în magazinele din incinta şi din apropierea şcolilor, iar cel de-al treilea la verificărilor documentelor microbuzelor şi ale şoferilor, urmând, în perioada următoare, şi verificări în trafic”. Acesta le-a cerut primarilor şi o implicare în ceea ce priveşte semnalizările rutiere, mai ales la cocurile de trecere pentru pietoni, prin asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte, mai ales că se apropie sezonul de toamnă – iarnă.
Primarii, chemaţi să prindă în buget sume pentru autorizaţiile la incendiu
Problema şcolilor care nu au autorizaţii la incendiu nu a fost lăsată nedezbătută, intervenţia fiind făcută de col. Constantin Florea, inspector – şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj. „Este adevărat, sunt 51 de clădiri neautorizate, dar le cer primarilor să cuprindă în buget sume pentru rezolvarea acestor situaţii şi să vină la noi cu documentaţiile pentru a-i îndruma . De asemenea, trebuie să asigure siguranţa depozitelor de combustibili, a mijloacelor de intervenţie şi să verifice stingătoarele şi grupurile de primă intervenţie”.