RAT Craiova va achiziționa 12 tonete pentru vânzarea biletelor pentru călători, pe care le va monta în stațiile în care nu există astfel de dotări. Restul de până la 20 de chioșcuri, câte numără rețeaua publică, precum și cele 50 de refugii pentru pietoni vor avea de așteptat nu se știe cât, rămânând în continuare pe lista de așteptare a investițiilor de realizat.
Chiar în această săptămână, mai exact joi, consilierii municipali sunt convocați într-o ședință extraordinară cu mai multe proiecte pe ordinea de zi, printre care și propunerea SC RAT Craiova de rectificare a bugetului propriu de venituri și cheltuieli. RAT Craiova fiind acum o societate comercială în care CLM Craiova este acționar principal, este nevoie ca aleșii locali să aprobe primii rectificarea bugetară și, totodată, să mandateze un reprezentat al său care să voteze în acest sens și în adunarea generală a acționarilor. Potrivit documentației, persoana desemnată să reprezinte CLM Craiova este juristul Dan Zorilă.
Doar 12 tonete vor fi înlocuite
Din banii care intră la buget prin această rectificare, conducerea RAT Craiova își propune să facă o serie de achiziții pentru dotări. Societatea de transport local și-a programat să cumpere tonete pentru vânzarea biletelor. În documentație se spune că rețeaua publică dispune de 20 de astfel de chioșcuri pentru eliberarea legitimațiilor de transport, dar că, deocamdată, măcar 12 dintre acestea trebuie să fie înlocuite, pentru că sunt foarte deteriorate. “Uzura datorată duratei mari de utilizare nu mai conferă siguranța și confortul minimal al angajaților RAT Craiova, în majoritate personal feminin”, se precizează în raportul înaintat municipalității. Investiția se ridică la suma de 78.000 de lei.
Spălătoria pentru autobuze se modernizează
O sumă de 100.000 de lei este propusă să se investească pentru modernizarea stației pentru spălarea autobuzelor. Conducerea Rat Craiova se justifică spunând că au nevoie de acești bani pentru investiții la spălătoria secției nr. 1, acolo unde se curăță autobuzele care intră în trafic. Regulamentul spune, mai precizează reprezentanții societății de transport, ca una din condițiile de efectuare a transportului local este ca igienizarea și spălarea autobuzelor să se facă în fiecare zi. Parcul auto dispune de 185 de autobuze, iar pentru spălarea unuia singur se consumă o cantitate de 300 de litri de apă. Reprezentanții RAT Craiova susțin că se face o mare risipă de apă, în loc să fie colectată, așa cum spun și condițiile de mediu. În lucrările de modernizare a spălătoriei de la secția nr. 1 intră, potrivit documentației, atât clădirile, cât și instalațiile de spălare.
Depoul, pregătit pentru sosirea celor 17 tramvaie noi
Cea mai mare sumă de bani – 300.000 de lei – este propusă pentru modernizarea depoului de tramvaie. Conducerea RAT spune că și această investiție este urgentă, în contextul în care municipalitatea va achiziționa cele 17 tramvaie noi, pe fonduri europene, pe care le va oferi apoi societății de transport ca să le introducă în trafic. În acest moment, clădirile din incinta depoului sunt într-o stare avansată de degradare în ceea ce privește hidroizolația, apa infiltrându-se în interior ori de câte ori plouă. În etapa premergatoare lucrărilor de modenizare sunt necesare efectuarea de studii și expertize tehnice, precum și realizarea documentației de avizare a lucrărilor de investiții DALI.